Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

22. dubna 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo


Jak byl počat Satellite

Jestli dobře počítám, tak dnes dostáváte na své obrazovky dvacáté číslo denního elektronického Satellitu. Před devětadvaceti roky v dubnu 1991 vyšlo první tištěné číslo, vlastně bylo to tak trochu komplikované. Nevěděl jsem, jestli se pokus podaří. V takovém případě se to dělalo u nás doma tak, že se první číslo označovalo jako nulté. Vyšla ukázka, která byla zdarma a pak když byl dostatečný zájem vyšlo první číslo.

V roce 1991 byl hlad po informacích, ale na rozjezd novin bylo zapotřebí peníze, měl jsem tehdy docela novou kreditní kartu a tak jsem z ní zaplatil první číslo v naději, že se investice vrátí. Sehnal jsem několik inzerentů, kteří mě po vyjití novin zaplatili a tak mohlo vyjít další vydání. Takto to dělám prakticky dodnes. Doufám, že budu mít na zaplacení posledního čísla.

Na konci letošního roku by mělo vyjít šestisté číslo našich novin, které vycházejí nepřetržitě třicet let, čili spočítáme-li to, v průmětu to bylo dvacetkrát za rok. Pravda přiznejme si, že někdy vyšlo i dvojčíslo.

První rok vycházely naše noviny jako osmistránkový měsíčník. Jelikož události rychle ubíhaly a bylo toho tehdy mnoho nového, změnily se na čtrnáctideník. Další velkou změnou bylo, že jsme přidali další čtyři stránky.

Zrcadlo novin jsme nalepily na formát tabloidu, což v Evropě odpovídá formátu A3, tak aby dvanáctá strana korespondovala se stranou jedna, druhá strana se stranou jedenáct atd. Na jeden formát A2 bylo tedy zapotřebí čtyřech formátu A4. Takto se muselo nalepit 24 stránek a odvézt je do tiskárny.  Tyto stránky jsem musel ještě doplnit fotografiemi, které v tiskárně doplnili ve správné velikosti a na správné místo. To jsem většinou dokončil za ranního svítání. Takto připravené noviny jsem odvezl do tiskárny Korea Times, kde je do odpoledne natiskly a ještě večer před tři čtvrtě na šest jsem je odvezl do tiskárny. Musím zde poděkovat všem dopisovatelům, přispěvatelům, kterých nebylo málo, ale také dvěma korektorkám Evě Mesticové a v poslední době Olze Čižinské.

K další změně došlo s objevem digitální fotografie. Nutno říci, že první digitální fotografie nebyla příliš kvalitní, ale fungovalo to. Tehdejší fotoaparát Sony, který udělal třicet fotek na floppy disky měl rozlišovací schopnost půl megabitu. Ještě mám řadu těchto disket zde v šuplíku.

Konečně nebylo nutné fotografie někde vyvolat, ale bylo možné rovnou použít fotografie přímo v zrcadlu novin. Není nic zlého na něco dobrého a tak se stalo, že mně v roce 2003 v Palermu můj poklad - fotoaparát Sony nějaký spolucestující v autobusu ukradl. Byl nával, já měl peněženku v kapse a cítil jsem, že se mi hrabe někdo v ruksaku. Nevěnoval jsem tomu moc velkou pozornost, protože jsem si šrajtofli pevně držel pravou rukou. Takže poslední fotky z cesty do Itálie jsou z Neapoli. V důsledku této ztráty, jsem si pořídil nový lepší fotoaparát, který ale opět fotil na floppy disky. Jenže místo třiceti snímku se vešlo na jeden disk čtyři nebo osm snímků. Jak to kontrastuje s dnešními kartami, kam se vejde několik tisíc obrázků.

K poslední velké změně došlo, když se noviny začaly dělat v PDF formátu. Mohly se rovnou poslat do tiskárny a tak jsem nemusel za kuropění lepit stránky a vézt je na kole do tiskárny. Bláhově jsem si myslel, že ušetřím čas. Ušetřený čas jsem však věnoval tomu, že jsem noviny pracně dával na internet. Takže zhruba od roku 2003 jsou všechna čísla v elektronické podobě na internetu v našem archivu.

Ze začátku, tato změna měla pozitivní význam, přibývalo čtenářů, později se počet těch nových a těch, kteří odešli na internetové noviny vyrovnal. Pak začali čtenáři papírových novin ubývat. Dnes dostává většina z vás noviny na internetu.

Stejný osud postihl nejen nás, ale i mnohem větší noviny. Dnes již prakticky nedostanete The Globe and Mail v obchodech. Musíte si ho buď předplatit nebo lze noviny koupit v podzemní dráze za čtyři dolary. Totéž platí i pro Toronto Star. Řada novin skončila nebo začala s elektronickou verzí. Doufejme, že ještě ta slíbená tři čísla letošního roku vyjdou.

A jak to bude s našim deníkem? Těžko říci. Pokud se situace zlepší budeme vycházet v květnu třikrát týdně a v červnu bychom se vrátili k našemu tištěnému vydání a mezitím bychom třeba jednou za měsíc vyšli elektronicky.

Přeji hezký den a ve zbytku týdne vzpomeneme desáté výročí úmrtí spisovatele Jana Balabána, 97. narozeniny malíře Josefa Gabánka či narozenin a úmrtí Williama Shakespeara (1564-1616).

Aleš Březina

***

April 22, 2020 at 3:26 PM


Jedna z posledních fotografií s fotoaparátem Sony: Sophia Loren na torontském festivalu TIFF 12. září 2002.

O  pár měsíců později již měl aparát jiného majitele.