Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Dnes se končí první čtvrtina roku 2020. V prosinci, když jsme si přáli, aby v roce 2020 bylo vše 20-20, jsme netušili v jaké depresi a skepsi budeme, když uběhne

20 % z roku, přesněji řečeno 25 %, čili čtvrtina.

Vyvstávají nové a nové otázky. Na jedné straně máme vir COVID – 19, čili něco, co jsme zdědili z minulého roku, ale klademe si otázky nad celým našim životem. Máme před sebou lidi, kteří byli ochotni něco pro pravdu obětovat, někdy i život. Byli našimi vzory - Jan Hus, Petr Chelčický (nevíme vlastně, kdo to byl), Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Palach, Jan Patočka v naší historii. Apoštol Pavel, Gandhi, Martin Luther King, Dietrich Bonhoeffer, Franz Jägerstatter, Oskar Brüsewitz v světové historii. Někteří známí, stovky z nich zapomenutí. Stáli za pravdou, i když je to mnohdy stálo nepochopení, někdy i život.

Vyrůstal jsem v představě – vlastně přesněji řečeno, žil jsem v představě, že pokud někdo dostane ověřený fakt na jedné straně a nějakou hovadinu na druhé straně, že čtenář si vybere pravdu.

Jistě častokrát se mohu mýlit, jak píše jeden pisatel ze západu Kanady: Trump není dokonalý, zrovna tak jako ty nejsi dokonalý. Ano má pravdu. Nejsem dokonalý, ale to již píše Božena Němcová v závěru svého románu Babička: Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.

Stejný pisatel srovnává zpochybňování nominace soudce Bretta Kavanaugha s procesem s Miladou Horákovou. Nad takovou tupostí zůstává jen rozum stát. Milada Horáková šla na šibenici Brett Kavanaugh dostal lukrativní místo pro zbytek života. Jeho jednou z hlavních kvalifikací nebyl rozhodně puritánský život, ale boj proti interrupcím. Osobně jsem také proti umělému přerušení těhotenství, ale to je můj názor. Kvůli tomu nemám žádné výhody či nevýhody. Otázka, kdy začíná život a kdy končí je velice složitá a komplikovaná. Schématický pohled ať z jedné nebo druhé strany je velice nebezpečný. Mnozí zeloti jsou sice proti potratům, ale nevadí jim trest smrti.  Albert Schweitzer posunul tuto otázku k úctě k životu vůbec. Vyloučili by ho fanatici na druhé straně z parlamentu, ze společnosti? Patrně ano.

Jak říká Graham Greene (nepamatuji si tento výrok přesně) vymyslete si sebevětší blbost jako například, že hrbáči roznášejí rakovinu a najednou zjistíte, kolik je hrbatých lidí.

Jestliže v novinách uveřejním zmíněnou hovadinu o Brettu Kavanaugh, čtenář si řekne, tak zlé to přece není, ale Brett Kavanaugh je také politickou obětí. Pravda je někde uprostřed. Není Brett Kavanaugh se nemusel ucházet o toto místo, zvolil si tuto cestu sám a jestliže jeho nominace byla zpochybňována, pak je to běžný proces. To není hon na čarodějnice, jak tvrdí velice často Donald Trump.

V dnešním Toronto Star Rosie DiManno má skvělý článek With Dr. Trumpat the helm, prognosis is glim. Cituje Donalda Trumpa a nesmysly, které v poslední době řekl a ukazuje, jak jeho popularita roste.

Běžné jsou Trumpovy výroky: „Já to dám do pořádku!“ „Nenesu žádnou zodpovědnost za situaci!“ (Ačkoliv ještě před krátkým časem se všem prognózám vysmíval). „Máme vše pod kontrolou! Plníme perfektně své úkoly!“ Jiný jeho výrok byl, že o velikonocích již bude vše v pořádku.

Když novináři citují doslova jeho výroky jeden den staré, popře je a označí za lživé zprávy. A lidé, kteří sledují přímý přenos si řeknou: Prezident to má těžké, pravda je někde uprostřed. Pravda není uprostřed. Lež zůstává lží a problémem je, že když se vypustí do světa, šíří se mohonásobně rychleji než pravda, jak zpívali kdysi Prúdy v
Balade o smutnom Jánovi (a nevím, jestli autorem textu je Pavol Hamel nebo Boris Filan zdroje se různí):


Mohol si vybrať Pravdu a Lož, slabý Ján
Mohol si vybrať Pravdu a Lož, váhavý Ján
Mladú, krásnu a vábivu Lož videl Ján
Starú, všednú a plesnivú Pravdu spoznal Ján.


Dnes se tedy končí první čtvrtina roku 20-20. Doufejme, že těch druhých 25 % bude nadějnějších.

***

Aleš Březina

Denní Satellite  1-416

***


Pracovní příležitost:

Výrobce potravin a nápojů - nyní najímá pozice na plný úvazek

Kvalifikace zahrnují: minimálně 1 rok zkušenosti s výrobou potravin a nápojů; plynulost v angličtině - slovní i písemná; znalost výrobních zařízení a procesů; musí být fyzicky fit; schopen zvednout +50 lbs.; musí být přesný a spolehlivý; kompenzace závisí na zkušenostech. Mississauga

Resume anglicky na pamela@akunaca.com.

***

A na závěr jedno smuteční oznámení:








Předchozí vydání denního Satellitu

24. března 2020

25. března 2020

26. března 2020

27. března 2020

30. března 2020

31. března 2020














 

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

31. března 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo