Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

5. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Zvykneme si?

Kdysi v osmdesátých letech jsem řekl jednomu členu ČSSK, když se dověděl, že byl nominován do výbor pobočky bez toho, aby to s ním někdo konzultoval, že si zvykne. Odpověděl, že si zvykat nechce a ze Sdružení vystoupil. Občas jsem ho potkal, ale již nikdy jsem ho nepotkal na nějakém podniku, které organizovalo Sdružení.

Měl dvě možnosti a zvolil si to, že si nezvykne. My teď tento luxus nemáme a zůstává otázkou na co si zvykneme. Buď si zvykneme na určitá omezení nebo si zvykneme na to, že bude vir COVID 19 stále přítomný a občas ve větší či menší míře nás bude ještě nějakou dobu kosit.

Ve Spojených státech se počet úmrtí blíží k sedmdesáti tisícům. Je otázkou, jak bude pandemie pokračovat s otevřením ekonomie, po kterém volají demonstranti třeba v Michiganu. V Georgii, kde i proti vůli starostky Atlanty, obchody a restaurace otevřeli je 1246 úmrtí. V Ontariu je to podobné číslo 1361 úmrtí. Bude zajímavé sledovat další vývoj v těchto dvou oblastech. Tragická situace je v New Yorku, kde 19415 mrtvých. V České republice se jedná o 252 úmrtí a na Slovensku dokonce „jen“ o 25 případů.

Pokud se pustíme do jednoduché matematiky a upozorňuji, že známe celkem dobře čitatele, ale neznáme moc dobře jmenovatele, tak na Slovensku zemřelo 1,75 % nemocných. V ČR 3,21 % nemocných, v bývalé NDR v Brandebursku  4,18 %, v bývalé NSR Vestfálsku 3,94 %, ale třeba v Holandsku 12,57 %, v Anglii dokonce 20,37 %, ve Francii 19,11 %, ve Španělsku 11,67 %, v Itálii 13,76 %, v Portugalsku 4,17 %.  Objevují se teorie, že výrazně nižší úmrtnost ve východní Evropě a v Portugalsku je způsobena tím, že se zde plošně očkovalo proti tuberkulóze. Jedná se však pouze o jednu z mnoha spekulací.

Je však nebezpečné si zvykat na čísla jako, že přes víkend zemře tolik a tolik lidí na silnici, a že na COVID 19 zemře v nejbližších měsících denně tři tisíce lidí. A co když to bude více a co když to bude méně? V Quebeku čísla nakažených a zemřelých rostla a tak velice moudře pokračují v opatřeních, ačkoliv již je chtěli zrušit. V Manitobě se zdá, že je situace bezpečná, tak s otevíráním obchodů pokračují.

Někdy to připomíná, jako kdyby se soutěžilo o to, kde těchto případů bude méně a kde více a při tom si pandemie dělá, co chce.

Můj přítel Ivan pracuje na prostranství před radnicí. Tím, že se zavřely malé restaurace a kavárny, se stalo, že bezdomovci se shlukují okolo radnice, kde je alespoň nějaké sociální zařízení, které je však přes noc zavřené. Pochopitelně, že hygiena je minimální a že možnost onemocnění je značná. Není to výzva pro město, aby se postaralo o tyto lidi, aby měli možnost se umýt a měli základní hygienu?

V současnosti umírá nejvíce lidí v Ontariu v domovech důchodců. Nevyplatilo se, že na této skupině se v minulosti šetřilo. Opět je nutné něco změnit. Nejen z ekonomického pohledu, že se do těchto zařízení investuje, ale hlavně z toho lidského.

V Čechách v některých domovech důchodců jako třeba ve Znojmě nebo v Krabčicích, se personál zavřel s důchodci v karanténě a nevycházel ven po dobu zhruba dvou týdnů. Ve Francii se ředitelka zařízení pro stárnoucí lidi, zabarikádovala s personálem dokonce po dobu sedmi týdnů. Všichni až na čtyři důchodce, kteří zemřeli z jiného důvodu než kvůli COVIDU 19, přežili.

Je vidět, že solidarita je přece jen silnější než ekonomika a tato doba možná určuje k jakému cíli se v budoucnu upneme.

Bude to solidarita s těmi slabými nebo budeme chtít přežít za každou cenu? Ve Spojených státech je nyní nejvíce prosperujícím odvětvím prodej zbraní a tato skutečnost zase mnoho nadějí nevzbuzuje.

Aleš Březina, Foto M.Gabánkové - Smrt na pobřeží Kalifornie a T. Noah s D. Trumpem

***




Oznámení o českém filmu na internetu,

který je možné sledovat tento týden

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Film můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


Czech That Film Festival ONLINE

Screening conditions: The price for watching the film is 4 USD (approx. 5.50 CAD). Payment is made through the payment gateway directly on the website of Czech That Film and immediately after the payment, the film is available for launch.




You can find the Czech That Film festival on social media: FacebookInstagram or Twitter.
We wish you a pleasant experience while watching Czech films from the comfort of your home.
 

Embassy of the Czech Republic in Ottawa
 


KAREL, JÁ A TY | KAREL, ME AND YOU

Directed by Bohdan Karásek, 2019, 111 min.

Saša feels that her marriage to Karel has come to a dead end, so she decides to move out for a while, finding refuge with Dušan. Both are trying to work out their relationships and provide support for each other as uncertainty gets the better of them.


May 5, 2020 at 3:44 PM

 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161