„Nehráli jsme špatně, ale na Kanadu to nestačilo,“ říkají Evropané

O výsledku 3:1 prvního finálového střetnutí rozhodla úvodní dvacetiminutovka, kdy Kanaďané dvakrát skórovali Marchandem a Stamkosem. V druhé třetině sice Tomáš Tatár snížil v 27. minutě na rozdíl jediné branky. V polovině poslední třetiny Bergeron však dostal Kanadu opět do dvoubrankového vedení. Evropanům pak nepomohla a ni tříminutová power-play v závěru zápasu. Naopak Getzlaf trefil tyč prázdné branky.

Jedním z mluvčích Týmu Evropy byl na tiskovce švýcarský obránce devětadvacetiletý Mark Streit, jinak hrající za Philadelphii Flyers: Po většinu utkání jsme hráli svoji hru. Vytvořili jsme si šance. V utkání bylo hodně pozitivních momentů, ale bohužel jsme nezvítězili.

Je to něco, co vás může ovlivnit, když jste podali dobrý výkon, ale nedostavil se výsledek?

Před zápasem, jsme netušili, jak začít. Ale ve skutečnosti jsme odstartovali dobře. Sice jsme prohrávali o dva góly, ale měli jsme šance, měli jsme nápady v útočném pásmu. Bylo tam hodně pozitivních věcí, které si můžeme odnést z tohoto utkání pro čtvrteční odvetu.

Byla strategie pro dnešní zápas jiná než pro předchozí zápasy?

Byli jsme rozhodnuti hodně forčekovat a to se nám vyplatilo. Měli jsme hodně šancí skórovat. Když hrajete dobře v obraně, jste trpěliví, příležitosti se dostaví. Měli jsme několik úniků, ale nedokázali jsme toho využít.

Před utkáním vám nikdo nedával naději, že sehrajete vyrovnaný zápas. To se vám podařilo, není to přece jen malé vítězství?

Nechtěli jsme hrát vyrovnaný zápas, chtěli jsme vyhrát. Byl to ale první zápas a série se hraje na tři zápasy. Znovu se utkáme ve čtvrtek. Zkusíme udělat něco, aby to bylo dostatečné a vynutili jsme si třetí zápas. Někdy hrajete velice dobrý zápas, ale prohrajete. Někdy šťastné odražení puku znamená vítězství. Něco musíme udělat lépe.

Podobně hodnotil utkání i slovenský brankář Jaroslav Halák:

Chyby jsme udělali v obou zápasech a my musíme takových chyb udělat, co nejméně. Dnes jsme proti prvnímu utkání s Kanadou hráli velice dobře. Byl by to jiný zápas, kdyby Kanada nevstřelila první branku, ale ona skórovala. My jsme měli ze začátku šance, ale na neštěstí to tam nepadlo. Udělali jsme dvě chyby a byly z toho dva góly. Musíme se vyvarovat zbytečných chyb, jak na modré, tak na červené čáře. V příštím utkání bychom měli být v pohodě. Ale bude to jiný zápas. Musíme se na něj připravit a pořádně se na utkání vyspat.

Aleš Březina – Toronto

***


Streit v souboji s Getzlafem

Třetí nejlepší hráč utkání Tomáš Tatár (21) uniká po levém křídle
 

Slovensko-slovinský útok Hossa-Kopitar -Tatar