Pozor nová poštovní adresa:

365 St. Clarens Ave.

Toronto, Ontario, Canada, M6H 3W2

Telefon Toronto: (416) 530-4222

Telefon Praha: 222-261-811

ISSN 1186-9283 (Print)

ISSN 1923-1784 (Online)

E-mail: abe@satellite1-416.com

& satellite1-416@satellite1-416.com

Roční předplatné v Kanadě je

12 kanadských dolarů!

V ostatních zemích 15 dolarů!

V České republice 200 Kč

Na Slovensku a jinde v Evropě 10 eur

Vítejte na stránkách

Týdeníku Satellite 1-416 

9. června 2020 číslo II.

Jak vyjdeme v tištěné formě v roce 2020

# 2 -  18. 6. 2020

letní číslo

# 3 - 24. 9. 2020

podzimní číslo

# 4 - 3. 12. 2020

zimní vánoční číslo




Někteří lidé jsou si rovní

a někteří jsou si rovnější

V poslední době jsem někdy i dost přísně kritizoval Český rozhlas – Radiožurnál. Dnes bych chtěl učinit výjimku. V sobotu ve večerní publicistické části se redaktorka spojila s univerzitním profesorem lékařem Václavem Větvičkou.

ČR: Jeden z protestů se konal i v pátek, v den nedožitých narozenin Breony Taylorové.

VV: Teoreticky náhodou, ale byl to klasický případ zbytečné policejní akce. Šlo o to, že její bývalý přítel prodával drogy. Policie se domnívala, že ho v jejím bytě najdou a že drogy prodává i ona. Byla to noční akce, kdy policie v civilu a bez kamer zaútočila na její byt, vyrazila dveře. A v té době tam byl její nový přítel, který v domnění, že ho chce někdo zabít, protože policie se nijak neohlásila, tak na ní ve strachu vystřelil. Policie zahájila palbu tu sedmadvacetiletou dívku zastřelili na místě, prostříleli ostatní byty. Byl to samozřejmě zbytečný zákrok. Nakonec se žádné drogy nenašly. Ona žádné drogy neprodávala a ten původní přítel s ní už dva roky nežil a nebydlel a navíc v té době už byl dávno ve vězení.

ČR: Proč tak kauza vyvolává protest až dnes a jak se k ní staví vedení louisvillské policie.

VV: Ze začátku se to policie snažila zahrát jako ve většině těchto případů do autu. Tvrdilo se, že ona skutečně ty drogy prodávala a podobně. Dva měsíce se nedělo nic. Až když se do toho začalo více šťourat, pak se začaly objevovat ty problémy: Byla v tom naprosto nevinně, drogy nikdy neprodávala, žádné se nenašly a že ta akce byla v podstatě nesmyslná. Ukázalo se, že kamery, které má mít policie povinně zapnuté při těchto akcích byly úmyslně vypnuté. Veřejnost byla pochopitelně již rozhořčená případy z jiných měst a najednou lidé zjistili, že u nich se děje to samé.

ČR: Provázejí tyto útoky vandalské útoky?

VV: Akce se dějí každý den a musíme si uvědomit, že to není jednoduché. Tady je na sluníčku kolem čtyřiceti stupňů a včera celá akce, kdy se jí zúčastnili i univerzitní studenti a profesoři, začínala již v jednu hodinu po obědě, a trvala asi do deseti večer. Takže jsou to dlouhé demonstrace, čím dál tím větší. Samozřejmě ani Louisville není proti rabování imunní, především ve středu města.

ČR: Čemu přičítáte tu intenzitu demonstrací a tu míru hněvu?

VV: Osobně se domnívám, že to je kombinace několika věcí. Jednak se ukázalo, že těch případů je hrozně moc. Také je známý případ černošského studenta Ahmauda Arberyho, kterého zastřelili dva běloši jenom proto, že ho viděli běžet po ulici v Georgii, potom případ George Floyda. Prostě je to jeden případ za druhým a Amerika si začíná uvědomovat, že co je moc, to je moc. Svůj vliv má také karanténa a to že je dvacet milionů Američanů bez práce. Lidé jsou psychicky našponováni a stačí trochu málo, aby se ten doutnák zapálil pod tím sudem prachu.

********

Podíval jsem se na statistiky a poněkud se různí. Některé uvádějí 1004 jiné 1098 lidí zabitých policií. 17% Afro-Američenů při tom bylo neozbrojených. I u mrtvých příslušníků policie se čísla různí pohybují se od 38 do 48. Druhé číslo je statistika FBI National Press Office a jednalo se o 45 mužů a tři ženy. 40 bílých policajtů sedm Afro-Američanů a jeden policajt asijského původu.

Současné protesty si vyžádaly nejméně 11 obětí. V Louisville byl zabit 53letý Afroameričan David MacAtee, vlastník restaurace, když Národní garda a policie střílela do davu. Starosta propustil šéfa policie, když zjistil, že policie měla vypnutou kameru. Policie tvrdí, MacAtee měl pistoli.

Oakland, (California): Někdo z auta střelil na třiapadesátiletého afro-amerického policistu Dave Patrick Underwooda.

V Indianopolis byl zabit obránce v americkém fotbalu Chris Beatty. Ve stejném městě byl zastřelen osmnáctiletý protestující.

V Davenportu (Iowa) se vyšetřuje smrt dvaadvacetileté Italie Kelly,

V Minneapolis zastřelil bílý vlastník zlatnictví třiačtyřicetiletého Calvina L. Hortona.

V Omaze, (Nebraska) byl zabit Afroameričan James Scurlock vlastníkem baru Jake Gardnerem.

Jeden člověk byl zabit v Detroitu a další dva lidé byli zabiti v předměstí Chicaga Berwynu.

Podle CNN byl zabit černošský bývalý policista David Dorn, když bránil zlatnictví svého přítele. Vrahem byl pravděpdobně Afroameričan 24letý Stephan Cannon ze St. Louis. Cannon byl již před tím trestaný a nalezla se u něj ukradená televize.

Uvést v pohyb lavinu nenávisti je velice snadné. Nejsme imunní proti viru rasismu. Tento vir je zakořeněn hluboko v nás, hluboko ve společnosti a musíme s ním bojovat a ne ho v sobě živit, jako to dělá současný prezident Spojených států Donald Trump, když tvrdil, že bílí rasisti jsou hodní hoši, nabádat majitele NFL, aby vyhodili hráče, kteří se chovají podle svědomí, lhát podle potřeby, počet lží, které vyslovil během svého prezidentování jde do tisíců. Jedna z posledních, kdy policie srazila starce Martina Gugina a říci, že Gugin, který byl převezen do nemocnice s krvácením hlavy, předstíral pád.

K mému údivu se našly hlasy v ČSSK, v krajanské organizaci, která má za úkol reprezentovat demokratické tradice a Čechy a Slováky v Kanadě, že se jedná o komunistický puč.

Je zapotřebí jasně se od těchto hlasů distancovat. Lidé, kteří pokojně demonstrují ve Spojených státech, kteří bojují za spravedlnost jsou na stejné lodi, jako jsme byli my v roce 1968, 1969 a 1989.

Nenásilný odpor, který následuje Martina Luthera Kinga je jedinou odpovědí na policejní zvůli.

*****

Kupodivu se však dovídám a cituji z e-mailu ČSSK: Ales Brezina zcela evidentne nechape, ze demokracie musi byt chranena i ozbrojenymi zasahy, vyzaduje-li to situace, jaka je v USA prave ted a demagogicky tvrdi, ze prezident Trump chce zabranenim loupezi a vrazdeni za pomoci armady demokracii zlikvidovat. Opak je pravdou, prezident Trump svou iniciativou demokracii chrani pred lupici, zhari a vrahy. Nekdo, kdo citi vuci prezidentovi Trumpovi patologickou nenavist a ma nulovou objektivitu to ovsem nemuze videt - nenavist zaslepuje smysl pro fair play.

Kdyby znal A. Brezina nasi historii, tak by vedel, ze demokracii byl odhodlan chranit se zbrani v ruce i prezident osvoboditel T.G. Masaryk.

Zde je priklad: Komuniste se v mezivalecnem obdobi nekolikrat pokusili nasilnym zpusobem vyvolat anarchii. V jednom z techto pripadu zabarikadovali Parlament. Velitel prazske policie telefonoval na Hrad prezidentovi Masarykovi s upozornenim, ze komuniste nasilnym zpusobem obsadili parlamentni budovu, vyhrozuji nasilim, chteji vyvolat chaos a zadal prezidenta Masaryka o radu, co ma delat. Prezident Masaryk odpovedel otazkou: "A to se jeste nestrili"? Ano, mirumilovny humanista TGM byl vzdy pripraven chranit demokracii, svobodu a lidske zivoty se zbrani v ruce. To presne nyni dela prezident Trump.

Zajímalo by mne odkud autor získal tyto informace. Pochopitelně nemohu znát celou historii, ale nikde jsem tuto historku nenašel. Historik Michal Stehlík tvrdí k tomuto období: Rostly řady nezaměstnaných, rostla bída, narůstal počet lidí v kritických situacích. A od toho je už jen krůček k demonstracím dělníkům, které v několika případech přerostly ve srážky s četnictvem. Začít můžeme v Duchcově, kde se konala nepovolená demonstrace. Vedl ji komunistický senátor Petr Stránský a na jejím konci byli čtyři mrtví a několik raněných. Další výčet protestů pak zahrnuje Košúty, Frývaldov, Most a další.

„Sociální střety prošly celou republikou a veřejnost velmi citlivě vnímala tyto události, včetně účasti četníků, kteří byli reprezentanty státu,“ konstatuje Stehlík. Dané situace pak využila (či zneužila?!) komunistická strana, která v té době sama čelila vnitřním problémům. Přišla od posledních voleb v roce 1925 o voličskou podporu, prošla tzv. bolševizací a hospodářské problémy se lámou do problémů sociálních. Dlužno dodat, že v oblastech s většinou německého obyvatelstva se přidává ještě prvek nacionální. Ostatně i Adolf Hitler v sousedním Německu tyto události velmi pečlivě sledoval…

Nechal tedy T. G. Masaryk střílet do dělníků? „Jednoznačně jde o historickou hloupost. Jednak k tomu neměl pravomoci a jednak jde o propagandu a očividnou lež. A když chce někdo Masaryka pohanět, tak častokráte sáhne právě k této lži,“ odpovídá Michal Stehlík.

Dodejme nejen pohanět, ale použít ke svému tvrzení…

Aleš Březina - 09.06.2020 *** 23:45:34

***


A ještě oznámení

z českého velvyslanectví v Ottawě

a konzulátu v Torontu

Dear friends,

We would like to let you know that two films from the Czech Republic will be screening as part of the online version of the 2020 Hot Docs Festival

Hot Doc festival brings over 140 official selections of 2020 online, available to stream from May 28 at www.hotdocs.ca . For the festival's 10 days, Ontario audiences will be able to stream documentary premieres, enjoy pre-recorded filmmaker Q&As with Hot Docs programmers, as well as partake in virtual live events. Plus, a large selection of titles will be available for an extended post-Festival viewing window until June 24.

Czech movies that made the cut:

Film Title: I Want You If You Dare (Chci Tě, Jestli to Dokážeš)

Film Synopsis: In this unsentimental and refreshing look at disability, a young woman immobilized by cerebral palsy longs for independence and her first sexual encounter while her brash mother drafts a personal ad to help her along her way.

 https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=125106~741853d5-bf72-40a5-a015-09aded779383&epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&

Film Title: Two Roads (Postiženi Muzikou)

Film Synopsis: The Tap Tap, a popular Czech orchestra made up of individuals with physical disabilities, hits the road in rock-star style in this lively and unapologetic ode to the power of live performance and overcoming obstacles.

https://boxoffice.hotdocs.ca/websales/pages/info.aspx?evtinfo=125187~741853d5-bf72-40a5-a015-09aded779383&epguid=8096360b-ce32-4b75-868d-893fb4337e9d&


Sincerely,



Generální konzulát České republiky

Consulate General of the Czech Republic

2 Bloor St.W., Suite 1500

Toronto, ON, M4W 3E2

***



Oznámení:

Akuna (Mississauga)

přijme recepční

tel: 416/727-8161

Breona Taylorová