Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

22. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Joe Biden a Steven Colbert

Ve všední dny ve 23:35 v americké televizi a rovněž na stanici Global v Torontu je show Stevena Colberta v posledních osmi týdnech je vysíláno z jeho sklepa. V úvodu se zabývá nejčerstvějšími politickými událostmi a v druhé části si zve hosty. Dnes v noci to byl kandidát za Demokratickou stranu na prezidenta Joe Biden.

Zde jsou některé myšlenky z rozhovoru.

C: Dobrý den!

B: Promiňte mám masku.

C: To je pěkné vás vidět v masce.

B: Byla zde ochranka a tak jsem si ji nasadil. Nyní si ji sundám, abych mohl s vámi hovořit.

C: Jste poslední host v osmém týdnu, kdy dělám tyto rozhovory z domova. Chcete porazit toho muže v Bílém domě?

B: Ano, ano, ano… A řeknu vám proč. Američané to vědí. Protože to jsou nejdůležitější volby. Tentokrát se nejedná o peníze, ale o okolnosti za kterých jsme ztratili 30 milionu pracovních příležitostí, přes devadesát tři tisíc životů a čísla rostou, nejsme v kontaktu se žádnou světovou organizací, nespolupracujeme s nikým na vývoji očkování proti pandemii.

C: Rozumím tomu, vždyť vaše heslo v kampani bylo: Navrátit Americe duši. Nyní jsme v situaci, kdy padesát států otvírá svou ekonomiku, ale ne všechny státy splňují kritéria pro otevření. Jak ale předejít druhé vlně pandemie?

B: CDC (Americké centrum pro kontrolu a prevenci nákazy) vydalo přesné pokyny, jak si počínat a Bílý dům to zpochybňuje a tím zpochybňuje i vědecké poznání. Bílý dům má jediné měřítko a to je, jak funguje burza. Vše měří ekonomickými rozměry. Ignoruje to, co říká doktor Fauci. Musíme mít oprávněné obavy, jestli se nám tento vir nevrátí. Nemáme dostatek ochranných pomůcek, ale Bílý dům  tvrdí, že každý, kdo chce být testován, že může tento test mít. Mohou ho však mít pouze někteří lidé. Dokonce velká ne. Proč neřeknou Američanům pravdu. Nesdělí jim, jak mohou test získat.

C: Tvrdí se, že můžeme mít očkování v roce 2021… Když se stanete prezidentem, co je váš plán pro prvních sto dnů a jak řešit tuto situaci?

B: Pro nás je důležité, abychom spolupracovali se zbytkem světa, abychom očkování proti koronaviru získali. Na vakcíně se pracuje třeba v Oxfordu. Musíme vytěžit maximum ze spolupráce se světem. Navrhuji kongresu odhlasovat 25 miliard, aby se vakcína, co nejdříve mohla používat. Musíme mít již nyní plán, jak očkovací látku používat. Nejen u nás, ale všude ve světě. Vir se nezastaví před zdí, kterou vybudujeme.

C: Jak použít k tomu nejlepší lidi, protože Trump nemá pochopení pro někoho, kdo s ním nesouhlasí.  Použijete k tomu lidi i z druhé strany?

B: Určitě, protože mnoho republikánů nesouhlasí s tím, co dělá Každá ráno dostávám čtyřicetistránkovou zprávu od expertů…

C: Čtete to opravdu?

B: Ano, trvá to každé ráno hodinu a půl. Podle Columbijské univerzity se včasným zásahem mohlo zachránit 37 000 životů. Lidi umírají kvůli této nedbalosti.

C: Kdo by byl vašim kandidátem pro viceprezidenta?

B: Nechci jít do detailů.

C: Ale jen běžte, máme dost času…

B: Když mne požádal B. Obama, abych byl s ním v tandemu, byla důležitá důvěra, nemuseli jsme souhlasit ve všem, ale důvěřoval mně v zahraniční politice a při jednání s kongresem.

C: Byla by vhodná Amy Klobuchar?

B: Musíme vytvořit tým a jít skrz určitý proces, hledět na všechny aspekty. Může to být osoba, která se mnou nesouhlasí, ale musím mít k ní důvěru

C: Amy Klobuchar s vámi v předvolebních diskusích nesouhlasila, ale stále jste přátelé…

Aleš Březina

***

May 22, 2020 at 5:09 PM


I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 18. do 24. května 2020

můžete vidět


 ON THE ROOF *  NA STŘEŠE

Directed by Jiří Mádl, 2019, 100 min.

Retired teacher Mr. Rypar (Alois Švehlík) discovers a 20-year-old Vietnamese man named Song (Duy Anh Tran) on the roof of his Prague apartment building. The man is on the brink of jumping after he narrowly escapes a police raid on an illegal drug trade. Rypar does not know if he should trust Song but decides to offer him a job of cleaning his apartment. Rypar helps Song to improve his Czech and gives him advice on love, while Song offers him some friendly competition at
chess, insight into the digital age and present-day perspective. They come from polarizing worlds, but they just might be what the other needs. Through the film, actor-turned-director Jiří Mádl presents an unassuming story of a friendship developing against all odds.

On the Roof received seven nominations for the prestigious Czech Lion award in such categories as Best Film, Best Screenplay, Best Director, and Best Actor in a Leading Role (Alois Švehlík), among others. The film was also nominated for the Audience Award at the Karlovy Vary International Film Festival. Director Jiří Mádl received the Grand Newcomer Award at the Mannheim-Heidelberg International Film Festival for the film.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161