Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

21. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Téměř neshlédnutý film

Dnes ráno mne probudil telefonát z banky, která má na starosti moji VISA kartu. Jelikož jsem člověk podezíravý, okamžitě jsem zavěsil, ale podíval jsem se pro jistotu na internet, ale nic podezřelého jsem tam nenašel. Pro jistotu si beru při nakupování dvě kreditní karty VISA a MASTERCARD a vyrazil jsem do Fiesta Farma k nákupu, který děláme jednou za čtrnáct dnů. Tam však bylo zavřeno. Jeden ze zaměstnanců onemocněl ošklivým virem a tak otevřou až v sobotu.

Jeli jsme do jiného obchodu a vystáli jsme si delší frontu než nás připustili dovnitř. Nakonec jsme se přece jen probojovali do obchodu, v kterém jsme se snažili držet správnou vzdálenost, udržovat správný směr a nakoupit to nejnutnější. Zastavil jsem se u stojánku s DVD a BLURAY disky. Jestliže se z dévédeček nedalo nic vybrat, podíval jsem se na blurayové disky a tam už teprve nic nebylo. Zřejmě u filmů platí nepřímá úměra: čím je kvalitnější nosič, tím nižší je kvalita filmu. Jelikož jsem měl přece jen nějaké tušení, zaplatil jsem tentokrát kartou MASTERCARD a odjeli jsme domů. Na záznamníku jsem měl opět vzkaz z banky. Nevolal jsem tedy na číslo, které uvedli, ale na číslo, které mám na kartě. Dověděl jsem se, že banka zablokovala moji kartu, protože se tam objevila podezřelá aktivita. Tou podezřelou aktivitou byl nákup včerejšího filmu Na střeše. Vzpomněl jsem si, že jsem se tento film několikrát pokoušel nakoupit přes VISA, ale nakonec jsem musel použít MASTERCARD. Vše se vysvětlilo, ale málem jsme neviděli včera film a dnes bych neměl o čem psát.

Zatím je pro mne internetový festival Czech that Film milým překvapením. Neviděl jsem tam špatný film. Tento týden je na řadě film Jiřího Mádla Na střeše a opět je vynikající. Vypráví o starším osamělém profesorovi s komunistickou minulostí, který má okamurovské protimigrační tendence. Jednou se však na střeše svého domu poblíž
stanice metra I. P. Pavlova potká s Vietnamcem, který chce spáchat sebevraždu. Rozmluví mu to a tím začne komplikovaný vztah mezi devětasedmdesátiletým starcem a mladým Vietnamcem. Nejprve spolu hrají šachy, pak se stále více sbližují. Stařec ale nechce Vietnamci říci nic o své minulosti, Vietnamec tají svou přítomnost. Profesor vymyslí pro Vietnamce plán, že by se mohl oženit s pěknou sousedkou. Všechno to však dopadne jinak, ale to bych předbíhal.

Hlavní postavu profesora Rypara měl původně hrát Jan Tříska, po jeho smrti byl obsazen Aloisem Švehlíkem, který byl vybraný na základě castingu. Natáčení probíhalo v srpnu a v září 2019 v Praze. Scénář filmu Mádl napsal v roce 2011 anglicky jako absolventský scénář na New York Film Academy a neplánoval jej točit, myslel spíš, že jej bude točit nějaký kolega ze školy z oboru režie. Nakonec se u projektu vystřídalo několik režisérů a v jednu chvíli to vypadalo, že se bude točit v Německu a hlavní roli bude hrát Bruno Ganz, nepovedlo se na to ale sehnat dostatek finančních prostředků. (wiki).

Film stojí za shlédnutí a doufám, že budete mít víc štěstí při placení čtyř amerických dolarů než jsem měl včera já.

Když už jsme u filmu, tak dnes 21. května si připomínáme patrona odpíračů vojenské služby Franze Jägerstättera - narozeného jako Franz Huber (20. května 1907 – 9. srpna 1943). Jednalo se o rakouského
sedláka, který byl popraven za to, že z důvodů svědomí odmítl sloužit v nacistické německé armádě. Byl prohlášen za blahoslaveného roku 2007 papežem Benediktem XVI. Památka se připomíná v den Jägerstätterova křtu. Vynikající film o jeho životě, který byl promítán na Torontském mezinárodním  filmovém festivalu v roce 2019, natočil americký režisér Terrence Frederik Malick. Zajímavostí je, že v Mádlově filmu měl hrát rovněž švýcarský herec Bruno Ganz.

Aleš Březina

Foto vlevo: T. F. Malick (wiki)

***

May 21, 2020 at 5:36 PM


I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 18. do 24. května 2020

můžete vidět


 ON THE ROOF *  NA STŘEŠE

Directed by Jiří Mádl, 2019, 100 min.

Retired teacher Mr. Rypar (Alois Švehlík) discovers a 20-year-old Vietnamese man named Song (Duy Anh Tran) on the roof of his Prague apartment building. The man is on the brink of jumping after he narrowly escapes a police raid on an illegal drug trade. Rypar does not know if he should trust Song but decides to offer him a job of cleaning his apartment. Rypar helps Song to improve his Czech and gives him advice on love, while Song offers him some friendly competition at
chess, insight into the digital age and present-day perspective. They come from polarizing worlds, but they just might be what the other needs. Through the film, actor-turned-director Jiří Mádl presents an unassuming story of a friendship developing against all odds.

On the Roof received seven nominations for the prestigious Czech Lion award in such categories as Best Film, Best Screenplay, Best Director, and Best Actor in a Leading Role (Alois Švehlík), among others. The film was also nominated for the Audience Award at the Karlovy Vary International Film Festival. Director Jiří Mádl received the Grand Newcomer Award at the Mannheim-Heidelberg International Film Festival for the film.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161

21. květen

Připomenutí: Franze Jäggerstattera - patrona odpíračů vojenské služby