Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

8. května 2020

Jak vyjdeme

v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Den zamyšlení

V roce 1990 vystoupil tehdejší poslanec Miloš Zeman s návrhem, aby se oslava konce války přesunula z 9. května na 8. květen. Ke změně však došlo až o rok později. Tehdy Miloš Zeman brojil proti Stalinskému výkladu dějin. Dodnes se tedy slaví konec války jindy v západní Evropě a v Rusku. Jedním z důvodů je, že závěrečná kapitulace byla podepsána v noci z 8. května na 9. květen v 23:01 hodin a k rozdílnému datu i přispěl časový posun, protože v Moskvě bylo již po půlnoci.

Miloš Zeman byl v té době na rozdíl ode dneška velice silně protiruský a vyžadoval odchod sovětských či ruských vojsk z Československa, ke kterému došlo až v roce 1991.

I 75 let po válce je Putinovo Rusko rozhořčené nad odstraněním sochy maršála Koněva. Na jedné straně je brán jako osvoboditel východní
Evropy, na druhé straně jako okupant z roku 1968: Koněv sice byl v Praze v roce 1968 na jaře, když se stal prezidentem jeho přítel Ludvík Svoboda,  ale od roku 1963 byl již v penzi. V roce 1970 si nepřijel pro vyznamenání, které mu udělila Husákova normalizační vláda (historik Jiří Fidler). Zemřel 21. května 1973.

Podle iDnes: Zastupitelský klub Pirátů v Praze 6 na konci dubna navrhl prodat sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva Ruské federaci. Cena by měla vycházet ze znaleckého posudku a protistrana by měla platit veškeré náklady na jeho případný převoz. Peníze z prodeje chtějí Piráti Prahy 6 darovat obětem komunismu. 

Co je při tomto sporu o sochu maršála Koněva důležité, za jakým účelem byla socha postavena. Socha maršála Koněva byla odhalena před 35 léty v Praze Bubenči 9. května 1980. Tedy v době nejtvrdší normalizace. Připomeňme si, že v té době rostly různé nevkusné militaristické pomníky po celém Československu. Téměř v každém městě byl nějaký tank, nějaká pocta biafře ducha. V kinech se hrály normalizační filmy. Z televize se na nás šklebili normalizační politici. Symbolem byla normalizační rozhlasová stanice Hvězda. Před normalizační propagandou se nedalo utéct. Nejednalo se tedy o spontánní radost z osvobození, ale o klasické vymývání mozku.

Nenazval bych tedy 8. květen Dnem vítězství nebo Dnem osvobození, ale Dnem zamyšlení. Měli bychom reflektovat, proč došlo k nástupu Hitlera k moci. Otázkou je militarismus mezi světovými válkami, současný militarismus, zbrojařský průmysl… Zamyslet se nad osobnostmi jako Přemysl Pitter, Franz Jägesttäter, Martin Luther King Jr. Není bez zajímavosti, že současný americký prezident mnoho neoslavuje státní svátek narozenin Martina Luthera Kinga, ale většinou hraje golf. Na druhou stranu velice přeje zbrojařskému průmyslu. To jsou otázky nad kterými se je zapotřebí zamyslet, abychom po pandemii neměli opět nějakou tu válku, po které bychom opět slavili Den vítězství a museli se znovu osvobozovat.

Zamyslet se nad tím, jak se již nyní osvobodit od zkratkového ideologického myšlení, od nacionalismu, od prosazování sebe sama, své politické strany, své etnické skupiny…

***

Dnes v poledne byla tisková konference s guvernérem Andrew Cuomo. Velice přesně informoval o vývoji pandemie ve státu New York. Zajímavé je, že se zjišťuje, že infekce přišla na východ Spojených států, nikoliv z Číny, ale z Evropy. Jedná se pravděpodobně o vir, který v Evropě mutoval a rozšířil se později v severní Americe.

Tím by se dalo i vysvětlit jiný průběh nákazy na východě a západě Kanady. Zatímco v Britské Kolumbii šlo zpočátku o rychlý nárůst onemocnění, ale podobně jako v Číně došlo k rychlému zpomalení. V této oblasti je 2288 potvrzených případů a 126 úmrtí. V Ontariu se jedná o19598 případů a 1540 úmrtí a v Quebeku o 35239 případů a 2631 úmrtí.

Podle televizní stanice Deutsche Welle se začalo v JAR očkovat proti tuberkulóze. Důvodem je že při onemocnění coronavirem je průběh nemoci po očkování ne tak drastický.

***

Vedení NHL oznámilo, že podzimní utkání mezi Bostonem a Nashvillem v Praze se neuskuteční, stejně jako  ostatní zápasy v nadcházející sezóně jinde v Evropě a v Číně. NHL a Hráčská asociace nicméně věří, že se jedná pouze o dočasné opatření.

***

Nashledanou v pondělí se těší

Aleš Březina

***



Oznámení o českém filmu na internetu,

který je možné sledovat tento týden

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Film můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


Czech That Film Festival ONLINE

Screening conditions: The price for watching the film is 4 USD (approx. 5.50 CAD). Payment is made through the payment gateway directly on the website of Czech That Film and immediately after the payment, the film is available for launch.




You can find the Czech That Film festival on social media: FacebookInstagram or Twitter.
We wish you a pleasant experience while watching Czech films from the comfort of your home.
 

Embassy of the Czech Republic in Ottawa
 


KAREL, JÁ A TY | KAREL, ME AND YOU

do neděle 10. 5. 2020

Directed by Bohdan Karásek, 2019, 111 min.

Saša feels that her marriage to Karel has come to a dead end, so she decides to move out for a while, finding refuge with Dušan. Both are trying to work out their relationships and provide support for each other as uncertainty gets the better of them.

***




May 8, 2020 at 3:42 PM

 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161