Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Když jsem dával do tiskárny první letošní číslo, měl jsem pocit, že udělám ještě několikrát zpravodajství z NHL, rozběhne se fotbalová soutěž, Nové divadlo uvede hru Přítel zesnulého, u sv. Václava uvidíme koncert Radky Hanákové v rámci Nokturen a Elizabeth Legierská bude mít koncert ve Father Madden Hall. Noviny jsem odvezl na poštu a najednou jsem zjistil, že již nic z toho neplatí.

Všechno zrušeno! A při tom se chystaly další akce: Plzeňský filmový festival Finále, torontský festival dokumentárního filmu HotDoc, festival Czech that Film, který měl být v Revue Cinema. Zatím to vypadá, že se nic z toho neuskuteční. Tak jen pro informaci na českém festivalu měly být filmy: Na střeše (režie Jiří Mádl), Klec (Jiří Stach), Teroristka (Radek Bajgar), Přes prsty (Petr Kolečko) a Staříci (Ondřej Dušek a Martin Provazník).

Je zajímavé, že umění si nachází nové cesty, jak promluvit k lidem. V Itálii, kde je situace nejhorší, lidé se povzbuzují zpěvem z balkónů. Přenášejí se koncerty ze sklepů. Místo výstav umělci publikují na internetu. Najednou máme možnost sledovat bohoslužby nejen v rozhlase, ale i v televizi a na internetu. Znovu začínáme číst. Po prvním šoku, se rozjíždí nová komunikace.

Najednou si uvědomujeme, že ekonomie není všechno, že nejen chlebem živ jest člověk.

Možná je tento čas ticha darem, že se můžeme zamyslet nad životem. Máme čas poslechnout si hudbu, kterou jsme léta neslyšeli. Pustit si film, který máme ve své filmotéce a nechávali jsme si ho na penzi. Oprášit knihy na regále. Ohlédnout se za svým životem. Vytáhnout staré gramodesky a natočit svůj starý gramofon, jak se zpívá v jedné písničce.

Nevíme, kolik času nám zbývá, ale berme ten čas jako dar. Tento měsíc 8. března 2020 zemřel ve věku devadesáti let herec Max von Sydow. Pocházel z luteránského prostředí, ale později se stal agnostikem. Jeho největší role byla zřejme ve filmu Ingmara Bergmana Sedmá pečeť (Det sjude inseglet) z roku 1957.

Tento film mě ovlivnil na celý život. Rytíř Antonius Block, kterého hraje právě Max von Sydow se vrací z křížové výpravy proti bezvěrcům. Zem, kterou prochází je prakticky bez života. Všude se setkává pouze se smrtí. Jen pár kejklířů se potuluje krajem, jako kdyby smrt na ně nemohla. Rytíř se potkává se smrtí. Na rozdíl od našeho středoevropského myšlení, kdy smrt bývá žena, je to muž v mnišském úboru. Smrt si přišla pro rytíře a ten prosí o odklad. Dohodne si šachovou partii, kterou nemůže vyhrát, ale za svůj odpor je odměněn – odkladem. Ptá se po smyslu života. Blíží se konec.

Během šachové partie spatří, že se komedianti pokoušejí utéct před smrtí. Aby smrt zaměstnal, shodí figurky ze šachovnice. Smrt v domnění, že jí chce oblafnout staví zpátky figurky na šachovnici a napomíná rytíře, že takhle lehko neunikne a že v příštím tahu dostává šach-mat a pak se zeptá, jestli nějak využil odkladu. Rytíř se dívá za prchajícími komedianty a řekne, že ano, že využil.

Vrátí se domů na svůj zámek a jeho žena čte z poslední biblické knihy Zjevení svatého Jana o Beránkovi, když rozlomí pečeť sedmou. Nastane bouře a komediant, který má stále apokalyptická vidění, spatří na obloze rytíře a jeho družinu, jak vítězně stoupají vzhůru.

Ingmar Bergman se narodil 14. července 1918 a zemřel 30. července 2007, čili Sedmou pečeť natočil v 39 letech.

Zítra si můžeme povědět o něčem jiném!

Můj deník, bude mít zhruba 500-600 slov a nebudu vás unavovat tím, že ho naleznete každý den v e-mailu. Stačí, když klepnete na naše internetové stránky:

www.zpravy.ca <http://zpravy.ca>

www.spravy.ca <http://spravy.ca

Budu se snažit v této době udělat rozhovor se zajímavými lidmi zde v Torontu, povídat si s vámi o výtvarném umění, o filmu.

Zkrátka využít odkladu jako rytíř Antonius Block…

Text: Aleš Březina,  

Foto: Vítání  jara - Maria Gabánková  

March 24, 2020 at 2:17 PM

 

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

24. března 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo