Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

25. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Umíme ještě odpočívat?

Je pondělí a venku je 29 °C. Začínáme poslední týden vydávání našeho deníku. V červnu budeme vycházet jednou týdně a rovněž se vrátíme k tištěným novinám.

Zkrátka předstíráme, že se vše vrací do normálních kolejí. Počet nových případů je však stejný jako 12. dubna, kdy jsme byli uprostřed pandemie. V Spojených státech je to stejný dokonce jako 30. března, tedy před apokalyptickým obdobím. Zatímco na Slovensku přibyly pouze dva případy, v České republice je 65 nových případů, v Kanadě je to přes je to 1078 případů, v Spojených státech je to 20286 případů.

Země, které přistoupily k razantnějším krokům jsou na tom výrazně lépe než státy, které nebezpečí bagatelizovaly a podceňovaly. V Čechách mohou chodit ode dneška lidé bez masek na veřejnosti, ale musí mít masky v hromadné dopravě, v obchodech, v uzavřených místnostech, kde je více lidí. Chození po lese s maskou mně připadá jako v jedné povídce od Alberta Camuse, kdy slušný člověk potkal slepce a smekl před ním klobouk, ačkoliv ten to nemohl vidět. Jít do narvaného obchodu bez masky není také to pravé ořechové, i když ve většině z nich již jsou mezi prodavačem a zákazníkem plexiskla.

Jestliže se v Torontu uvolňují opatření a lidi se sejdou v Trinity Bellwoods Parku na masové opalování, není to totéž jako když se lidi sejdou v pražské Stromovce.

Na to, abychom mohli mít na krku vavřínový věnec je zapotřebí uběhnout maratón. Předčasné otevírání jednotlivých zemí, států, či provincií mně připomíná závodnici, která v New Yorku při maratonu nasedla na metro ujela pár kilometrů podzemní dráhou a pokračovala se závodníky do cíle. Podvádět se zkrátka nemá a jako jednu z nejhorších věcí považuji to, když se k takovému podvodu používá zástěrka církve a kostelů. Přes náboženská společenství se předstírá, že je vše v pořádku. Připomíná mně to vyčůraného zaměstnance, který se kdysi nenechal pojistit, protože ho Pán Bůh ochraňuje. Pak když měl úraz, tak léčení zaplatil zaměstnavatel.

Pokud má mít náboženství etický smysl je to právě v tom, že se věřící starají o ohrožené i za cenu vlastního nasazení, právě při vědomí rizika, které podstupují, nikoliv v tom, že si myslí, že se jim nic nemůže stát. Jestliže mají tento pocit, mění se víra v pověru. Důležité je, že si právě uvědomujeme riziko a přesto jdeme do nebezpečí, protože víme, že oběť má smysl. Křesťanství nestojí na dobré ekonomice, ale na tom, jak se člověk dokáže obětovat pro druhého. Jestliže jeden republikánský guvernér zdůrazňoval, že jsme ve válce a že v první světové válce byly tisíce obětí, v druhé světové válce také tisíce obětí, a že my dnes máme přinést také v boji s coronavirem oběti… Steve Colbert na to reagoval: „Jít dnes nakupovat do velkoobchodu, je podle této logiky totéž jako bojovat proti Hitlerovi za druhé světové války.“ V torontském překladu: „…je to totéž jako jít se opalovat do Trinity Bellwods Parku.“

Skutečností je, že jsme se naučili pracovat, ale bohužel jsme se nenaučili odpočívat. Zamyslet se sami nad sebou. Nedokážeme již číst delší romány. Kdybych v mládí nepřečetl Bratry Karamazovy, tak bych se k nim již dnes asi nedostal. Nedokážeme již pomalu sledovat delší film bez reklam. Musíme si alespoň jednou skočit pro pivo nebo si zkrátka odskočit. Nedokážeme sledovat fotbalový zápas, ale podíváme se pouze na výsledek. V lepším případě se podíváme, jak padly branky.

S pandemií a Covidem – 19, mnoho lidí dostalo svobodu, ale nevědí, co s ní…, tak vyrazí na společnou opalovačku.

Aleš Březina Foto: Maria Gabánková - Elizabeth a květina

25.05.2020 - 15:52:41

***

Zemřela Zdena Tominová

Zdena Tominová vystudovala filozofii a sociologii na filozofické fakultě v Praze, které zakončila v roce 1968. Podle Lidových novin studovala také herectví. Poté pracovala v Pražské informační službě jako tlumočnice z ruštiny, angličtiny, němčiny a francouzštiny. Jako studentka publikovala různé povídky a eseje. Mluvčí Charty 77 se stala v náročném čase na jaře 1979, kdy byli zatčení členové a členky Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), jako druhá žena po Martě Kubišové. Státní bezpečnost se ji v tomto období snažila umlčet. V noci 5. června 1979 byla přepadena a zbita, když se vracela domů, a musela být s otřesem mozku ošetřena v nemocnici.

Před podpisem Charty 77 pracovala jako tlumočnice a znalost ruského, francouzského, německého a anglického jazyka využívala v komunikaci se zahraničními novináři, aby je informovala o dění kolem Charty 77 a VONSu.

V únoru 1979 se stala mluvčí Charty 77. Komunistický režim ji za tento krok učinil různá příkoří.
Tominová byla např. propuštěná ze zaměstnání. Tlak zesílil poté, co její muž, filozof Julius Tomin, začal pořádat v jejich bytě semináře za účasti západních profesorů. O rok později proto využila nabídku pro manžela z Oxfordu a emigrovala s celou rodinou do Velké Británie.

V Británii pracovala pro BBC, napsala dva úspěšné romány. Po celou dobu exilu aktivně podporovala přátele v disentu v ČSSR. Její životní osud byl zfilmován pro pořad Nepřátelé státu. Název dokumentu odkazoval na označení, které ji dal československý stát po emigraci. Rovněž jí bylo zrušeno občanství ČSSR.

V Británii zůstala i po sametové revoluci v roce 1989. Syn Lukáš Tomin se po sametové revoluci vrátil zpět do Prahy, v roce 1995 spáchal sebevraždu. Syn Marek Tomin je překladatel a žije trvale v Praze, kde má rodinu. Na jaře 2019 se Zdena Tominová po zdravotních problémech přestěhovala za synem Markem do Prahy. Její neteří je politička Michaela Marksová.

Zdena Tominová zemřela 24. května 2020 ve věku 79 let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Wiki

***


I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 25. do 31. května 2020

můžete vidět


PŘES PRSTY * OVERFINGERS


Directed by Petr Kolečko, 2
019, 101 minut.

Linda and Pavla, beach volleyball players, are willing to give up everything for their sports goals. Younger Pavla, however, has lately another goal too - to start a family with her boyfriend Hynek. The older, single and childless Linda doesn't have muc h understanding for Pavla´s desires since they finally managed to qualify for European championship.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161