Právník Jaroslav Horký a publikace Pražané ve světě

V listopadu jsem obdržel dvě knihy sedmi komiksů s názvem Pražané ve světě. První v češtině, druhá v angličtině. Předmluvu napsal profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš, který je zároveň honorární konzul České republiky v Bostonu. Právník Jaroslav Horký, který spolupracuje se Satellitem 1-416, je také jedním z hlavních sponzorů nadace Czechoslovak Taks, která si vzala za úkol, aby si zejména mladší generace uvědomily, že svoboda není automatická, že cesty k úspěchu bývají trnité a vydlážděné tvrdou prací, Je zde sedm příběhů.
Úvodní kapitola je věnována krasobruslařce Áje Vrzáňové. Narodila se 16. května 1931 v Praze a na Olympijských hrách ve Sv. Mořici v roce 1948 obsadila páté místo. Vrchol její kariéry patří do let 1949-1950,
kdy získala stříbrnou medaili na ME v Miláně a pak zlatou medaili na MS v Paříži. Zlatou medaili získala rovněž i na ME v Oslo a na MS v Londýně. Po tomto úspěchu se rozhodla nevrátit do Československa a v roce 1950 požádala v Anglii o politický azyl. Dalších sedmnáct let působila jako sólistka ledních revue Ice Follies a později v Ice Capades. V roce 1969 se provdala za Čechoameričana Pavla Steidlera a sama podnikala. Stala se majitelkou slavné newyorské restaurace. V komiksové knížce se dovíme, že mládí trávila v Janských Lázních na lyžích, ale v době Protektorátu byly Krkonoše nedostupné a tak se její zájem soustředil na Zimní stadion na Štvanici, kde se začala věnovat krasobruslení. Je zde i o jejím pozdějším úspěšném podnikání v  New Yorku, kde do její restaurace chodily slavné osobnosti jako Jiří Voskovec, Ferdinand Peroutka, Miloš Forman, Paul Newman,  Woody Allen, ale i Donald Trump. Do Prahy se vrátila až v roce 1990. Od Václava Klause dostala medaili v roce 2004 medaili Za zásluhy II. stupně.

Další kapitola je věnována Janu Drábkovi, který žije nyní ve Vancouveru. Narodil se v roce 1935.  Vystudoval na jihu Spojených států. Pracoval pro Svobodnou Evropu. Rok strávil v jižní Indii, pak se usadil ve Vancouveru, kde se živil jako učitel, novinář a především spisovatel píšící anglicky i česky. Po sametové revoluci odešel do Československa, kde působil v diplomatických službách v Keni a v Albánii. Později se vrátil opět do Vancouveru.

V knize jsou rovněž i příběhy Rudolfa Frimla (1879-1972), legendárního hudebního skladatele a jednoho z nejtalentovanějších klaviristů, který žil od roku 1904 v New Yorku. Později se přestěhoval do Los Angeles. Rád cestoval po světě a vracel se do své vlasti. Do Austrálie se dostaneme s Antonínem Šponarem (1920-2002) profesionálním cyklistou a lyžařem v kapitole Čech, který naučil klokany lyžovat. Další část knihy se jmenuje Inženýr v zemi antilop. Petr Vavruch žije v jižní Africe od roku 1969 a je předním odborníkem na výrobu maziv, olejů, kovoobráběcích a hydraulických kapalin. JAR měla však stinnou stránku, dlouholetou vládu národní strany a rasistický režim apartheidu, s nímž se Vavruch nemohl smířit, a aktivně podporoval politickou opozici.

Umělci jsou zastoupeni Tajemnou múzou surrealismu Marií Čermínovou - Toyen (1902-1980), která pocházela z pražského Smíchova, většinu života strávila v Paříži. Od mládí se bouřila proti konvencím, chtěla se osvobodit od své rodinné minulosti a vzdát se ženské role, proto vystupovala pod pseudonymem Toyen. Již v šestnácti letech odešla z domova na Jadranský poloostrov Korčula, kde se seznámila se svým uměleckým partnerem Jindřichem Štýrským.

Kniha je zakončena opět ve Spojených státech, kde žije Tomáš Šedivý, který založil firmu Tomsed Corp. Začal vyrábět turnikety, točité dveře, bezpečnostní rámy a vrata pro využití v multikinech, sportovních halách, v bankách a na letištích.

Z komiksové knížky se tedy dovíme spoustu novinek nejen o lidech, které známe, ale o některých, jejichž jména slyšíme poprvé.

Aleš Březina

***