Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Na dotaz, jak si vede Kanada při této pandemii se těžko odpovídá. V každé zemi je to trochu jiné a v každém městě je to jiné. V Kanadě je strach, že se Covid 19 dostane mezi domorodé obyvatelstvo. Indiáni nežijí v dobrých podmínkách a mnohdy mnohačlenná rodina žije v jedné místnosti. Na štěstí se nákaza zatím nedostal do Nunavutu mezi inuitské obyvatelstvo. Nemyslím si, že je někdy řešení kanadských úřadů nejšťastnější a někdy jsou opatření krátkozraká a příliš restriktivní.

Kanadská vláda měla dostatek času na to připravit na epidemii, tak základní věci jako telefonní linky, kam by lidé mohli volat s dotazy. Linky nejsou a pokud jsou, jsou přetíženy. Mohly se vyčlenit nemocnice, kde by se pacienti mohli léčit. Opatřit dostatek zdravotních a hygienických pomůcek, místo toho nás,dva měsíce ministryně zdravotnictví ujišťovala, že nebezpečí je malé.

Je správné, že lidé, kteří přicházejí do Kanady mají jít do karantény, ale zbytečně stojí v dlouhých frontách na letišti, a pak není zajištěn jejich odvoz z letiště domů a není zajištěno, jak mají dostávat potraviny!

Nevím, jestli je správné, že se zavřela dětská hřiště. Děti se popelí v špinavých postranních ulicích a hrají si s míčem, který může přenášet nebezpečný vir. Obzvláště nebezpečný je třeba basketbal. Pokud by děti hrály v parku soccer (evropský fotbal) bylo by to méně nebezpečné. Při tom by rodiče měli dát dětem rukavice a po příchodu domů by měli rodiče dbát na jejich hygienu.

V každé zemi řeší situaci jinak v ČR chodí všichni, včetně představitelů vlády a televizních hlasatelů s rouškami. Signalizuje to, že nikdo není nad zákonem. (Na snímku premiér Babiš i ministr vnitra Hamáček oba mají roušky.)

To je jen několik myšlenek, které mne napadly dnes ráno.

Zajímavé je jak si vedou jednotlivé země. Připravil jsem pro vás statistiku. Je vidět, že Kanada, Česká republika a Slovensku si nevedou nejhůře. Statisticky špatně jsou na tom země s malou populací jako San Marino, Lucembursko, Andora. Naopak dobře vycházejí země s velkým počtem obyvatelstva jako Rusko. Kupodivu ani Čína na tom není nyní nejhůře.

Dobře se drží Německo, které opět nabídlo pomoc jiným zemím. Statistiky možná také zkresluje to, že třeba ve Švýcarsku je hodně případů, ale tam bylo testováno mnohem více lidí než kdekoliv jinde. 

Dnes jsem si tedy hrál se statistikami a vyrobil jsem pro vás tyhle tabulky. Možná vám přijdou zajímavé.

Aleš Březina

March 26, 2020 at 3:28 PM

Předchozí vydání denního Satellitu

24. března 2020

25. března 2020

26. března 2020























































































































































































 

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

26. března 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo