Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Předplatné je pro rok 2021 dobrovolné!

Zimní poslední číslo Satellitu

Ve čtvrtek 3. prosince 2020, jsem odeslal poslední číslo Satellitu do tiskárny KT Publishers a sdělil jsem Jadovi, že tam je toto číslo v e-mailu. Odpověděl, že je vše v pořádku a v pátek v poledne jsem si noviny vyzvedl. Rozloučil jsem se s Tomem, který mi sdělil, že jsem byl nejstarším zákazníkem korejského vydavatelství KT Publishers. Pak jsem zavezl noviny do kostelů, zabalil je podle poštovních kódů a okolo deváté hodiny večer je odvezl na poštu. Tento rituál trval víc než třicet let.Vždyť před tím jsem totéž dělal i s Novým domovem. Musím přiznat, že je zde určitá nostalgie, když něco končí.

Před čtyřiceti léty jsem začínal na Avenue Rd. u Škvoreckých a chtěl bych poděkovat zvláště paní Zdeně, že jsem se zde něco naučil, takže jsem mohl dělat nejen Nový domov, ale i Satellite. O tom jak Satellite 1-416 vznikl píši v posledním úvodníku. Na druhé straně tohoto vydání je o nové senátorce za stranu Pirátů Adéle Šipové. Dále je zde program evangelických vánočních bohoslužeb v Torontu. Bohužel nevíme, jak to bude přes vánoce v kostelech. Dostal jsem pozdrav od Jána Čukaše, že se nemůže zatím vrátit do Kanady.

Děkujeme za pozdravy Českému a Slovenskému velvyslanectví v Ottawě a Českému konzulátu v Torontu. Dále zde máme zamyšlení nad volbami ve Spojených státech, kde zvítězil přesvědčivě demokratický kandidát Joe Biden, o jeho vítězství nemůže být pochyb. Václav Táborský si skočil u příležitosti 92. narozenin s padákem ze čtyřkilometrové výšky. Gratulujeme!

Rozloučení s novinami poslaly i naše přispěvatelky Jana Fafejtová z Prahy a Naďa Humlová ze St. Catharines a své zamyšlení poslali i Josef Čermák, který v listopadu oslavil 96. narozeniny a Ivan Znášik.

Ze smutných zpráv máme, že zemřel Janko Kosiba a televizní hlasatelka Kamila Moučková.

Czechoslovak Talks vydaly další publikaci věnovanou Pražanům ve světě.

Letos uběhlo 130 let od úmrtí politického vězně, lékaře a filantropa Karla Kocha. Na předposlední stránce je o tom, jak zvládá covidovou krizi mladý farář Jonatan Hudec. V sportovní části se věnujeme postupu Slavie v Evropské lize. Po uzávěrce se hrálo pražské derby, v kterém na Letné Slavia porazila Spartu 3:0. To vše lze nalézt na webové stránce: fotbal.zpravy.ca (futbol.spravy.ca) o hokeji v Česku a na Slovensku budeme informovat na stránkách hokej.zpravy.ca (hokej.spravy.ca).

Doufáme, že se spolu setkáme v příštím roce 2021 na webových stránkách zpravy.ca nebo spravy.ca;

Ještě bychom chtěli upozornit, že e-mailové adresy: končící rogers.com přestaly fungovat 1. listopadu 2020.

Hezké vánoce přejí

Aleš Březina a Maria Gabánková

 

Vítejte na stránkách

Satellite 1-416 

 

Jak vyjdeme v roce 2021

První číslo internetového Satellitu by mělo vyjít 14. ledna 2021.

Aleš Březina - redaktor Satellitu

Luca della Robbia: Madona s jablkem o Vánocích v Praze 2010

Koláž: M. Gabánkova.

December 9, 2020 at 7:28 PM

Číslo 4. Ročník 30.

Toto vydání je datováno 3. prosince 2020