Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

4. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Víkendový šokující Radiožurnál

Vím, co obnáší spolupráce s rozhlasovými stanicemi. Mimo jiné jsem po léta spolupracoval s Hlasem Ameriky a Svobodnou Evropou. Zásadou bylo například, že jsme si museli ověřit každou zprávu ze dvou zdrojů, rozlišovat informaci a komentář atd. Jsem snad nejdéle působícím novinářem v exilu, kde pracuji v novinách od roku 1981. O deset let později, v roce 1991, jsem začal publikovat Satellite 1-416, který je snad jedinou dosud trvající českou publikací. V březnu letošního roku v době epidemie, jsem začal vydávat elektronickou verzi novin denně.

Šokoval mne příspěvek, který byl odvysílán Radiožurnálem v sobotu 2. května 2020 v 18:25 hodin. Redaktor Tomáš Pavlíček si vzal k mikrofonu spolupracovníka českého rozhlasu Dušana Neumanna. Čili se jednalo nikoliv o rozhovor s někým, kdo má svůj subjektivní názor, ale o mínění, které zrcadlí názor Českého rozhlasu Radiožurnálu popřípadě ostatních připojených rozhlasových stanic.

Uvádím přepis rozhovoru s faktickými komentáři.

TP: Někdejší americký viceprezident Joe Biden, který se pravděpodobně stane protivníkem úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa v boji o Bílý dům osobně popřel nová sexuální obvinění, která proti němu byl vznesena. Podle obvinění, jako senátor, v roce 1993 sexuálně napadl svoji spolupracovnici. Biden ale tvrdí, že se tato událost nikdy nestala. Našim dalším hostem je náš spolupracovník ve Spojených státech Dušan Neumann. Dobrý den!

DN: Dobrý den!

TP: Jaké jsou podle vás šance, že Joe Biden bude Donaldu Trumpu vážným soupeřem? Protože podle jednoho veřejného průzkumu jeho podpora dokonce převýšila podporu stávajícího prezidenta?

DN: To záleží na mnoha faktorech. Ten nejdůležitější je podle mne, jak se vypořádá tato administrativa s tou koranavirovou kalamitou, která stále ještě není u konce a jestli se podaří vládě poté rychle nastartovat ekonomiku. Tak si myslím, že Biden nemá nejmenší šanci. Pokud se to nepodaří, tak ta šance bude daleko vyšší, ale myslím si, že třetím faktorem je, že na sjezdu demokratické strany není vyloučeno, že Biden nominován nebude, protože v poslední době se moc na veřejnosti neobjevuje a jeho projevy začínají být jaksi inkoherentní.

Fakta: Podle průzkumu veřejného mínění mezi 13. dubnem a 5. květnem je pro Bidena 47,6 %, pro Trumpa 42,3 %. Ve všech průzkumech vede Biden, pouze IBD/TIPP tento průzkum dává stejné šance oběma  kandidátům.

Dušan Neumann tvrdí, že jestliže se podaří nastartovat ekonomiku… Vycházejme ze skutečnosti, že se to zatím nepodařilo nastartovat a i ve třeba v Georgii, kde zrušili jakákoliv omezení, restaurace, bary a tetovací salony zely prázdnotou. Některé obchody vůbec neotevřely.

Po odstoupení Bernie Sanderse je Joe Biden prakticky jediným kandidátem za demokratickou stranu, zrovna tak Donald Trump je jediným kandidátem za republikány. Nevím, kde Dušan Neumann vzal tuto zavádějící informace.

Inkoherence znamená podle slovníku nedostatek souvislosti, roztříštěnost, rozklad, rozpad. Chce tím říci Dušan Neumann, že Donald Trump, který během jedné tiskové konference změní několikrát význam toho, co říká, či pronese za den v průměru dvanáct mystifikací, že je koherentní?

TP: Když se vrátím k té původní zprávě, může obvinění ze sexuálního napadení uškodit, sám Trump jich zažil už víc a zdá se, že mu v očích voličů neuškodila…

DN: Já myslím, že u demokratických voličů určitě ne. Republikáni ho samozřejmě volit nebudou, takže se jedná o ty nezávislé, kterých může být 15-20% ve Spojených státech. Tam mu to uškodit může, zejména u voličů, kteří by raději volili Bernie Sanderse.

TP: Vy jste mluvil o budoucích možných dopadech coranavirové krize na politiku a daří se Donaldu Trumpovi ji využít ke svému prospěchu, když snad navrhuje, byť snad v žertu, že se mají lidé chránit injekcí dezinfekce?

DN: On má takový podivný sarkastický smysl pro humor, který ne snad každý chápe a zejména ne média, která jsou proti němu vysazena. Mně to taky občas nesedí, ale myslím si, že do těch voleb je dost daleko, aby se tyto drobné incidenty nějakým způsobem urovnaly nebo aby se na ně zapomnělo. A je vlastně dobře, že s těmi každodenními brífinky, dvou až douapůlhodinovými brífinky… Ono se tomu ani brífink říci nedá při této délce a že s nimi přestal a že tedy nová tisková sekretářka přebírá tuto funkci a vnese do celé této mediální sféry nějaký pořádek.

Poznámka: Pokud bereme jako žert to, že Donald Trump odstrčí doktora Anthony Fauciho od mikrofonu, když Fauci vysvětluje, že pacienti nemohou brát Trumpem propagovaný hydroxychloroquine, který slouží k snižování horečky způsobenou malárii. Dodejme jen, že teprve po několika týdnech testů se začal používat zcela odlišný remdesivir, který byl vyvinut při onemocnění ebolou. Jestli toto bereme jako humor, pak můžeme brát i jako drsný Trumpův žert i to, že bychom si mohli píchnout injekci dezinfekce. V této době se mnoho nežertuje a v přímém přenosu bylo vidět, jak nejen novináři, ale i doktorka Deborah Birx, hlavní poradkyně Donalda Trumpa byla šokována. Můžeme tedy vůbec někdy amerického prezidenta brát vážně a kdy nás pouze chce napálit svým drsným žertem.

TP: Ono nejde jen o výroky, ale o celé samotné konání během té pandemie, podle komentátora Daniela Anýže vláda ztratila nejméně tři cenné týdny, když nedokázala v jednotlivých místech a státech, kde se objevil coronavirus zajistit testování, stejně tak neuměla zajistit včas zoufale potřebné ochranné prostředky pro zdravotníky, nepřispěly tyto chyby k tomu, že se Spojené státy staly zemí nejvíce postiženou pandemií a nepřičítají to Donaldu Trumpovi? Veřejnost, voliči?

DN: A zase země je velice rozdělená, z té demokratické strany ano, z té druhé strany nikoliv, ale upřímně řečeno, Trump je vyložený federalista a to že delegoval většinu pravomocí do jednotlivých států,  je jediný způsob, jak se dá třistatřicetimilionová země nějakým způsobem organizovat. Určitě to z jednoho centra nejde. Pokud se týče těch pomůcek, tak největší problém byl v New Yorku, kde po té minulé epidemii H1N1 za současného guvernéra Andrew Cuoma, se tehdy vláda v New Yorku rozhodla, že nenakoupí tyto pomůcky a věnovala většinu peněz do vývoje nějaké fabriky, která zkrachovala. Čili ty státy si za to mohou z větší části samy. Jsou státy, kde nebyl nejmenší problém. Pak jsou státy, kde ten problém byl podstatně větší. Ale federál nemůže z jednoho místa, celý tento kontinent řídit.

TP: Upozorňuje spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojených státech Dušan Neumann, děkujeme, na shledanou.

A ještě poznámka k poslednímu odstavci: Pokud je Donald Trump vyloženým federalistou, proč dva dny před tím prohlásil, že má absolutní moc. V okamžiku, kdy zjistil, že to nezvládá otočil a hodil vše na guvernéry. Připustíme-li názor Dušana Neumanna, že federální vláda nemá organizovat pomoc v jednotlivých státech, proč Donald Trump provokuje obyvatelstvo, aby se osvobodilo ve státech Virginia, Michigan a Minnesota?

Obviňovat guvernéra Andrew Cuoma, že v roce 2009 nenakoupila prostředky proti viru H1N1, což byla prasečí chřipka, je ranou pod pás, už jen proto, že při tzv. prasečí chřipce bylo 2738 případů, z toho 909 bylo hospitalizováno a 206 lidí zemřelo, zatímco při současné pandemii je 312 977 případů a zemřelo 18909 lidí. Jedná se o kalamitu více než stonásobnou v případě onemocnění a tisícinásobnou v případě úmrtí. Navíc Andrew Cuomo se stal guvernérem státu New York až v roce 2010. Svalovat současný nedostatek zdravotních pomůcek a nedostatečné testování na projekt solárních elektráren poblíž Buffala z roku 2014, který stál stát New York 750 milionů dolarů je naprosto zavádějící. Připomeňme, odhadovaný hrubý domácí produkt newyorské metropolitní oblasti dosáhl v roce 2006 952,6 miliard USD, což z newyorské metropolitní oblasti činí největší místní ekonomiku ve Spojených státech.

***

Oznámení o českém filmu na internetu,

který je možné sledovat tento týden

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Film můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


Czech That Film Festival ONLINE

Screening conditions: The price for watching the film is 4 USD (approx. 5.50 CAD). Payment is made through the payment gateway directly on the website of Czech That Film and immediately after the payment, the film is available for launch.




You can find the Czech That Film festival on social media: FacebookInstagram or Twitter.
We wish you a pleasant experience while watching Czech films from the comfort of your home.
 

Embassy of the Czech Republic in Ottawa
 


KAREL, JÁ A TY | KAREL, ME AND YOU

Directed by Bohdan Karásek, 2019, 111 min.

Saša feels that her marriage to Karel has come to a dead end, so she decides to move out for a while, finding refuge with Dušan. Both are trying to work out their relationships and provide support for each other as uncertainty gets the better of them.


May 4, 2020 at 4:30 PM

 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161