Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

14. května 2020

Jak vyjdeme

v tištěné formě

v roce 2020

2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Paradox dneška

V okamžiku, kdy píši tento článek probíhá v americkém senátu slyšení dr. Richarda Brighta. Podle jeho vyjádření bude příští zima náležitě krutá, pokud se nepřipraví náležitý plán, jak čelit pandemii.

Dr. Bright byl Donaldem Trumpem zbaven pozice šéfa Biomedicínského výzkumu a rozvoje (Biomedical Advanced Research and Development Authority) v druhé polovině dubna. Přes jeho varování americká administrativa neudělala vše potřebné, aby předešla pandemii. Bright požadoval, aby se začalo s vývojem očkování proti nemoci Covid – 19 na vědeckém základě. Střetl se hlavně s Donaldem Trumpem, ohledně použití neověřeného léku hydroxychloroquine, který se používá při léčbě malárie. Někteří senátoři namítali, že podle jistých statistik má pozitivní výsledky, ale vědecky se to neprokázalo. Naopak je zde nebezpečí vedlejších účinků. Remdesivir je experimentální antivirotikum, které účinkuje jako analog adenosinu. Vyvinula jej americká společnost Gilead Sciences k léčbě infekcí způsobených viry Ebola a Marburg, ukázalo se však být účinné i proti jiným RNA virům včetně koronavirů. Bright kritizoval federální vládu rovněž za nedostatek respirátorů a masek N95.

Podobný konflikt vznikl mezi dalším předním americkým vědcem doktorem Faucim a prezidentem Trumpem. Anthony Stephen Fauci je americký lékař a imunolog, který od roku 1984 zastává funkci ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci, který je součástí Národních ústavů zdraví. Od ledna 2020 je jedním z předních členů pracovní skupiny White House Coronavirus Task Force amerického ministerstva zahraničí.

Skutečností je, že například v Britské Kolumbii, kde se díky dr. Bonnie Henry zavedla velmi striktní opatření a výsledkem je nižší výskyt nákazy (2376 případů, 132 úmrtí), jsou lidé v současnosti méně opatrní, než třeba v Quebeku, kde je obzvláště v Montrealu a okolí téměř 40000 ověřených případů onemocnění a 3220 úmrtí). Z tohoto důvodu zde odložili proces rozvolňování. Pozitivním znakem je, že v Ontariu bylo ve čtvrtek hlášeno pouze 258 nových případů, což je nejnižší číslo od března. Celkový počet úmrtí stoupl o 33, jedná se tedy o téměř osmnáct set úmrtí celkem, převážně  v domovech důchodců.

Paradoxem ve Spojených státech je, že vlastně tam, kde opatření měla pozitivní výsledky, budou lidé v podzimních volbách volit Donalda Trumpa a jeho administrativu, protože omezení přinesla jen strádání. Problémem je, že demokraté zatím se žádnou
strategií, po které volá doktor Bright nepřišli.

Města Toronto, Markham a Hamilton plánují otevřít parky, venkovní zahrádky u restaurací za předpokladu, že se bude dodržovat sociální vzdálenost. Pomalé rozvolňování a klid v městě má za následek, že se v Torontu objevili některá zvířata a ptáci, kteří zde v minulosti nebyli. Ve větší míře je zde vlhovec nachový, černý pták dosahující velikosti 32 cm se zelenomodrou hlavou, který útočí na veverky. Ve stromech můžeme vidět množství mývalů a lze očekávat, že se patřičně rozmnoží, zatímco zoologické zahrady strádají a zapůjčené pandy do Calgary se budou muset vrátit do Číny, protože nemají dostatek bambusu, který vozily letecká společnosti.

***

Toronto však již nyní zrušilo pravidelné každoroční trhy na výstavišti, které se konaly na přelomu srpna a září, ale zatím neobnovilo farmářské trhy. Otázkou je, jestli bude i letošní Torontský mezinárodní filmový festival. Skutečností je, že dokumentární filmy z festivalu Hotdoc jsou každý čtvrtek na CBC, dnes ve 20 hodin je o plastickém chirurgu They call me Dr. Miami, film vysílá rovněž dokumentární kanál (Rogers 591) v 21 hodin a po tomto filmu následují dva dokumenty z kanadského severu True North Calling a High Artic Haulers. Festival Hotdoc začne na internetu 28. května 2020 a seznam filmů můžete nalézt na této internetové stránce:

https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/list.aspx?epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&perpage=20&=&utm_source=eAlert&utm_medium=2020.05.12pub&utm_campaign=FestivalFilms&utm_content=FestOnline


***

A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 11. do 17. května 2020

můžete vidět


THE CAGE * KLEC


Directed by Jiří Strach, 2019, 87 min
“Jiřina Bohdalová and Kryštof Hádek star in this unpredictable psychological thriller as two people who end up imprisoned in a ground-floor flat.” ~Jan Škoda,
Karlovy Vary International Film Festival.

Eighty-year-old, widowed
-pensioner Květa Galová (Jiřina Bohdalová) lives alone in a first floor flat. She learns that her parish priest will be transferred to another church to her great disappointment. Just when it seems no one needs her anymore, she meets a mysterious young man (Kryštof Hádek) who claims to be her distant relative. She soon realizes her mistake after welcoming him into her home. Trapped in her own apartment, can she outwit this stranger before it is too late, or will she remain his captive in a cage?

The film was, among others, screened at the renowned Karlovy Vary International Film Festival.

***

 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161