Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Deníku Satellite 1-416 

28. května 2020

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Opět Xaver

V době normalizace se vždy ráno ozval se svou goebbelsovkou v československém rozhlasu Xaver. Nikdo nevěděl, kdo to vlastně byl. O Xaverovi I. jsem nalezl několik poznámek z Týdeníku Rozhlas z roku 2009. Pochopitelně, že to byl pouze pseudonym, jmenoval se Miroslav Mráz, ale do historie vstoupil jako Xaver – protagonista pětiminutových rozhlasových agitek, které se ve vysílání prvně objevily krátce po invazi vojsk států Varšavské smlouvy. Bývalý herec a režisér působil v letech normalizace v Československém rozhlasu v roli „čističe“, jehož úkolem bylo zbavit rádio osobností spjatých s obrodným procesem roku 1968. Současně byl činný jako propagandista, jehož relace veřejnost vnímala jako zdroj nechtěného černého humoru.

Agitátor Xaver hulákal do vysílání své hlouposti přes dva roky. Taková propaganda se ukázala jako kontraproduktivní, normalizátoři sotva mohli být nadšeni, když lidé zakládali Xaverovy fankluby a dělali si z jeho agitek srandu. Xaver ve vysílání ustal a všechny „xaveriády“ byly z rozhlasového archivu odstraněny.

Miroslav Mráz byl ale Xaverem jaksi celoživotně. Byl typickým příkladem recyklovatelného kádra, o něž komunističtí vládci opírali výkon své uzurpované moci. Byl nedovzdělaný, vzdělání mu nahrazoval třídní cit a lumpenproletářské univerzity života; za vrchol své akribie považoval schopnost citovat zpaměti dlouhé pasáže Švejka. Byl neškoleným hercem, který by udělal i slušnou kariéru, kdyby nevstoupil do služeb vojenské rozvědky. Byl grafomanem, jehož cílem bylo překonat dobový ohlas Pavla Kohouta. Jako vojenský zpravodajec se na začátku padesátých let zamotal do nepřehledných případů, odnesl si z nich pochroumanou nohu a psychiku. Nabízel se opakovaně estébé a práskal všechny své spolupracovníky, vlastní matku, jedny estébáky jiným estébákům. Na počátku šedesátých let v rozhlase vytvářel rozhlasový dokument, proslavil se tím, že holí rozmlátil tlusté sklo oddělující režii od studia a svolal stranický aktiv, kde chtěl odhalit nepřátelské rejdy svých kolegů. Pak strávil léta jako invalidní důchodce odsunutý do jižních Čech, odtud nastoupil Xaverovu rozhlasovou kariéru. Podruhé byl invalidizován po nepředstavitelném nepořádku, který za rok způsobil jako ředitel Divadla V. Nezvala v Karlových Varech. Na začátku osmdesátých let se i s celou rodinou za krajně podezřelých okolností s požehnáním tehdejší moci vystěhoval do Izraele, kde se, marně, pokoušel začít novou kariéru jako judaista, myslitel a autor. (Týdeník Rozhlas 47/2009)

Současnost a Rada České televize

Sněmovna zvolila v úterý do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého, který vystupuje pod jménem Luboš Xaver Veselý. Opozice volbu zkritizovala s tím, že dojde k ohrožení svobody a nezávislosti veřejnoprávního media. V tajné volbě naopak neuspěli psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma.

Už v březnu pak do patnáctičlenné rady poslanci vybrali někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.

Ekonomka Hana Lipovská v letech 2002 až 2010 vystudovala Gymnázium Blansko a následně v letech 2010 až 2015 obor hospodářská politika na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity (získala titul Ing.), kde pokračuje doktorským studiem a od roku 2017 působí jako asistentka na Katedře ekonomie. V letech 2008 až 2009 se podílela na tvorbě soutěžních otázek pro televizní pořad AZ-kvíz, v roce 2013 zpracovávala šetření pro Český statistický úřad a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Ve školním roce 2015/2016 vedla semináře ekonomie na brněnském Gymnáziu Matyáše Lercha a mezi lety 2015 a 2019 působila jako analytik pro Institut Václava Klause. Od ledna 2020 působí v Institutu svobody a demokracie, který v prosinci 2019 založila Jana Bobošíková. (Veřejně známou se stala při krizi v České televizi na přelomu let 2000 a 2001, kdy byla hlavní tváří náhradního oficiálního vysílání a jedním ze dvou manažerů ČT, kteří nejviditelněji čelili vzbouřeným redaktorům. V politice se profiluje euroskepticky.

Je členkou řady institucí, například České společnosti ekonomické a The American Economic Association. Za svou práci získala řadu ocenění, je držitelkou Ceny prof. Františka Vencovského pro mladé ekonomy do 35 let za stať „Fiskální placebo“. Je autorkou knihy „Kdo chce naše peníze? Ekonomie bez politické korektnosti“ (2018) a publikace „Moderní ekonomie: Jednoduše o všem, co byste měli vědět“ (2017).

Na začátku roku 2020 byla Českou biskupskou konferencí nominována do Rady České televize. Tato nominace byla vnímána jako kontroverzní kvůli jejím vyjádřením, ve kterých zpochybňovala smysl existence veřejnoprávních médií a kvůli její činnosti v Institutu Václava Klause. Dne 31. ledna 2020 publikovala skupina senátorů otevřený dopis, ve kterém vyzývali Českou biskupskou konferenci ke stažení této nominace. Její předseda Dominik Duka kritiku nominace odmítl s tím, že kritické hlasy v Radě ČT mohou televizi prospět. Nominaci Lipovské kritizovalo také vedení České křesťanské akademie (wiki).

A kdo je Xaver II.

Kariéru rozhlasového moderátora zahájil v roce 1996 v soukromém Rádiu Brno. Od roku 2002 působil na rádiu Frekvence 1, kde moderoval dopolední show Křížový výslech, později polední show Xaver na Frekvenci 1, od roku 2011 pořad Pressklub. Bez přestávky zde působil celkem 17 let.

Od ledna 2015 moderoval pravidelné rozhovory s prezidentem republiky Milošem Zemanem v pořadu s názvem Prezidentský Pressklub, poté co prezident odmítl pokračovat v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán. Od roku 2017 začal moderovat v internetové televizi XTV pořady přebírané i televizí Seznam.

Na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha studoval bakalářský obor sociální a mediální komunikace. Podle serveru Forum24.cz byla kvalifikační práce Míra ovlivnění knižního trhu a čtenářských návyků médii a marketingem univerzitou označena za částečný plagiát pro textové shody s prací na Univerzitě Karlově z roku 2014 od pozdějšího tiskového mluvčího Víta Nováka, s nímž se Veselý znal. Oponent práce vyslovil nedopororučující stanovisko a v červnu 2016 nebyla obhájena. Veselý možné plagiátorství striktně odmítl.

V červnu 2019 začal moderovat talk show Xaver a host na regionálních stanicích Českého rozhlasu. Kontroverze vzbudil v září 2019 jeho rozhovor s premiérem Andrejem Babišem, který podle kritického článku serveru Hlídací pes byl prost jakýchkoli kritických dotazů a v rozporu s kodexem veřejnoprávního média. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pak v říjnu téhož roku vydala na základě vlastní analýzy stanovisko, že „host pořad využil pro propagaci svých osobních kvalit a politických úspěchů a cílů, ..., neboť ho moderátor nijak neusměrňoval, přestože si uvědomoval, že zde tato propagace probíhá.“ „Politizaci rozhovoru a zmaření původního záměru o nepolitické vyznění ... nezabránil.“[

Ředitel regionálního vysílání Českého rozhlasu Jan Menger se ale domnívá, že „nebyl porušen Kodex (Českého rozhlasu) ani zákon.“ Stejně tak generální ředitel rozhlasu René Zavoral „vnímá podnět velmi vážně“, a zároveň upozornil, že analýza rady pro vysílání neshledala porušení vysílacího zákona.

S kritickými ohlasy jej pak konfrontovali redaktoři pořadu Newsroom České televize. Rozhovor s nimi si také sám nahrál a zveřejnil, včetně svých nevybíravých reakcí, ještě dříve než sama televize. V podcastu Deníku N pak Nora Fridrichová vyjádřila obdobně kritický názor, „Pan Veselý se rád holedbá tím, jak skvělý je novinář, ale když se podíváte na rozhovory, které vede s politiky, tak on působí jako vděčný držák mikrofonu, který klade nekonfliktní otázky a v podstatě leští PR toho politika.“

Dva týdny po začátku angažmá Xavera Veselého v Českém rozhlase, 13. června 2019, vzbudila kritiku věta, kterou v XTV Veselý pronesl na konci interview s Václavem Klausem mladším. „Na závěr mám pro vás jednu dobrou zprávu pane Klausi, až budou volby, tak máte jistý jeden hlas.“ Podle kritiků tím vyjádřil podporu Klausovi mladšímu, což by bylo v rozporu s kodexem Českého rozhlasu. Podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny ale „Veselý svou osobní podporu explicitně panu Klausovi nevyjádřil.“ „Veselý nevyslovuje explicitně sám za sebe preferenci nebo podporu a neříká jednoznačně, čí že to hlas má vlastně pan Klaus jistý.“

V září 2019 pak oznámil, že hodlá kandidovat do Rady České televize. Podporu mu vyjádřil mimo jiné předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Do rady ho nominovalo Centrum pro občanské svobody, které Václav Klaus mladší založil. Dne 27. května 2020 jej Poslanecká sněmovna PČR skutečně členem Rady České televize zvolila. Získal 111 ze 193 hlasů (ke zvolení bylo třeba 97 hlasů).

V říjnu 2019 Správa Pražského hradu uzavřela smlouvu s mediální společností XTV, jejíž tváří Veselý byl, na natočení několika reklamních rozhovorů či videospotů. Veselý však podle svého vyjádření smlouvu nedojednával a na práci pro Hrad se neměl nijak podílet. Veselý se nehlásí ani k samotné firmě XTV, která sídlí na místě jeho trvalého bydliště. „O té společnosti opravdu nic nevím. Jsem tady páté kolo u vozu.“ řekl pro týdeník Euro.

Dne 19. května 2008 se zapsal do české verze Knihy rekordů, když 24 hodin moderoval talk show Talkmaraton v pražském divadle Palace.

V lednu 2020 obdržel anticenu Zlatý citrón, v rámci předávání cen Trilobit Českého filmového a televizního svazu FITES, podle dramaturga a režiséra Lukáše Landy mimo jiné za podbízivý styl moderování, při kterém nejen v soukromé XTV otevřeně projevuje své sympatie i antipatie k jednotlivým událostem či hostům ve studiu. Veselý převzetí ceny komentoval slovy: „Jsem rád, že si tuhle cenu můžu převzít, protože mám za to, že jediným arbitrem úspěchu nebo neúspěchu v naší branži je divák nebo posluchač. (…) Děkuji vám, poroto, že ztrácíte čas a díváte se na mé projekty a na mé moderování.“Žije v Praze. (wiki).

To jsou tedy dva noví nezávislí členové Rady České televize a my si jen můžeme položit otázku do jaké míry jsou nezávislí. A do jaké míry bude Česká televize nezávislá v budoucnu.

Aleš Březina

28.05.2020 *** 15:45:13



****



I am presently researching the Czech Refugee Trust Fund (CRTF) founded by the British Government in 1939 which assisted Czech/Slovak/Hungarian refugees to leave Czechoslovakia.  My father was one of the refugees given assistance who had intended to emigrate to Canada but the outbreak of the war intervened. I would like to put an advert in your newsletter about my research with a view to contacting descendants of former Czech/Slovak/Hungarian refugees who were given refuge at the CRTF hostels in Margate, Kent and Kingston-upon-Thames in 1939-40.
Sincerely


Katharine Whitaker, nee Mayer

e-mail: katharine.whitaker1@btinternet.com

***



A ještě několik oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě a konzulátu v Torontu

Dear friends,

We would like to let you know that two films from the Czech Republic will be screening as part of the online version of the 2020 Hot Docs Festival

Hot Doc festival brings over 140 official selections of 2020 online, available to stream from May 28 at www.hotdocs.ca . For the festival's 10 days, Ontario audiences will be able to stream documentary premieres, enjoy pre-recorded filmmaker Q&As with Hot Docs programmers, as well as partake in virtual live events. Plus, a large selection of titles will be available for an extended post-Festival viewing window until June 24.

Czech movies that made the cut:

Film Title: I Want You If You Dare (Chci Tě, Jestli to Dokážeš)

Film Synopsis: In this unsentimental and refreshing look at disability, a young woman immobilized by cerebral palsy longs for independence and her first sexual encounter while her brash mother drafts a personal ad to help her along her way.

 https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=125106~741853d5-bf72-40a5-a015-09aded779383&epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&

Film Title: Two Roads (Postiženi Muzikou)

Film Synopsis: The Tap Tap, a popular Czech orchestra made up of individuals with physical disabilities, hits the road in rock-star style in this lively and unapologetic ode to the power of live performance and overcoming obstacles.

https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=125187~741853d5-bf72-40a5-a015-09aded779383&epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&


Sincerely,



Generální konzulát České republiky

Consulate General of the Czech Republic

2 Bloor St.W., Suite 1500

Toronto, ON, M4W 3E2

***

Czech That Film Festival ONLINE

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali ke sledování českých filmů promítaných v rámci úspěšného filmového festivalu Czech That Film, který pokračuje i letos v poněkud pozměněné podobě. Filmy můžete zhlédnout online za menší poplatek.

Pokud máte zájem se na filmy podívat z pohodlí Vašeho domova, níže najdete informaci, která je také zveřejněna v češtině na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/ottawa spolu s programem a anotací k jednotlivým filmům.

Přejeme Vám všem příjemný zážitek!


V týdnu od 25. do 31. května 2020

můžete vidět


PŘES PRSTY * OVERFINGERS


Directed by Petr Kolečko, 2019, 101 minut.

Linda and Pavla, beach volleyball players, are willing to give up everything for their sports goals.
Younger Pavla, however, has lately another goal too - to start a family with her boyfriend Hynek. The older, single and childless Linda doesn't have muc h understanding for Pavla´s desires since they finally managed to qualify for European championship.


 

Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161