Radko Gudas nezachránil Philadelphii

od kolapsu v závěru utkání

Toronto-Philadelphia 6:3 (2:2, 0:1, 4:0)

Letošní první zápas Philadelphie v Torontu se vyznačoval tím, že dvě třetiny dominovali Letci, v posledním dějství však čtyřikrát inkasovali a prohráli o tři branky. V divokém úvodu padly do páté minuty tři branky během devadesáti vteřin. Nejprve skóroval torontský Kadri vzápětí Simonds vyrovnal a po 26 vteřinách Radko Gudas asistoval při brance mladého Travise Konečného, který se narodil v ontarijském Londonu. Radko Gudas strávil z hráčů Philadelphie nejvíce času na ledě a to jednu vteřinu přes 24 minut. V utkání zaznamenal čtvrtou asistenci a celkově má pět bodů v kanadském bodování. Po utkání sice nebyl v nejlepší náladě, ale přesto velice ochotně odpovídal i na nepříjemné otázky.

Škoda, že jsme dnes nevyhráli, ale jinak se nám docela daří v útoku. Poměrně dáváme hodně gólů, ale bohužel  i hodně dostáváme.

Jak byste vysvětlil výpadek v poslední třetině?

Trochu jsme polevili, z naší strany to nebyl stoprocentní výkon. Většinou po druhé třetině spíše přidáváme na tempu a tentokrát tomu bylo jinak a dopadlo to, tak jak to dopadlo. To se v této lize nedá omluvit. Musíme hrát lépe a musíme na takovou situaci být více připravení.

Začátek sezóny jste promeškal díky trestu, který jste dostal, můžete o tomto incidentu něco říci?

Nemyslím si, že to bylo něco hrozného, ale v pravidlech je, že jsem byl o tři desetiny vteřiny později. Vedení mělo tento názor a i když jsem s tím nesouhlasil, tak jsem to musel respektovat a teď zatím mám pouze dvě trestné minuty. Hraji fyzický hokej. Za sezónu mám přes dvě stě střetnutí s protihráči a z toho jsou jedno nebo dvě za hranou. To se stane. Hokej jde určitým směrem a my se tomu musíme přizpůsobit. Také mně pomohl celý případ dostat se někam dál.

Jak vypadá zraněná ruka?

Kvůli zranění jsem zmeškal Světový pohár. Není to stoprocentní, ale dá se s tím hrát a zatím to drží.   Faktem je, že mi zákaz činnosti na šest zápasů pomohl k doléčení zranění. Na druhou stranu, nechtěl jsem se pouze dívat na spoluhráče, jak hrají.

Jak vypadá situace brankářů v mužstvu?

Máme dva dobré brankáře Neuwirtha a Masona, dnes chytal Mason, oba jsou schopní vyhrát pro nás zápasy i série v play-offs. Musím říci, že to, že dostáváme tolik gólů, nepadá na vrub brankářů, ale náš tým nehraje dobře v obranném pásmu. Máme v tomto ohledu hodně, co zlepšovat. Gólmani nás podrží, když my jim dáme tu šanci, aby nás podrželi.

Jste spokojený ve Philadelphii?

Ano, dostávám hodně času na ledě, podobně jako Jakub Voráček. V osobním životě se mne i manželce zde líbí. Výhodou je, že zájezdy, i když jsou časté, tak jsou většinou krátké.

A jak jste prožívali volby?

Zrovna jsme hráli, takže zápasově. Byl to trochu šok, ale také jsem to trochu čekal protože zde v Americe se může stát cokoliv. (S úsměvem…) Doufám, že nás tu nechají.

Aleš Březina – Toronto

***

Závěr utkání Toronto-Philadelphia v mp3

Rozhovor s Radkem Gudasem v mp3

Roman Polák

Jakub Voráček v souboji s Hymanem

Jakub Voráček (93) před torontskou brankou Roman Polák vlevo (46)

Radko Gudas