Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

30. dubna 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Kladivo na čarodějnice

30. dubna je den, kdy se pálejí čarodějnice. Nějak tento svátek nemám moc rád a letos kvůli karanténě a suchu si ho ani děti moc neužijí. Film Otakara Vávry  z jara roku 1969 podle románu Václava Kaplického vypráví o soudci Boblíkovi na Šumpersku a je udělán podle soudních záznamů z let 1678 – 1695. Film popisuje, jak se dalo vyšetřováním, donutit doznání všech obviněných. Na scénáři se podílela Ester Krumbachová a má být podobenstvím nejen o procesech v padesátých letech, ale i varováním před blížící se normalizaci. Někteří kritici ho považují za nejlepší Vávrův film. Jestliže se probírám filmy, které natočil, pak bych jako jeho nejlepší film označil Romanci pro křídlovku. Otakar Vávra proplouval všemi režimy někdy připomínal spíše cirkusáka balancujícího na laně. Narodil se v roce 1911 v Hradci Králové a zemřel jako stoletý v září 2011 v Praze. Herec Vít Olmer o něm řekl: „Nemohl jsem mu odpustit jeho spolupráci se všemi režimy, zkreslování dějin, filmařskou likvidaci geniálního českého režiséra Alfréda Radoka a podobně. Ale o mrtvých jen dobře. Možná právě proto, že se netrápil se svým charakterem, mohl, na rozdíl od jiných, nepřerušovaně natáčet a dožil se požehnaného věku.“

Je zajímavé, jak Vávra si dokázal vždycky nalézt předlohu, která se líbila širokému průměru. Při tom nikdy nebyla kolaborantská, ale nikdy nebyla, snad s výjimkou normalizačních filmů Sokolovo nebo Osvobození Prahy, přímo poplatná režimu.

Film Kladivo na čarodějnice byl vlastně točen, v době, kdy se ještě točit mohlo. I v tomto filmu jakoby byla slyšet filosofie té doby: Je to svinstvo, ale nelze proti tomu nic dělat. To je také důvodem, proč všichni Boblíkovi dříve nebo později podlehnou.

Vávra dobře zrcadlí dobu, v které žil. V období první republiky točí podle populárního Jiráska Filosofskou historii, za Protektorátu to byly poetické příběhy Pohádka máje či Rozina sebranec. Po válce se vrátil na krátkou dobu k Čapkovi s filmem Krakatit. Následuje úlitba Zdeňku Nejedlému s trilogií Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem. V okamžiku, kdy se již o Čapkovi opět mohlo mluvit je to jeho nepříliš známé dílo z hornického prostředí První parta. Přichází opět romantické období jako Srpnová neděle a Romance pro křídlovku. V době normalizace vznikly filmy z druhé světové války Dny zrady, Sokolovo a Osvobození Prahy. V okamžiku, kdy normalizace polevovala se věnoval Janu Ámosu Komenskému a Boženě Němcové.

Padesát let působil na pražské FAMU a jeho žáky byli i Miloš Forman, Věra Chytilová, Emír Kusturica nebo Lordan Zafranovič. Je to klikatá cesta a jsem z ní trochu rozpačitý.

V úterý jsem  připomněl českého filosofa Ladislava Hejdánka, který kladl důraz na zápas jedince o pravdu. To právě u Otakara Vávry nevidím.

***

30. dubna se narodili také dva další velcí režiséři. V roce 1938 Juraj Jakubisko a v roce 1956 v Kodani Lars von Trier.

Jakubisko mne oslovil svým první filmem Kristovy roky (1967) Filmy Zběhové a poutníci (slovensky
Zbehovia a pútnici) (1968), Ptáčkové, siroty a blázni (slovensky Vtáčikovia, siroty a blázni) (1969) a tragikomedie Na shledanou v pekle, přátelé! (slovensky Dovidenia v pekle, priatelia) (1970, dokončen byl 1990) byly v 70. letech normalizační cenzurou zakázány a Juraj Jakubisko se mohl věnovat pouze dokumentární tvorbě. Až v roce 1979 natočil hraný film Postav dům, zasaď strom (slovensky Postav dom, zasaď strom) a v roce 1980 třídílný slovenský televizní film Nevera po slovensky. Vrcholem jeho tvorby v 80. letech byla historická sága s původním slovenským názvem Tisícročná včela (1983), která získala množství filmových ocenění podobně jako filmová pohádka Perinbaba (1985).

Z jeho pozdějších filmů mě zaujal Nejasná zpráva o konci světa z roku 1997.

V roce 2003 jsem natočil s Jurajem Jakubiskem rozhovor, který můžete nalézt na této webové stránce:

http://zpravy.org/1/2003/08a09/Jakubisko.html

***

Lars von Trier pochází z volnomyšlenkářské rodiny. Jeho rodiče byli komunisté a naturalisté. Rodiče odmítali pro své děti vytvářet jakákoliv pravidla. Zajímavé je, že v roce 1987 natočil film Epidemic. Je to sci-fi pohádka o budoucím moru.

V roce 1995 odhalila Trierova matka na smrtelné posteli své tajemství. Trier se dozvěděl, že jeho pravý otec je matčin bývalý zaměstnavatel, Fritz Michael Hartmann, který pocházel z dlouhé řady římsko-katolických hudebníků a po kterém Trier zdědil své "umělecké geny". Jeho otec se s ním však, po čtyřech trapných schůzkách, přestal dále stýkat. Tato odhalení vedla von Triera ke snaze "přerušit" všechna spojení s jeho nevlastním otcem. Konvertoval ke katolicismu a ve svém filmařském stylu začal klást více důrazu na věrnost.

Zajímavé je,  že Trier (titul von dostal v mládí jako přezdívku a už si ho ponechal) stojí u směru Dogma 95. Filmař musí mít určitá omezení, aby dosáhl svého rukopisu. Jedním z nich je třeba, že používá ruční kameru a vyhýbá se různým filmovým efektům. Jindy dělá dlouhé záběry bez přestávky, sám točí digitální kamerou, většinou používá stejné herce, film Dogville byl natočen na holém pódiu. Jelikož má strach z létání, jeho filmy jsou natáčené v Dánsku a Švédsku. Z pozdější doby jsou zajímavé dva filmy Antikrist (2009) a apokalyptický film Melancholia (2011) o konci světa při srážce s planetou Melancholií. Na pozadí blížící se katastrofy je vidět charakter jednotlivých postav. Film byl nominován na Zlatou palmu v Cannes.

Aleš Březina, foto J. Jakubiska M. Gabánková, Lars von Trier wiki

***

Dnešní filmový deník bychom zakončili oznámení z velvyslanectví v Ottawě, které se týká rovněž filmu:

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


Czech That Film Festival ONLINE

29.04.2020

We are pleased to announce that this year, the festival of contemporary Czech cinema Czech That Film will be screened online. Due to measures to prevent the spread of COVID-19, the festival is moving to the virtual world. The festival is organized by the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic in cooperation with Czech centres.

Each week you will find one Czech movie online on the website of Czech That Film.

The schedule is as following:

1) Old-Timers (Staříci) – from April 27 till May 3 

2) Karel, Me and You (Karel, já a ty) -  from May 4 till May 10

3) The Cage (Klec) – from May 11 till May 17

4) On the Roof (Na střeše) – from May 18 till May 24

5) Overfingers (Přes prsty) – from May 25 till May 31

6) The Play (Hra) – from June 1 till June 7


You can watch the first film Old-Timers on this website from April 27.

Screening conditions: The price for watching the film is 4 USD (approx. 5.50 CAD). Payment is made through the payment gateway directly on the website of Czech That Film and immediately after the payment, the film is available for launch.

You can find the Czech That Film festival on social media: FacebookInstagram or Twitter.
We wish you a pleasant experience while watching Czech films from the comfort of your home.
 

Embassy of the Czech Republic in Ottawa
 


Film program:

OLD-TIMERS | STAŘÍCI

Directed by Martin Dušek and Ondřej Provazník, 2019, 85 min.

“Old-Timers is a realistic depiction of what an assassination by two seniors would look like.” ~Martin Kudláč, ScreenAnarchy
Vlasta (Jiří Schmitzer) and Tonda (Ladislav Mrkvička) have one goal in mind: to find and kill the communist prosecutor who sent them to prison in the 1950s. Inspired by actual events, the two former political prisoners head out on the road to accomplish their mission, brandishing two guns, driving a van reminiscent of their own age, and developing their plan for revenge. The octogenarians, one with an ailing heart and the other confined to a wheelchair, though, are not one’s everyday assassins. Dashed with a bit of humor, their real aches and pains can be felt as they journey to set the wrongs done to them right. With little time left to live, justice is the endgame.Old-Timers is based on a true story from the late 1990s of two men’s plot to kill communist prosecutor Karel Vaš, who four decades earlier had secured prison terms for them and the death sentence for several of their friends. The film won 2019 Czech Film Critics’ Awards for Best Film, Best Actor (Jiří Schmitzer), and Best Director. The film garnered ten Czech Lion nominations in such categories as Best Film, Best Screenplay, and Best Director, including nominations for the two starring actors. 

KAREL, JÁ A TY | KAREL, ME AND YOU

Directed by Bohdan Karásek, 2019, 111 min.

Saša feels that her marriage to Karel has come to a dead end, so she decides to move out for a while, finding refuge with Dušan. Both are trying to work out their relationships and provide support for each other as uncertainty gets the better of them.

THE CAGE | KLEC

Directed by Jiří Strach, 2019, 87 min. 
“Jiřina Bohdalová and Kryštof Hádek star in this unpredictable psychological thriller as two people who end up imprisoned in a ground-floor flat.” ~Jan Škoda, Karlovy Vary International Film Festival.

Eighty-year-old, widowed-pensioner Květa Galová (Jiřina Bohdalová) lives alone in a first floor flat. She learns that her parish priest will be transferred to another church to her great disappointment. Just when it seems no one needs her anymore, she meets a mysterious young man (Kryštof Hádek) who claims to be her distant relative. She soon realizes her mistake after welcoming him into her home. Trapped in her own apartment, can she outwit this stranger before it is too late, or will she remain his captive in a cage?

The film was, among others, screened at the renowned Karlovy Vary International Film Festival.

 ON THE ROOF | NA STŘEŠE

Directed by Jiří Mádl, 2019, 100 min.

Retired teacher Mr. Rypar (Alois Švehlík) discovers a 20-year-old Vietnamese man named Song (Duy Anh Tran) on the roof of his Prague apartment building. The man is on the brink of jumping after he narrowly escapes a police raid on an illegal drug trade. Rypar does not know if he should trust Song but decides to offer him a job of cleaning his apartment. Rypar helps Song to improve his Czech and gives him advice on love, while Song offers him some friendly competition at chess, insight into the digital age and present-day perspective. They come from polarizing worlds, but they just might be what the other needs. Through the film, actor-turned-director Jiří Mádl presents an unassuming story of a friendship developing against all odds.

On the Roof received seven nominations for the prestigious Czech Lion award in such categories as Best Film, Best Screenplay, Best Director, and Best Actor in a Leading Role (Alois Švehlík), among others. The film was also nominated for the Audience Award at the Karlovy Vary International Film Festival. Director Jiří Mádl received the Grand Newcomer Award at the Mannheim-Heidelberg International Film Festival for the film.

 PŘES PRSTY | OVERFINGERS

Directed by Petr Kolečko, 2019, 101 minut.

Linda and Pavla, beach volleyball players, are willing to give up everything for their sports goals. Younger Pavla, however, has lately another goal too - to start a family with her boyfriend Hynek. The older, single and childless Linda doesn't have much understanding for Pavla´s desires since they finally managed to qualify for European championship. 

HRA | THE PLAY

Directed by Alejandro Fernández Almendras, 2019, 93 min.

The world of the young theatre director Petr in a small Czech town crumbles after he decides to realize his dream: to adapt an overly ambitious play based on Euripides’ classic Phaedra. Petr falls for young actress Karolína, who plays the lead. Shortly before the premiere both women leave him. Petr attempts to save his masterpiece, but the play is a fiasco.

***


April 30, 2020 at 4:33 PM

 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161