Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

29. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Smrt George Floyda a Trump mluví o Číně

Když jsem před dvěma měsíci přesněji řečeno 23. března 2020 začínal tento deník, nevěděl jsem, jak dlouho bude trvat. V době, kdy končila řada tiskovin, jsem se rozhodl jít opačným směrem, přestože jsem byl rozhodnut již několik let ukončit vydávání tištěných novin ke konci roku s možností pokračovat v internetovém vydávání Satellitu v roce 2021, moje představy byly velice mlhavé. Počátkem roku jsem vydal první zkušební internetové mezičíslo, protože mezitím došlo k řadě kulturních událostí, úmrtí atd. Uvědomil jsem si, že doba tří měsíců je příliš dlouhá, aby noviny byly aktuální, na druhou stranu lidé potřebují něco na papíře, kde bude třeba upozornění na chystané události, nebo byla čísla zastupitelských úřadů, úřední hodiny, sportovní tabulky, výsledky, rozhovory atd.

Počátkem března jsem spěchal do tiskárny, abych vše stačil vydat než vypukne epidemie. Jenže veškerá snaha byla zbytečná, divadlo, koncerty a další připravované akce se nekonaly. Ze dne na den se přestal hrát fotbal a hokej. Lidé spolu přestali osobně komunikovat, zůstal snad jen telefon a sociální sítě.

Bylo nutné se s tím poprat, ale nevnucovat se. Pokračovat nadále v tom, že si ověřuji informace a statistiky, dívat se na nudné tiskové konference, sledovat současnost a porovnávat ji s minulostí. Při tom své názory nevnucovat. Neposílat každý den množství e-mailů. Jednou dvakrát do týdne upozornit, že stále ještě existujeme.

Občas dostanu pozitivní reakce, občas negativní a na ty negativní někdy zareagovat. Zároveň se mi nechtělo do nekonečně vyvracet nesmysly typu, že země není kulatá, či že žádný Covid – 19 neexistuje atd.

Hlavním důvodem bylo, že i v době internetu chybí komunikace mezi Českou republikou a námi zde v Kanadě.

Ačkoliv je Minneapolis ve Spojených státech v plamenech, v řadě měst se již tři dny demonstruje, Český rozhlas o celé situaci vysílá sporadické zprávy. V 18 hodin byla krátká zpráva. Teď, kdy Radiožurnál odvysílal zprávy v 22 hodin ticho. Televize přinesla záběry, ale o tom, že prezident Trump vystoupil před veřejnost a poukázal na Čínu a Hong-Kong a o vraždě v Minneapolis se nezmínil. Dotazy novinářů nepřijímal, otočil se a odešel. V noci na dnešek pohrozil střílením. Je pět měsíců před volbami a člověk má obavy, zda tyto volby budou vůbec demokratické. Jak ukazují přiložené snímky jednalo se o vraždu. Všichni jsme to viděli, přesto prokurátorovi trvalo několik dnů než vznesl obvinění z méně závažného činu. Tvrdí, že normálně takové obvinění trvá devět měsíců až rok. On že to zvládl za pár dnů a mezitím za podivných okolností policejní stanice lehla popelem. V poslední době vidíme podivné věci ve Spojených státech.

Kdysi si jeden dopisovatel na stránkách Satellitu postěžoval, že si omylem dal knížku do které se začetl do tašky a že ho v Praze na Václaváku chytla ochranka, která dokonce nemluvila ani česky. Nakonec vyvázl s pokutou 200 Kč. Dnes bych mu tedy velice jemně sdělil, že měl štěstí, že nebyl černoch a v Minneapolis, tam by mu policajt šlápl na krk. Tato poznámka na závěr je proto, že se určitě objeví články o tom, že kdyby se George Floyd choval slušně, tak by se mu to nestalo.

***

Jelikož jsem slíbil odpovědět na e-mail jedné čtenářky, tak chci splnit svůj slib. Píše:

Mladá studentka, no jooooo.

Pozastavuje se nad tím, že zejména starší lidé podléhají nátlaku nějaké propagandy.  Co takhle, že je to obráceně:  Že právě mladí lidé jsou vystaveni určitě propagandě?

A to zejména ti "vzdělání", vystaveni propagandě už od školky,  a co mainstreamova média?  Ta nevytvářejí nátlak?  Vždyť je řada témat, na které lze mít "ve slušné společnosti" jen jeden - "správný" názor? To komunisti byli uplní žabaří.  Těm stačilo, žes  miloval stranu, a pak Sovětský svaz.  Jak se máš chovat k holce na rande nebo zda plácneš zlobivé dítě přes zadek, nechali na tobě.  Ale dnešní mocipáni chtěj ovládat úplně všechno.

Proč si studentka z Prachatic myslí, že je chytřejší než někdo, kdo má o padesát let více životních zkušeností?  O  aroganci a blbosti dnešních studentů - i českých - raději dál pomlčím.  Ale je to katastrofa.

Nejsou arogantní právě oponenti Brexitu a Trumpa, když neuznají legitimní výsledek voleb?

Jakým právem nazýváš přání lidu za "selhání"?  Neuznáváš snad svobodné volby? Nevidím, že by  druhá strana nadávala a urážela ty, kdo volili Clintonku a EU.

„Selhali"  Kanaďané, když dvakrát zvolili Trudeaua?

Dík za upozornění na zajímavý program, mrknu se na ČT častěji. Dobrou polemiku vždy vítám.

***

Zde ja moje odpověď:

1/ Pořad Fokus Václava Moravce je koncipován tak, že se studenti ptají a starší lidé odpovídají. V otázce nebyla žádná arogance, ale v odpovědi dr. Koukolíka, že je mladá hezká, ale naivní… bohužel arogance je. Šlo mi o to, že dr. Koukolík měl moc a zneužil ji, mladá studentka neměla možnost reagovat ani jinak se bránit. Jedná se o někoho, kdo se holedbá zkušenostmi z psychologie.  Jak se má mladý člověk cítit, když ho někdo shodí před několika stovkami tisíc televizních diváků. Asi se necítí dobře.

Mladí lidé mají výhodu, že jsou kritičtí ke světu a mají na to právo. Je škoda, že většina lidí, když dospěje ze svých nároků ustupuje. Můžeme o tom diskutovat, ale nesmíme je nazývat, že jsou naivní. Myslím si, že jsme trochu dál, než abychom používali tělesné tresty vůči dětem.

2/ Byli arogantní odpůrci komunistů, když neuznávali legitimitu voleb z roku 1946: KSČ 31,2 %, ČSNS 18,4 %, ČSL 15,7 %, DS 14,1 %, ČSSD 12,1 %, KSS 6,9 %? Problémem je, že diktatura se dostává k moci právě demokratickou cestou, ale velice těžko se jí dá zbavit demokraticky, což vidíme v současnosti právě ve Spojených státech a pokud se podaří demokracii zachránit tím, že se nezvolí Trump, bude to velký zázrak.

Důležité je, jak se vítězové po volbách chovali. Donald Trump naprosto zneužívá moci, pravidelně každý den vysloví několik desítek lží, kupříkladu dnes, kdy celé Spojené státy hovoří o vraždě v Minneapolis, hovoří o Číně. Připomíná to právě komunismus, kdy se hovořilo o porušování lidských práv v Chile.

Nemohu uvěřit tomu, že by stoupenci Donalda Trumpa neuráželi Hillary Clintonovou a co skandování: „Zavřít, zavřít!“ Popřípadě urážky Baracka Obamy: „Nenarodil se ve Spojených státech!“ Či výrok Donalda Trump, který mluví pravdu, pouze když se splete na adresu Hillary Clintonové „Lhářko!“ Při tom právě Barack Obama se zachoval k Trumpovi velice slušně a umožnil mu převzít bez problému moc.

3/ Osobně jsem Justina Trudeau nevolil. V současné době si počíná při této pandemii lépe než Donald Trump. Je rozdíl 6979 mrtvých v Kanadě a 104 000 ve Spojených státech.

Jistě i zde v Kanadě můžeme vidět určité nedostatky. Slabinou u Liberálů je ministryně zdravotnictví Patty Hajdu, která tvrdila ze začátku, že nebezpečí je malé, Kanada byla nepřipravená, neměla dostatek ochranných pomůcek, neměla vytvořenou ani telefonní linku, kam by se mohlo zavolat. Kanadská představitelka pro veřejné zdraví Theresa Tam nejprve nedoporučila masky, protože to budí pocit falešné jistoty, pak je začala tolerovat a nyní je dokonce doporučuje, ale nikdo neví, kde se mohou sehnat, či koupit, což v Evropě bylo běžné, že se rozdávaly na ulici, že se vyráběly doma.

Nashledanou v úterý při prvním vydání týdeníku Satellite 1-416.

Aleš Březina *** 29.05.2020 - 17:11:49

Na záběrech je vidět, že se George Floyd nebrání, policejní brutalitu a odvoz již mrtvého Floyda

***


I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě

a konzulátu v Torontu

Dear friends,

We would like to let you know that two films from the Czech Republic will be screening as part of the online version of the 2020 Hot Docs Festival

Hot Doc festival brings over 140 official selections of 2020 online, available to stream from May 28 at www.hotdocs.ca . For the festival's 10 days, Ontario audiences will be able to stream documentary premieres, enjoy pre-recorded filmmaker Q&As with Hot Docs programmers, as well as partake in virtual live events. Plus, a large selection of titles will be available for an extended post-Festival viewing window until June 24.

Czech movies that made the cut:

Film Title: I Want You If You Dare (Chci Tě, Jestli to Dokážeš)

Film Synopsis: In this unsentimental and refreshing look at disability, a young woman immobilized by cerebral palsy longs for independence and her first sexual encounter while her brash mother drafts a personal ad to help her along her way.

 https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=125106~741853d5-bf72-40a5-a015-09aded779383&epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&

Film Title: Two Roads (Postiženi Muzikou)

Film Synopsis: The Tap Tap, a popular Czech orchestra made up of individuals with physical disabilities, hits the road in rock-star style in this lively and unapologetic ode to the power of live performance and overcoming obstacles.

https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=125187~741853d5-bf72-40a5-a015-09aded779383&epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&


Sincerely,



Generální konzulát České republiky

Consulate General of the Czech Republic

2 Bloor St.W., Suite 1500

Toronto, ON, M4W 3E2

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 25. do 31. května 2020

můžete vidět


PŘES PRSTY * OVERFINGERS


Directed by Petr Kolečko, 2019, 101 minut.

Linda and Pavla, beach volleyball players, are willing to give up everything for their sports goals.
Younger Pavla, however, has lately another goal too - to start a family with her boyfriend Hynek. The older, single and childless Linda doesn't have muc h understanding for Pavla´s desires since they finally managed to qualify for European championship.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161