Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

26. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Češi mohou na Slovensko a Slováci do Čech

Podle oznámení Radiožurnálu mohou ode dneška občané ČR na Slovensko a Slovenští občané do Čech, pokud se vrátí do 48 hodin nemusí prodělat testy na coronavir.

Česká vláda přijala opatření, že malí obchodníci nemusí do konce roku evidovat tržby.

Prezident Putin odložil vojenskou přehlídku, která se měla konat 9. května na 24. června. V tento den se totiž konala vojenská přehlídka pod velením J. V. Stalina v roce 1945. Podle Putina má Rusko vrchol epidemie za sebou. V Rusku onemocnělo coronavirem 362000. Přestože křivka nově nakažených příliš neklesá, podle Putina má Rusko již vrchol epidemie za sebou. V Rusku zemřelo na nákazu 3968, což by bylo 1,05 %.

Podle poledních zpráv CBC se počet nakažených poprvé snížil v Ontariu pod tři sta. Je ohlášeno 297 případů.

Česko má 65 nových případů, většinou se jedná o horníky ze severní Moravy.

Slovensko má dva nové případy.

Ve Spojených státech na následky epidemie zemřelo 99000.

Zajímavostí je, že se na čtyřech hřištích začala fotbalová liga. Před rokem na den přesně se topil Eden v euforii, neboť Slavia přebírala mistrovský pohár a opájela se titulem, v  úterním večerním epilogu jí šlo při ligovém restartu o to, aby už dál nehazardovala se ztenčujícím se náskokem a udělala krok k obhajobě. Úkol zvládla, neboť v  Mladé Boleslavi díky hlavičce Ševčíka vyhrála 1:0, takže si druhou Plzeň drží dál na distanc. Na Viktorii bude, jak ve středečním zápase na Spartě na vítězné vykročení Slavie odpoví.

Jablonec porazil Zlín rovněž 1:0 brankou Holíka. Zápasy Slovácko-Olomouc a Příbram-Ostrava se skončily bez branek.

Dnes pokračujeme ve vyprávění Nadi Humlové o její cestě po Novém Skotsku

Aleš Březina 26.05.2020 - 17:09:11

***


Tam, kde jsem ještě nebyla – 8

Směr Halifax, pouhých 256 km, to hravě zvládneme. Jedeme opět kolem pobřeží, cestou zastávka v muzeu lososů, v městečku Sherbrooke z r. 1867, vyhledáme poštu a posíláme aspoň dvacet pohlednic, u mostu v přírodě si sníme svačinku. Ano, byl to sendvič s humrem. Projíždíme funkční malebné rybářské vesničky. V malém přístavu Marie Joseph fotíme lodní vraky, mlha dodává mystiku, zastávka na opětnou naší oblíbenou rybí polévku a fotíme vodopády s černými kameny. Po klikatých silnicích popojíždíme kolem mnoha zálivů, ostrůvků, často s mlhavým oparem. U jedné velmi pitoreskní, zádumčivé zátoky jsme zastavily, sejdeme k vodě, fotíme, chvíli jen tak sedíme a za chvíli přijde k nám, z domu přes silnici, pán, jestli něco nepotřebujeme, jestli vše v pořádku, atp. Ujistily jsme ho, že ano a poděkovaly. Byl velmi přátelský a tak jsme si i chvíli povídali. To nebylo poprvé, co nás někdo takto oslovil, zvláště v trochu odlehlých končinách, braly jsme to jako hezké přátelské gesto, no a kdyby? … byly jsme dvě!

Spíme dvě noci v Dartmouth, odtud je to jen pár minut lodí přes vodu do Halifaxu a rovnou na promenádu, kam chceme jít. Bylo nám doporučeno takhle to udělat, protože s parkováním v Halifaxu může být problém. Později se ukázalo, že to bylo dobré řešení. Byl to dnes příjemný den, dobře jsme do hotelu dojely, v pokoji dvě široké postele, měly jsme proto i dobrou náladu a ani nám nevadilo, že jsme jako bonus dostaly zpívající záchod a hučící klimatizaci. K dalšímu vylepšení nálady ještě ale přispěla otázka paní recepční, když se nás ptala, jestli je nám už 60 let, když nám objednávala na příští týden palubní lístky z Digby na cestu zpátky. Ač nerady, tak jsme ji ujistily, že už ano, i když … výhody to také má, měly jsme zlevněné jízdné!

Halifax – město s historií a s velkým šarmem. Strávily jsme zde celý den, bylo stále na co se dívat,
kam se jít podívat, co ochutnat. Velká promenáda kolem pobřeží je jevištěm zdejšího života a kolem něho jsme se pohybovaly. Od moře lehký vánek, čistý vzduch, parky a zahrady protkané zelení a posazené mezi historickými budovami, uměleckými scénami a restauracemi. Nechybějící bary s barovou kulturou a tóny houslí dobarvují scenérii. Třešinkou na dortu byly dřevěné židle typu Adirondak v různých barvách rozmístěny volně městem i v parcích, na promenádě, na trhu, prostě všude tam, kde se něco dělo a kde byli lidé. Zdejší obyvatelé, známí jako Haligonians, mohou být na své město velmi hrdi. Volně slučuje modernu s historií, s počtem obyvatel jenom tři sta devadesát tisíc a s líbivým uspořádáním města, je jedno z nejoblíbenějších měst, kde si udělat svůj domov.

Nejnavštěvovanější kanadskou historickou památkou je bezesporu Citadel Hill, (Citadela na kopci), postavena na kopci uprostřed města ve tvaru hvězdy. Historie Halifaxu je určitě zajímavá. Piráti, válek chtiví kolonialisté až k explozi lodí, se dá číst jako dobrodružná zkazka. V roce 1749 Edward Cornwallis založil osadu, která vzkvétala a bohatla. Destrukce francouzské pevnosti v nedalekém Louisbourg v roce 1760, upevnila anglickou dominanci a zpečetila Halifax jako velmi důležité město Nového Skotska. Se stavbou citadely se začalo hned po založení osady (Halifaxu) v roce 1749. V průběhu dalších let se přistavovala další opevnění, ale nikdy nikdo na ní nezaútočil, nikdy se zde nebojovalo. Prohlédnout si rozsáhlý areál je příjemná záležitost na několik hodin.

Hlavním důvodem proč jsem chtěla jet do Halifaxu, bylo navštívit Canadian Museum of Immigration at Pier 21. (Kanadské emigrační muzeum na molu 21). Mezi roky 1928 a 1971 více jak milion emigrantů
z mnoha různých zemí, vstoupilo na kanadskou půdu právě tudy v Halifaxu přes molo 21. Jejich příběhy a historické souvislosti, které byly důvodem či příčinou jejich emigrace a odchodu z rodné země, jsou základním tématem tohoto brilantního muzea. Sbírka svědectví z první ruky a artefakty doplňují návštěvu výstavy ke vztahujícímu se tématu. Procházela jsem místnost po místnosti, patro po patře, četla jsem každou napsanou větu. Často, jako bych četla i svůj či náš příběh. I když my jsme do Kanady už přiletěli, tak jsem brala toto místo jako posvátné, kde pro tolik lidí se otevřely dveře do lepší budoucnosti. Cítila jsem a prožívala jsem to s nimi. Dojemné byly pak pověšené malé zprávičky na šňůrkách, psány příbuznými, většinou poděkování rodičům, prarodičům za podstoupení této určitě náročné plavby a obětem, které přinesly, že oni teď mohou žít v tomto lepším našem světě. Slzy se mi draly do očí..

Ve vstupní hale je velký archiv, kde si jednak můžeme najít své jméno, nebo jméno a přesný datum příjezdu svých předků, kteří tudy prošli a veškeré další informace. Velmi informativní a podle počtu návštěvníků i velmi vyhledávaný.

Procházkou historickým distriktem nás zaujala např. velmi noblesní budova radnice, nebo kostel sv. Pavla z roku 1746, z roku založení Halifaxu, který je tou nejstarší a stále stojící budovou v městě z této doby. Fascinující.

Cestou jsme narazily i na původní budovu Bank of Nova Scotia, založena zde v Halifaxu v roce 1832, shodou okolností, která je i mojí bankou a tak o to s větším zájmem jsem se chtěla podívat dovnitř budovy. V prostorné hale paní recepční nám podala pár informací a zodpověděla moje otázky, za dekorativními dveřmi vnitřek je velmi bohatě dekorován mosazí, od stropu visí dlouhé skleněné lustry též mosazí dekorované, parkety a dřevo. Banka je stále funkční a upoutaly mě nádherné dřevěné vyřezávané dveře od výtahu s mosaznou dekorací.

Zbytek dne jsme strávily procházkou po promenádě a bylo na co se dívat. Co ochutnat i co zajímavého vidět. Barevné dřevěné židle nám občas poskytly chvilku k odpočinku. Kdo nikdy neslyšel o známé kanadské lidové malířce a artistce Maud Lewis, tak měl možnost se na promenádě seznámit s jejím malířským uměním, kde velké reprodukce jejích obrazů zde krášlily každý roh. Přiznávám, já jsem se také teprve s ní obeznamovala, ale hned na první pohled jsem byla jejím naivním uměním sytých barev mile překvapena. Narodila se i zemřela v Novém Skotsku 1903 -1970, skoro celý svůj život žila v bídě v malém domku a vysokého uznání se jí dostalo až teprve v šedesátých letech minulého století. Již od svých mladých let byla silně postižena a handicapována s rheumatoid arthritis, což jí silně omezovalo v pohybu a i ve funkci rukou. Malovala většinou to, co viděla kolem sebe, zvířata byla častým oblíbeným motivem. Její stálá exhibice je v Umělecké galerii v Halifaxu. Na památku jsem si koupila kalendář s jejími obrázky.

Dokončení vyprávění bude v příštím vydání Satellitu 1-416, které má vyjít 18. června 2020.

Naďa Humlová

***



I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 25. do 31. května 2020

můžete vidět


PŘES PRSTY * OVERFINGERS


Directed by Petr Kolečko, 2
019, 101 minut.

Linda and Pavla, beach volleyball players, are willing to give up everything for their sports goals. Younger Pavla, however, has lately another goal too - to start a family with her boyfriend Hynek. The older, single and childless Linda doesn't have muc h understanding for Pavla´s desires since they finally managed to qualify for European championship.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161