Tomáš Tatár opět pod širým nebem bodoval, ale radovalo se Toronto

Přes čtyřicet tisíc diváků sledovalo na BMO Field v Torontu letošní oslavu stoletého trvání NHL. V Torontu bylo okolo třetí hodiny odpoledne kolem nuly, ale na led svítilo sluníčko a tak se pořadatelé  rozhodli zápas o hodinu odložit. Diváci v hledišti se nenudili a ani početný dav novinářů, kteří byli v teple neměl problém s tím, jak vyplnit čas. Mužstva se zatím rozcvičovala na ledě a diváci mohli vidět nejvýznamnější legendy z minulosti. Pro ocenění přicházeli děti, vnuci i pravnuci slavných postav z minulosti. Téměř s hodinovým zpožděním nastoupili hokejisté na led a slavný Wayne Gretzky vhodil puk mezi kapitány obou mužstev. Pokud ještě bylo denní světlo během první třetiny, diváci mnoho zábavy neměli. Ta se skončila 0:0. Jakmile se se setmělo a hrací plochu ozařovaly reflektory jako kdyby do diváků a do hráčů vstoupila nová energie. V 6. minutě Anthony Mantha po akci Zetteberga a Tomáše Tatára dostal Red Wings do vedení. Vrcholem však byla třetí třetina. Hned v úvodu Leo Komarov vyrovnal na 1:1. Zdálo se, že pohroma pro Rudá Křídla přišla mezi 49. a 53. minutou, protože Maple Leafs připojili další tři góly Marnerem, Brownem a Matthewsem a vypadalo to, že o utkání je rozhodnuto i přesto, že Jonathan Ericsson o minutu později snížil na 2:4. Hosté se však nevzdali, odvolali brankáře Jareda Coreaua a dokázali nejprve snížit Larkinem a 1,1 vteřiny před koncem Manthou vyrovnat na 4:4. Z vítězství se nakonec radovali torontští Auston Matthews osmdesát vteřin před koncem prodloužení zavěsil puk po nahrávce Gardinera do Coreauovy branky. 

Pro Detroit Red Wings to bylo již třetí venkovní utkání během tří let. Ve všech zápasech účinkoval Tomáš Tatár. Proto jsme se ho nejprve zeptali na tento zápas.

ABE: Asistoval jste při důležité třetí brance, vypadalo to jako, že jste skóroval vy…

TT: Branku jsem nedal já, ale Larkin, já jsem pouze asistoval. Negativní na tomto zápase bylo, že jsme inkasovali tři branky během několika minut. Na štěstí se nám podařilo získat alespoň bod. Byl to skutečně vydřený bod. Prodloužení je vždy ruletou.

ABE: Zaznamenal jste ještě jednu asistenci při první brance…

TT: Byl jsem za brankou a nahrával jsem Henriku Zettebergovi, přesně nevím, jak se to stalo. Vím, že Mantha vystřelil příklepem.

ABE: Jak se vám hraje na téměř přírodním ledu?

TT: Každé utkání je velkým zážitkem.

ABE: Mohl byste srovnat loňské utkání v Coloradu a letošní?

TT: Zápasy s Torontem jsou vypjaté. Atmosféra je lepší. Loni bylo celkem teplo, okolo dvanácti až čtrnácti stupňů. Kdežto letos to mělo kouzlo zimy.

ABE: Utkání bylo o hodinu odloženo, jak to působí na hráče?

TT: Očekávali jsme, že se to může stát, když svítí slunce. Připravovali jsme se v šatně.

ABE: Jaký byl led?

TT: Výborný, myslím si, že jeden z nejlepších ze všech utkání, kdy jsem hrál venku. Led byl velmi kvalitní a když začalo mrznout, tak to tomu také pomohlo.

ABE: Utkání se hrálo ze začátku za denního světla, pak za umělého osvětlení. Jaký byl přechod z jednoho do druhého?

TT: Ani jsme to moc nevnímali. Když svítilo sluníčko, tak odraz světla nás trochu oslňoval.

ABE: Byly další nevýhody toho, že se hrálo venku?

TT: Trochu vítr, trochu zábl obličej. Jinak jsme si to ale užívali.

ABE: Měli jste speciální tréninky venku?

TT: Ano a rovněž jsme si to užívali.

ABE: A jaká byla oslava Silvestra?

TT: Skoro žádná. Měli jsme nějaký přípitek a to bylo vše.

ABE: Přeji tedy hodně úspěchů v tomto roce.

Aleš Březina – Toronto

***

Závěr utkání Toronto-Detroit v mp3

Na obrázku: Slavnostní nástup

Rozhovor s Tomášem Tatárem v mp3

Tomáš Tatár s číslem 21

Wayne Gretzky se postaral o slavnostní vhazování

V první třetině se bojovalo hodně před brankou Detroitu

Přestávku vyplnil zpěvák Bryan Adams