Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Před Vánocemi na setkání pracovníků Českého konsulátu v Torontu s krajany došlo k diskusi, jestli je křesťanství náboženstvím nebo ne. Reverend Ladislav Kozák zastával názor, že křesťanství není náboženstvím. Vím, jak to myslel, křesťanství znamená setkání se s živým Bohem, nikoliv s pověrou.

Přesto mu budu v tuto chvíli oponovat. Člověk je tvor náboženský. Od náboženských předsudků nás chtěla osvobodit ideologie minulého režimu a tvářila se jako vědecký světový názor. Místo toho však nahrazovala pouze jeden symbol symbolem druhým. Disident Petr Cibulka, když dostal do vězení dopis od Šimsů, nevím, jestli autorem byl Jan Šimsa nebo Milena Šimsová, nahrazoval krásný výraz Království Boží, dosti zprofanovaným výrazem komunismus. V křesťanství máme Starý a Nový zákon. Komunisté nahradili Starý zákon Marxem Nový zákon Leninem, který měl být spasitelem místo Ježíše Krista. Království boží pak komunismem. Proroci ve Starém zákoně byli nahrazeni, osvícenými mysliteli, apoštolové pak těmi, kteří rozpracovávali myšlenky velikána Vladimíra Iljiče. Symbol kříže, byl nahrazen symbolem rudé hvězdy. Náboženská procesí manifestacemi. Někdy to šlo až do komických podobností - páteční půst byl nahrazen bezmasými čtvrtky.

Porovnám-li obě náboženství,  připadá mi křesťanství jako náboženství kvalitnější. Ovšem někomu může připadat jako kvalitnější maoismus, někomu budhismus, islám. Jen se podívejme kolem sebe a před pár týdny zatracovaná Čína je nám dávána jako vzor, jak zvládla kalamitu kolem Covid 19.

Politici z celého světa se obracejí do Pekingu, aby dostali pomoc. Nebyl to však právě čínský systém, jenž perzekuoval, dnes již mrtvého lékaře, který upozornil na nebezpečí této nemoci. Nyní ho sice posmrtně očistil, ale svět v tom plave dál.

Takovým dalším bůžkem se stala ekonomika. Nepatřím k obdivovatelům básníka Egona Bondyho, ale jedna z jeho básní stojí za zmínku, jmenuje se 25. únor 1978: Již třicet let mě serou svým blbým žvaněním o politické ekonomice… Takovým největším současným žvanilem o ekonomice je americký prezident Donald Trump, ten už to dělá přes tři roky. Mám-li parafrázovat básníka Karla Kryla z písně Salome, tak jeho heslem je: Ekonomika, když tvoří se pro hlavy na  míse nemá štkát…

Ať se šíří nákaza kamkoliv a kdekoliv, ať se děje, co se děje… Kostely budou o velikonocích plné a lidé půjdou do práce. Tvrdí nejmocnější muž světa.

Někdy mne to připomíná faraona a deset egyptských ran. Nejprve to bylo Muellorovo vyšetřování, ruské zasahování do voleb v roce 2016, případ se Stormy Daniels, následovaly další skandály, tisíce lží na twitteru, jeden z členů amerického senátu naivně tvrdil, že po skandálu s impeachmentem, bude Donald Trump pokornější. Opak byl pravdou, vyjadřoval se opovržlivě o lidech, kteří hlasovali podle svého svědomí. Nyní přišel zákeřný vir. Jednu dobu to vypadalo, jako že prezident přece jen si není jistý v kramflecích, ale nyní se opět chvástá, zatímco guvernér státu New York Andrew Cuomo zoufale shání lékařské prostředky pro potřebné.

Neměli bychom zapomínat ani na další potřebné. Celkem ušla pozornosti veřejnosti, že hlavní město Chorvatska Záhřeb byl postižen zemětřesením. Budovy v hlavním městě jsou poškozené, včetně katedrály. Zatím nevíme, jestli bylo poničeno i krajanské centrum Daruvar. Mysleme tedy i na naše krajany, kteří se potýkají s dvojí katastrofou.

Začal jsem předvánoční diskusí na konsulátě a tím, že člověk je tvor náboženský. Zde bych chtěl říci, proč beru křesťanství za jedno z nejkvalitnějších náboženství. Jednoduše proto, že nestaví do popředí sebe samého, ale svého bližního. Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili. (Mat. 25, 40).

Text: Aleš Březina - foto: čt24

Denní Satellite 24. 3. 2020

E-mail: abe@satellite1-416.com

March 25, 2020 at 2:58 PM


***

Děkuji všem, kteří jste reagovali na včerejší první vydání denního Satellitu.

Přikládám některé reakce:

Dobrý den Aleši - líbilo se mi to! Ušil jsi si na sebe pěknej bič, ale určitě se to bude líbit a lidem to pomůže překonávat tyhle šílené dny a dodá jim to naději. Když jsem si to přečetla, tak jsem si vzpomněla na nějaký proslov Vaculíka, který pro nějaké noviny kdysi dodával snad každý týden fejeton a přiznal, že je z toho už zcela vyřízený.

Jana Fafejtová - Praha

***

Jak zvládáte současnou situaci v Torontu?

Dáša Honsnejmanová – Knihovna – Obec Mokré

***

Mily pane Brezina,

Krasny clanek, ktery pro me hodne znamena.

Jsem uveznen v Brne, kam jsem prijel s plany navstivit sestru v Nemecku, ktera ma rakovinu, coz mi zatrhli na hranicich.

Nicmene, sedim v dome, ktery jsem zdedil.

Moje rodina se rozhodla, ze toto je v tomto case nejlepsi misto pro me.

Pozdravy,

Bob Kalina

***

Alesi, velice dobry napad. Moc ti fandim. A hlavne ze je to v cestine! Chtel bych dodat aby jsi pokracoval, ale ty  jsi vlastne zacal. Takze do zacatku Good luck. Pavel

***

HLAVNE NABADEJTE ABY LIDE VYCHAZELI VEN V ROUSKACH.

V KANADE TEN  VIR ZACINA  A VENKU NIKDO NIC NENOSI. LIDE ZDE JSOU JAKO NEPOSLUSNE STADO. AZ Z 80% TO POMAHA.

***

Diky Alesi, opravdu!!!!

Petr B.

***

 

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

25. března 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo