Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

V poledne dostala Maria zprávu od přítele Victoria z Florencie. Bylo to radostné překvapení. Nepíšeme si často. Měsíc již nevychází. Doufejme, že se situace brzy zlepší. Neumí anglicky a Mariina italština není nejlepší, ale v těchto dobách to funguje. Téměř každý den je nějaké milé překvapení.

***

Dnes by se chtěl Denní Satellite připojit k vysílání České televize. V úterý vysílala pořad FOKUS VÁCLAVA MORAVCE. V pořadu padly také otázky: Proč je důležité nebát se strachu? Proč je důležité nebát se nemoci? Proč je důležité nebát se myslet? Jednalo se o speciální vydání pořadu, na téma Nebát se. Pozvání přijali armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, psycholožka Laura Janáčková, farářka Martina Viktorie Kopecká, historik umění Jan Royt, etik Marek Vácha, mikrobioložka Václava Adámková, ekonom Tomáš Sedláček, psycholog Jiří Šípek a datový analytik František Vrabel. Pokusíme se zkráceně reprodukovat první část  přenosu z Centra současného umění DOX. V ní hovoří Václav Moravec s generálem Petrem Pavlem, psycholožkou Laurou Janáčkovou a s farářkou československé církve husitské Martinou Viktorií Kopeckou.

Zde můžete nalézt celý záznam.

VM: Máte strach?

PP: Petr Pavel: Spíše mám obavy. Mám obavy o život blízkých, o život seniorů a věřím tomu, že mnoho lidí má obavy existenční, protože na řadu z nich až opadne pandemie dopadnou problémy sociální.

VM: Má strach pozitivní význam?

LJ: Strach  nás ochraňuje a my ho musíme začít ovládat. Strach je nejstarší emoce. Ten nám přikazuje tři reakce: Uteč, útoč nebo ztuhni. Člověk, jako myslící bytost, pak může strach ovládat. Je nutné ho přivést pod racionální kontrolu. K tomu je zapotřebí získat správné informace.

VM: S jakým druhem strachu se nyní setkáváte jako farářka?

MK: Strachů je mnoho a pokud se modlíme Otče náš, říkáme buď vůle tvá, připravujeme se tím na něco neznámého. Řada lidí se bojí o svoje blízké a duchovní prostor, který se nyní vytváří jim může dodat energii a sílu, jak strachům čelit.

Dotaz studentky z Jičína: Jak se senioři mají bránit depresím?

LJ: Ve zprávách slyšíme řadu negativních informací. Když máme strach, pozitivní informace nevyhledáváme. Neměli bychom tedy sedět u zpráv a nezahlcovat se negativními informacemi. Nesedět pořád u televize, nehledat bombastické články. Hledat články, které jsou relevantní. V tenhle okamžik je důležitá rodina a soustředit se na ni. Je nutné, aby rodina byla v kontaktu, telefonovat starším lidem. Povzbuzovat je.

MK: Senioři byli zvyklí chodit do kostela, setkávat se s lidmi. Nyní v tomto čase je důležitý internet, bohoslužby po internetu, telefon.

PP: Celou situaci je nutné vidět v kontextu. S určitou realitou již dokážeme se vyrovnávat – desítky lidí umírají na silnici, na rakovinu. S tím jsme se již dokázali vyrovnat. Je to vážná situace, ale s podobnou situací se lidstvo vyrovnalo mnohokrát. Nyní máme nové technologie, jsme bohatší, můžeme se s tím i lépe vyrovnat.

Dotaz z Litoměřic: Je v této době větší možnost výskytu sebevražd u psychicky labilních lidí?

MK: Mimořádná situace nás činí křehkými. Je zapotřebí spojovat se nejen se světem venku, ale i se sebou samými. Je nutné být v kontaktu s lidmi kolem sebe.

LJ: Důležitá je naděje a uvědomit si, že doba je přechodná. Narůstají nejen sebevraždy, ale i deprese. Někdy přicházejí deprese i z velké odpovědnosti, jak o tom svědčí případ z Německa, kdy spáchal sebevraždu ministr. Zodpovědnost lékařů spočívá třeba také z otázky, koho zachránit a koho již nemohu zachránit. Proto je nejdůležitější  naděje.

PP: Jak říkal Václav Havel naděje není v tom, že to dopadne dobře, ale v tom, že to má smysl.  Naděje dnes je v tom, že pandemie je vážná, ale že si s ní poradíme.

VM: Klademe důraz na hygienu, nepodcenili jsme duševní hygienu?

LJ: Důležité je dodržovat pravidelný denní režim. Pravidelně ráno vstávat, pravidelně chodit spát. Věnovat čas lidem v rodině.

MK: Najednou i význam modlitby dostává nový rozměr. Dozvídáme se nové věci sami o sobě, o našem společenství. V této krizi objevujeme to lepší v nás. Můžeme formovat svůj život.

Student ze Žďáru nad Sázavou: Je možné této situace politicky zneužít?

VM: Například v Maďarsku armáda obsazuje různé podniky. Vládne se pomocí dekretů…

PP: Každá krizová situace je příležitostí pro řadu negativních tendencí. Pod rouškou krize, se přijímají mimořádná opatření. Některá jsou oprávněná, některá mohou pomáhat jednotlivým politikům nebo politické straně. Je důležité, abychom v době krize nevěnovali pozornost pouze pandemii, ale byli ostražití i vůči těmto tendencím.

VM: Neposílá tato situaci touhu vládnout pevnou rukou?

PP: Pravda, že se tyto tendence objevily nejen v Maďarsku, ale i ve Velké Británii. Vidíme, jak si s touto krizí snaží poradit, či lépe řečeno neporadit, prezident Trump. A v mnoha zemích to může vést k tomu, že se centralizuje řízení. Můžeme však vidět, že demokracie ukazují svoji sílu jako například v Německu nebo ve Švédsku.

Student z Opavy: Co dobrého tato situace přinesla?

LJ: Nyní máme čas jeden na druhého, na rodinu. Před tím jsme spěchali do práce a z práce, přehlíželi jsme lidi kolem sebe.

MK: Máme možnost zrevidovat žebříček svých hodnot. Začínáme si vážit věcí, které jsme před tím neviděli.

PP: Virus nerozlišuje, jaké máme postavení, z jakého jsme státu, nerozlišuje, jestli jsme bohatí nebo chudí. Mělo by nás to dát dohromady, alespoň na tu dobu než se nám podaří virus porazit. Důležitá je také solidarita mezi lidmi. Slyšeli jsme, jak je na tom špatně mladá generace. To padlo. Kolik mladých lidí pomáhá druhým.

***

Zítra uvedeme druhou část besedy. Do té doby na shledanou a děkuji za pozitivní a povzbudivé e-maily, ale také i za dva negativní. Na ně se pokusím odpovědět e-mailem.

Aleš Březina

April 2, 2020 at 3:42 PM

***


Předchozí vydání denního Satellitu

Duben

1. dubna 2020

2. dubna 2020


Březen

24. března 2020

25. března 2020

26. března 2020

27. března 2020

30. března 2020

31. března 2020


 

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

2. dubna 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo