Marian Hossa: Zápas se Švédy bude o něčem jiném než byla příprava

V utkání dvou týmů, které měly již zajištěný postup do semifinále dominovali Kanaďané, zatímco Evropané se snažili uhrát, co nejpřijatelnější výsledek. V obraně se poprvé objevil Švýcar Luca Sbisa, který se narodil v Ozieri na Sardinii. V první pětce však nastupovala hlavně slovenská dvojice Zdeno Chára a Andrej Sekera. Kanaďané nechali odpočívat Carey Price, kterého nahradil Corey Crawford. Již v 5. minutě Crosby objel branku a zasunul puk za Halákova záda. V poslední minutě první třetiny nejlepší hráč na ledě Jonathan Toews zvýšil na 2:0 a Marianu Hossovi se podařilo v 25. minutě vstřelit kontaktní gól. Osudová byla 35. minuta, kdy Josi při střele od modré zlomil hokejku a z protiútoku Toews zvýšil na 3:1. Dvě minuty před koncem utkání Couture upravil na konečných 4:1.

Sedmatřicetiletý rodák ze Staré Ľubovny Marian Hossa popsal svoji první branku na turnaji takto: Dostal jsem velice přesnou přihrávku od Anže Kopitara, šel jsem blíže k němu a viděl jsem tam mezeru. Zkusil jsem vystřelit po ledě. Na štěstí to tam prošlo.

Před turnajem vám nikdo nedával naději a najednou jste v semifinále. Jaký je to pocit přepsat všechny prognózy?

Byli jsme outsidři a pak může dojít už jen k překvapení. Nikdo nám nevěřil, obzvláště, když jsme prohráli dvakrát proti mladíkům do třiadvaceti let. Nyní jsme mezi čtyřmi nejlepšími týmy.

Váš tým se nyní soustřeďuje na tým Švédska, co je nejnebezpečnější v tomto týmu?

Přestože jsme Švédy porazili v přátelském utkání, bude se jednat o zcela odlišné utkání. V předchozím utkání byli unaveni po cestě. Jako tým jsou trpěliví, dokáží hrát s pukem, mají vynikajícího brankáře, hodně mladých hráčů, na které si budeme muset dát pozor.

Dnes byl váš výkon velmi dobrý, hrál jste hodně v oslabení a vstřelil jste branku…

Hráli jsme proti nejsilnějšímu soupeři, který tu je. Jsem rád, že se mi podařilo vstřelit gól.

Máte jinou pozici než v Chicagu, hrál jste v prvním útoku…

V Chicagu jsem srozuměný s tím, že hraji v třetím útoku, hraji tam proti nejlepší pětkám v NHL. Ale není na tom nic definitivního, náš trenér v Chicagu často míchá se sestavou.

Jaká je spolupráce s Anže Kopitárem a Tomášem Tatárem?

Hráli jsme více s pukem a pomalu se dostáváme do tempa. Věřím, že se ještě zlepšíme.

Jaký je to pocit hrát za mužstvo Evropy?

Hrajeme velice podobnou hru. Raději bych pochopitelně reprezentoval svoji zem. Bohužel na Slovensku nemáme dostatek hráčů, kteří by hráli v NHL.

Je tady někdo z vaší rodiny?

Nemám tu nikoho z rodiny, ale mám zde pár kamarádů, kterým jsem dal lístky. Rodiče a bratr sledují naše výkony v televizi a gratulovali mi k postupu.

Aleš Březina – Toronto

***

Marian Hossa střílí jedinou branku Evropanů - rozhovor v mp3

Andrej Sekera v souboji Duchenem

Marian Gáborik a Patrice Bergeron

Anže Kopitár (11), Marian Hossa (81) a Marian Gáborik (12) před brankou Kanaďanů