Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

20. května 2020

Jak vyjdeme

v tištěné formě

v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Hudba z Terezína

Lenka Lichtenbergová

Ráda bych se s vámi a případně vašimi čtenáři podělila o něco, na čem pracuji. V této chvíli jsem uprostřed tvorby dalšího a možná největšího mého projektu, který je svázaný s rodnou zemí. Jedná se o básně mojí babičky, Anny Hany Friesové, které napsala když byla uvězněna (1942-45), spolu se svým manželem Richardem, a mojí maminkou, v koncentračním táboře Terezín. Dva útlé a trochu rozpadlé notýsky s
těmito básněmi jsem našla až když moje maminka zemřela, v  jejím sekretáři. Když jsem se do básní začetla, musím říci, že mi vyrazily dech. Jsou to silné, poetické, zamilované, zoufalé, občas poražené a občas i radostné výkřiky z hloubky duše ženy. Mnoho z nich je o romantické lásce, o něžnosti… jiné zase o manželském vztahu, který už vyprchal, o ztraceném pocitu zamilování a vzájemného respektu. A samozřejmě, vzhledem k tomu kde básně byly napsány, o ztrátě naděje, nelidském chování lidí jeden k druhému. Ale i tam bábinka občas doufala v
lepší budoucnost, jako v básni - písni ‘Na slunce pamatuj’.

Dvanáct z těchto básní je teď zhudebněno, částečně mnou, a částečně šesti dalšími skladatelkami, včetně moc zajímavé české umělkyně Milli Janatkové. Cílem je dvoj-album, kde bude dvanáct písní a dvanáct skladeb v žánru Spoken Word (Mluvené slovo), plus hudební produkce The Thieves of Dream (Zloději snů), prezentována Toronto Downtown Jazz Festivalem http://torontojazz.com/concert/thieves-dreams. Celou věc aranžuji a produkuji sama, jako vetšinu mých projektů. 

Vzhledem k pandemii, plánované představení, které mělo mít premiéru v dubnu v Music Gallery v Torontu, a zítra 17. 5. ve Washingtonu, je zrušené, možná odloženo. Tak jsem teď v rámci výročí konce druhé světové války a osvobození koncentračních táborů, včetně Terezína jako posledního z nich, vydala tuto první písen z projektu, a to s nádhernými fotografiemi Vladimíra Kabelíka. Myslím jeho tvorba dokonale vystihuje atmosféru této písně Čekáme kdesi na konci aleje… - a zvláštní shodou okolností, slova a atmosféra písně zase docela neuvěřitelně vystihují atmosféru dnešní zvláštní doby plné nejistoty a čekání, kdy "čas zmizel a není"…jak praví báseň. 


Hudbu pro tuto píseň napsala kanadská skladatelka a zpěvačka Shy-Anne Hovorka, která má, velmi zajímavě, českého dědečka, ale česky neumí ani slovo. Ačkoliv skládá většinou popovou hudbu v rámci kanadských First Nations, podařilo se jí, podle mého, dost neuvěřitelně podchytit, o co se v básni jedná. Já jsem její skladbu zaranžovala, a jako vše ostatní, produkovala. 

Doufám, že Zloděje snů budeme moci představit snad letos na podzim v Torontu, a v roce 2021  i v České republice. Album písní by mělo vyjít v září t.r.

Budu moc vděčná když informace o projektu nabídnete krajanům. At tak či onak, doufám, že se Vám to líbí. 

Moc zdravím, a děkuji, 

Lenka Lichtenbergová

++++++++++++++++++++++

musician, composer, singer


https://www.youtube.com/c/LenkaLichtenbergMusic

2020 Independent Music Awards Nominee  

LenkaLichtenberg.com

***

Podle Českého rozhlasu - Radiožurnálu si jednotlivé státy EU budou moci rozhodnout o otevření hranic, ale pokud je otevřou nesmějí pak diskriminovat podle národnosti. Slovenská vláda do konce června prodloužila kontroly na hranicích do konce června, ale vnitřní opatření dále uvolňuje. Poprvé se otevřela obchodní centra a interiéry restaurací. Snížily se i požadavky na maximální počet zákazníků v jedné prodejně. Do provozu se vrací kina i divadla. Fitcentra však zůstávají na Slovensku dál uzavřená. Stejně jako školy a dětské koutky. Další fáze může přijít nejdříve za dva týdny. Podle slovenského premiéra by to mohl být už návrat do běžného života. (Pavlína Nečásková – Bratislava). U 113 zaměstnanců dolu Darkov na Ostravsku se potvrdila nákaza covidem 19.

***


I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 18. do 24. května 2020

můžete vidět


 ON THE ROOF *  NA STŘEŠE

Directed by Jiří Mádl, 2019, 100 min.

Retired teacher Mr. Rypar (Alois Švehlík) discovers a 20-year-old Vietnamese man named Song (Duy Anh Tran) on the roof of his Prague apartment building. The man is on the brink of jumping after he narrowly escapes a police raid on an illegal drug trade. Rypar does not know if he should trust Song but decides to offer him a job of cleaning his apartment. Rypar helps Song to improve his Czech and gives him advice on love, while Song offers him some friendly competition at
chess, insight into the digital age and present-day perspective. They come from polarizing worlds, but they just might be what the other needs. Through the film, actor-turned-director Jiří Mádl presents an unassuming story of a friendship developing against all odds.

On the Roof received seven nominations for the prestigious Czech Lion award in such categories as Best Film, Best Screenplay, Best Director, and Best Actor in a Leading Role (Alois Švehlík), among others. The film was also nominated for the Audience Award at the Karlovy Vary International Film Festival. Director Jiří Mádl received the Grand Newcomer Award at the Mannheim-Heidelberg International Film Festival for the film.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161

Anna Hana Friesová