Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

13. května 2020

Jak vyjdeme

v tištěné formě

v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Tento týden můžete vidět Formanovy

Lásky jedné plavovlásky a Strachovu Klec

V této koronavirové době některé televizní kablovky uvolnily své kanály na kterých můžeme vidět starší filmy. U Rogerse jsou to například kanály 485-489. U Bellu jsou to 338-341 (1270-1273).

Kanál 485 Hollywood Suite má přes 400 filmů a pod rubrikou 70 léta je i
film režiséra Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky  (Loves of a Blonde) z roku 1965. Na scénáři se podíleli i Ivan Passer a Jaroslav Papoušek. V hlavních rolích hrají Hana Brejchová a Vladimír Pucholt. Film byl nominován na Oscara a Zlatý globus za nejlepší cizojazyčný film. Britský časopis Empire ho v roce 2010 zařadil mezi 100 nejlepších cizojazyčných filmů.
Příběh má dvě části. První se odehrává ve Zruči nad Sázavou, kde je textilní továrna a množství mladých dívek, které touží ulovit někoho. Hana patří k těm vyvoleným, ale je to pouze někdo. Vše se změní, když vedení závodu uspořádá zábavu, na kterou pozve i vojsko. K zklamání děvčat to nejsou mladí štramáci, ale staří záložáci, kteří jsou většinou ženatí. S kapelou, kte
rá má hrát na zábavě přijede i klavírista světem protřelý oblbovák Milda. Důvěřivá Andula se mu svěřuje a Milda má jediný cíl – dostat ji do postele. Dělá to obratně, takže mu Andula, která hledá hlubší vztah uvěří.

Zamilovaná odjede stopem do Prahy a zazvoní u Mildových rodičů. Milda není doma, ale přesto Andula u nich zůstane. Když se Milda vrátí, dělá ze sebe blbýho a předstírá, že Andulu nezná. 

Ta se vrátí zpátky do Zruče, ale ztratí svoji naivitu, před přítelkyní nechce přiznat svoji prohru. Podobně jako v Černém Petrovi i zde jsou neuvěřitelně přesné dialogy, na kterých je postaven tento film.

Hana Brejchová se narodila 12. prosince 1946.
Je mladší sestrou slavnější Jany Brejchové, která se stala ikonou českého filmu. Spolu však již třicet let nekomunikují. Pochází ze šesti dětí. Na festivalu v Benátkách se umístila na 3. místě v kategorii za nejlepší ženský herecký výkon (až za ní se umístila dokonce velká hvězda Claudia Cardinalová). Poté si zahrála v několika filmech, ale už jen pouze v epizodních rolích. Následující roky žila v ústraní.

Vladimír Pucholt se narodil rovněž v prosinci, ale o čtyři roky dříve. Proslavil se hlavně Formanovými filmy, kromě Lásek jedné plavovlásky, to byly filmy Konkurs a Černý Petr. Nezapomenutelná je jeho hlavní role v Starcích na chmelu. V roce 1967 emigroval do Anglie, kde vystudoval Sheffield Medical School. Pracuje jako lékař v Torontu.

Film poběží na Hollywod Suite do 2. června 2020.

Film Jiřího Stracha Klec, který můžete vidět na internetu na webové stránce Czech that Film se prakticky odehrává v jedné místnosti. Stará žena (Jiřina Bohdalová), která má vzpomínky na bohaté mládí, kdy se přátelila s první českou automobilovou závodnicí a která má jediné společenství v kostele, kde se stará o pana faráře a květiny v kostele, přijde i o tuto jistotu. Faráře přemístí do Hradce Králové. V osamělosti se seznámí se s chlapcem Jeníkem. Oba jsou však vzápětí uvězněni v jejím bytě.

Trochu mně vadila ukázka z filmu, která hodně napověděla zápletku. Proto doporučuji neotvírat!

Ve filmu hrají skvěle Kryštof Hádek a Jiřina Bohdalová.

Kryštof Hádek se narodil v roce 1982 a jeho nejznámější role byla ve filmu Jana Svěráka z roku 2001 Tmavomodrý svět. V Torontu jsme rovněž mohli vidět Kobry a užovky.

Jiřina Bohdalová 3. května 2020 oslavila 89. narozeniny. Její debut se datuje do němého filmu Pižla a Žižla na cestách z roku 1937. Od roku 1967 do roku 2004 byla členkou Divadla na
Vinohradech a od roku 2005 působí v Divadle na Jezerce. V šedesátých letech hrála ve filmech Ucho a Bílá paní.

V roce 1992 byl podle Evy Kantůrkové natočen seriál Přítelkyně z domu smutku, kde hraje Helenku. Připomeňme, že Eva Kantůrková se 11. května 2020 dožila devadesáti let.

Aleš Březina – Foto TV Hollywood Suite,

foto (dole) Evy Kantůrkové z roku 1979

pořídil Jiří Bednář

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 11. do 17. května 2020

můžete vidět

THE CAGE * KLEC

Directed by Jiří Strach, 2019, 87 min
“Jiřina Bohdalová and Kryštof Hádek star in this unpredictable psychological thriller as two people who end up imprisoned in a ground-floor flat.” ~Jan Škoda,
Karlovy Vary International Film Festival.

Eighty-year-old, widowed
-pensioner Květa Galová (Jiřina Bohdalová) lives alone in a first floor flat. She learns that her parish priest will be transferred to another church to her great disappointment. Just when it seems no one needs her anymore, she meets a mysterious young man (Kryštof Hádek) who claims to be her distant relative. She soon realizes her mistake after welcoming him into her home. Trapped in her own apartment, can she outwit this stranger before it is too late, or will she remain his captive in a cage?

The film was, among others, screened at the renowned Karlovy Vary International Film Festival.

***

 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161