Česko-Evropa 2:3 v prodloužení

Naděje na postup do semifinále Světového poháru se limitně blíží nule. Po debaklu 0:6 od Kanady totiž česká hokejová reprezentace podlehla v Torontu i Výběru Evropy, tentokrát 2:3 po prodloužení. Jandačova družina tak má po dvou duelech pouhý bod, a pakliže Kanaďané v noci z úterý na středu zdolají v zámořském derby Američany, pro Čechy to bez ohledu na výsledek jejich posledního duelu skupiny s USA znamená konec na turnaji. Evropané dvakrát vedli. Nejprve brankou Zdena Cháry z 31. minuty, ale Jakub Voráček dokázal o tři minuty vyrovnat. V úvodu třetí třetiny Češi přečkali oslabení tři na pět díky fantastickému zákroku Petra Mrázka, ale vzápětí inkasovali Zuccarella. V 49. minutě však Hanzal vyrovnal na 2:2. V prodloužení pak ujel Draisaitl a samostatný nájezd proměnil.

Velkou postavou v mužstvu Evropy je slovenský brankář Jaroslav Halák, který se zasloužil o vítězství proti mužstvu Spojených států a i v pondělním zápase patřil k nejlepším v Týmu Evropy, když kryl z 30 střel 28. Své působení na Světovém poháru zhodnotil takto:

Bylo to neuvěřitelně těžké utkání obzvláště posledních deset minut. V přípravě bylo mužstvo Severní Ameriky nevyzpytatelné. Mladí hráči létali kolem nás. Teprve proti Švédsku jsme dokázali hrát plných šedesát minut. V předchozích zápasech to bylo pouze čtyřicet až čtyřicet pět minut. Důležité bylo, že v prvním zápase proti USA, nikdo nečekal, že bychom mohli zvítězit. V tomto utkání tým České republiky byl však lépe připravený proti nám. Musíme si přiznat, že je to neuvěřitelný experiment vytvořit poprvé evropský tým. Velice důležité je, že jsme se navzájem poznali. V posledním přípravném zápase jsme hráli konečně lépe, ale stále je zde místo pro zlepšení. I po dnešním zápase je možnost se zlepšit. Musíme stále hrát šedesát minut a nic nevypustit.

Byl to zvláštní pocit porazit Čechy?

Je to něco jiného, když hrajeme na mistrovství světa. V tomto mužstvu jsou hráči z celé Evropy.

Během dnešního utkání nebylo tolik střel v úvodu utkání. Ale důležité je, že jste podržel mužstvo v klíčových momentech…

Dnešní utkání byl mnohem těžší než zápas proti USA. Dlouho Češi neměli žádné šance a najednou to bylo 1:1. Snažili jsme se udržet v zápase, co nejdéle. Věděli jsme, že Češi budou stále lepší a lepší. V posledních deseti minutách jsme měli, co dělat, abychom neinkasovali. Jsem rád, že se nám to podařilo. Měli jsme i hodně smůly během celého utkání. Klidně to mohlo být 6:2, ale Petr Mrázek byl vynikající, někdy jeho zákroky byly až neuvěřitelné.

Jak to bylo těžké pro brankáře, když ze začátku nešlo na vás mnoho střel?

Jako brankář se snažím číst během utkání hru. Dnes se mi to dařilo. V prodloužení měli Češi víc šancí, ale nám vyšel rozhodující nájezd. Škoda, že se to nepodařilo v normálním čase, ale jsem vděčný i za dva bod v prodloužení.

Nebude příští soupeř Kanada nad vaše síly?

Všichni víme, že Kanada je dobrá, mají skvělé mužstvo. Nemají slabiny, ale musíme hrát svoji hru a musíme se i na tento zápas připravit. A znovu opakuji, že musíme hrát šedesát minut. Nesmíme se dopouštět chyb a nechat se zbytečně vylučovat.

Přestože jste byli jako outsider do počtu, nyní jste téměř v semifinále…

V prvním zápase jsme mohli jen překvapit, což se nám podařilo, protože jsme vyhráli. Dnes jsme věděli, že Češi budou na nás připravení a že musí hrát lépe než proti Kanadě. Dneska to dokázali. Vynikající byl Mrázek, zachránil jim jeden bod. Jsem skutečně rád, že se nám podařilo vyhrát.

Pokládáte tento turnaj za vrchol své kariéry?

Ne, doufám, že přijdou ještě krásnější okamžiky.

Jakub Voráček byl autorem první branky českého týmu na Světovém poháru. Dvakrát však musel jít za katr. Češi přežili sedm oslabení, přestože neinkasovali, bylo mužstvo značně oslabeno, což se možná projevilo i v závěru utkání. Po utkání se novináři ptali právě na tato vyloučení, jestli nebyla zbytečná.

K tomu se nemohu moc vyjadřovat. Možná, že kosček byl zbytečný, ale před tím byl faul na brankáře. Myslím si, že jsme měli jít na trestnou lavici oba. A při prvním vyloučení jsem soupeři zvedl hokejku. Přesto, že nám štěstí nepřálo, drželi jsme se až do prodloužení, ale tam je to vabank. Tam jsou vždycky dvě, tři, čtyři šance a buď to tam padne nebo ne.

Je ještě nějaká motivace pro čtvrteční zápas proti USA?

Tohle není přátelák, musíme do toho utkání dát všechno a vyhrát, i když třeba nepostoupíme.

K první brance…

Puk jsem měl u nohy, zamířil jsem na zadní tyč a sedlo mi to. Byl to důležitý gól, protože to z nás spadlo. Na tu branku jsme čekali čtyři a čtvrt třetiny. Ale už před tím jsme měli několik šancí. Pak jsme zpomalili, ale ve třetí  třetině jsme se opět zvedli. Těch šancí tam bylo víc a já jsem se snažil střílet, co nejvíc. Jednou se to zastavilo na brankové čáře. Jako útočná řada jsme nehráli špatně, dobře jsme forčekovali. Byl to vyrovnaný zápas a nemyslím si, že byl problém v počtu střel, který jsme měli nižší, ale rozhodlo prodloužení. Byli jsme pod tlakem, že musíme vyhrát. Oni však využili na rozdíl od nás nabídnutou šanci.

Přesilovky?

Myslím si, že nebyly špatné, dali jsme jednu branku.

V prodloužení jste jel na branku, pak jste ji minul a nahrával dozadu; Koho jste tam očekával?

Tam měl být Tomáš Plekanec. Nemohl jsem střílet, byl jsem zádami k brance. Škoda, byl už moc vepředu. Bylo to ke konci střídání a tam již nebylo mnoho sil.

Čím vás překvapil Evropský tým?

Bylo na nich vidět, že mají zkušenosti. Jsou to hráči, kteří mají něco odehráno. Měli trpělivost, nikam se necpali. V určitých pasážích zápasu, jsme je přebruslovali. Nutno říci, že Halák chytal výborně.

Aleš Březina, Toronto

***



 

Jaroslav Halák (ilustrační foto) v mp3

Jakub Voráček ilustrační foto

v mp3