Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

27. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




„Tváříš se jako debil, ale jsi debil, který se tváří jako dobrý chlap, který se tváří jako debil!“

Nevím, jestli jsem si zapamatoval dobře tuto větu z filmu Přes prsty, ale zcela by mohla vystihovat atmosféru filmu, který si můžete objednat na internetovém festivalu Czech that Film 2020. Hodnocení filmu na ČSFD.cz se opět různí. Od jedné do čtyř hvězdiček. Zřejmě také podle toho, jak kdo má rád sport a dokonce volejbal a dokonce plážový volejbal žen.

Pamatuji se, že se volejbalová liga kdysi hrála na Slavii v Edenu na antukovém hřišti, podobně jako házená se hrála na antuce za hlavní tribunou v Edenu. Při tom návštěvy, jak na volejbal, tak na házenou byly velké. Jenže pak se oba sporty přestěhovaly do sportovních hal, ale diváci začali toužit po něčem, co by přece jen bylo venku.

Začaly vznikat plážové sporty jako plážová kopaná (beach soccer), která se hraje na menším hřišti se čtyřmi hráči v poli a brankářem. Mezi plážovými sporty se stal nejpopulárnější plážový volejbal, který se hraje ve dvojicích. Hráči či hráčky hrají bosí. Místo klasických lajn, jsou zde pásky, které vymezují hřiště. Ženy hrají většinou v bikinách, takže se jedná o divácky populární sport i pro muže.

První zmínka o vzniku plážového volejbalu pochází z dob po 1. světové válce, kdy američtí vojáci trávili svůj volný čas pod vysokou sítí na plážích. Postupem času se beachvolejbal dostává i do Evropy. První zemí, kde se objevil, je Francie. Nejstarší turnaj STATE BEACH se konal roku 1954 v Santa Monice (USA). FIVB zakládá v roce 1986 Světovou radu beachvolejbalu. Roku 1992 byl plážový volejbal předveden jako ukázkový sport na OH v Barceloně a o rok později se stal olympijským sportem (wiki).

Ve filmu z roku 2019 jde o souboj dvojice Lindy (Petra Hřebíčková) a Pavly (Denisa Nesvačilová) proti nim jsou nasázena dvojčata sester Kätnerových – jsou mladší a jedná se o  naturalizované Češky, které mají slovenského otce, šéfa svazu. Linda a Pavla se nakonec kvalifikují na Mistrovství Evropy, ale partnerství dostane trhlinu, když se mezi ně vloudí šaramantní lotr Jíra, kterého nemůže hrát nikdo jiný než Jiří Langmajer. Ve filmu je řada překvapení. A co lze filmu vyčíst. V retrospektivě mladý Jíra (typický Slovák) není podobný starému Jírovi (typický Čech), ale nehledejme vši v kožichu. Režisér Petr Kolečko se pokusil o nelehký úkol udělat zajímavý sportovní film, při kterém by se bavil i někdo, kdo neví, že nějaký beach volleyball existuje.

***

V úterním Fokusu Václava Moravce bylo na programu téma Moc. Tentokrát se zastavím snad jen u jednoho momentu, který mne spíše zklamal. V třetí části vystoupili bývalý disident Stanislav Devátý, politoložka Adéla Gjuričová a neuropatolog František Koukolík.

Zastavím se právě u dotazu studentky Sáry z Prachatic: V posledních letech stále čím dál více pozoruji, jaký je na nás občany České republiky vyvíjen tlak, nejen skrze media, ale i skrze různé politické kampaně, ty pak mnohem častěji ovlivňují starší lidi, kteří reagují tak, jak by za normálních okolností nereagovali. Ráda bych se proto zeptala: Je možné, že se tento politický a psychický nátlak a manipulace společnosti bude čím dál více stupňovat nebo tomu jako svobodní občané můžeme zamezit? Děkuji za odpověď.

Dr. Koukolík: Je mladá, je hezká a je naivní. Manipulovalo se lidmi masově, co jsou dějiny dějinami. V průběhu několika desítek let, každý vidí, že se formulují nějaká mocenská centra. Jedno je ve Spojených státech, jiné je v Číně, další je v Rusku. Méně se mluví o mocenských centrech, které jsou církve a vidíme, jak jedna z nich mocensky expanduje (která? Římsko-katolická, islám, židovství, jižní baptisti a za nimi zbrojařská lobby?).

Za lidmi, které vidíme v mocenských center, vídáme ve sdělovacích prostředcích, jsou lidé, kteří vidět nejsou, kteří neradi vystupují na veřejnosti, jsou v zákulisí. Jsou to lidi, kteří jsou mocní, vlivní, manipulují, jsou profesionálové, jsou cvičení, s IQ nad 140. (Dotazy StB, kdo mne řídí, kdo mne dává peníze,) Je mezi nimi velký počet psychopatů. Vytvářejí supertřídu, takže jsou naprosto mimo veškerou kontrolu, zákon a moc. Jedním z nich jsou představitelé, kteří se jmenují Bildeberská konference. Je velmi zajímavé sledovat, kdo tam je, jaká je jeho práce a jaká jsou témata těchto konferencí.  Když si uděláte pavouka zjistíte, že zasahuje do Prahy na Václavské náměstí.

Nejprve mne zarazila arogance Františka Koukolíka z Thomayerovy nemocnice  na dotaz mladé studentky. Nedokáži si představit, že by stejným způsobem reagoval třeba dr. Zdeněk Matějček, který rovněž pracoval v Thomayerově nemocnici nebo v pořadu zmíněný profesor Ladislav Hejdánek. Přestože dr. Koukolík během večera předvedl exhibici, jak je vzdělaný a chytrý, tak si mohl odpustit urážku studentky, která položila legitimní otázku, kterou si klade každý mladý člověk.

Podíváme-li se na kulturní selhání Angličanů při Brexitu, či Američanů při volbě Donalda Trumpa, vidíme, že společnost je rozdělená, a to je můj osobní názor, rozdělení jde i napříč generacemi.

Mladí lidé byli spíše proti Brexitu, spíše pro senátora Bernie Sanderse, proto je legitimní otázka studentky z Prachatic, jak tomu čelit.

Místo toho, aby se snažil pan doktor Koukolík odpovědět na otázku, odpoví vlastní teorií, která zavání trochu teoriemi o světovém spiknutí a tajných centrech.

Pokud bychom tuto teorii přijali, pak nemá cenu stát za pravdou, vzbouřit se proti moci. Pak dojdeme k závěru, který jsem slyšel tolikrát během totality: „Je to svinstvo, ale proti tomu se nedá nic dělat.“

Aleš Březina -27.05.2020 * 16:19:50

***



I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě:

Vážení přátelé, milí krajané, milovníci krásné hudby a zajímavé filmové tvorby, rádi bychom Vás tímto pozvali na již zahájený 75. ročník Festivalu Pražské jaro, který rovněž letos probíhá, vzhledem k výjimečné situaci, online. Česká centra spolu s ambasádami koncerty přenášejí na svých sociálních sítích. Máte tedy všichni jedinečnou možnost přenést se virtuálně do pražského hudebního prostředí a poslechnout si hudbu vybranou pro tento nejstarší hudební festival klasické hudby v České republice.

Festival byl již tradičně zahájen 12. května, v den úmrtí našeho významného skladatele Bedřicha Smetany, hudebním cyklem "Má vlast" (https://youtu.be/YhSb09zHIfs).

Sérii koncertů si můžete poslechnout online od 15. května 2020.

Prosím, podívejte se na naše webové stránky a vyberte si koncerty, které Vás zaujmou:

www.mzv.cz/ottawa

Zde je odkaz s přehledem koncertů:

https://www.mzv.cz/ottawa/cz/kultura_a_prezentace/festival_prazske_jaro_u_vas_doma.html


Více informací o jednotlivých koncertech můžete najít i na webové stránce festivalu  

https://festival.cz/program/.

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 25. do 31. května 2020

můžete vidět


PŘES PRSTY * OVERFINGERS


Directed by Petr Kolečko, 2019, 101 minut.

Linda and Pavla, beach volleyball players, are willing to give up everything for their sports goals. Younger Pavla, however, has lately another goal too - to start a family with her boyfriend Hynek. The older, single and childless Linda doesn't have muc h understanding for Pavla´s desires since they finally managed to qualify for European championship.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161