Kanada získala Světový pohár, ale Evropani ji dokázali potrápit

Druhým finálovým zápasem mezi Kanadou a týmem Evropy se skončil ve čtvrtek 29. září 2016 Světový pohár. Mužstvo Kanady zvítězilo nad mužstvem složeným z evropských hráčů 2:1, když dokázalo otočit závěrečné utkání, kdy ještě tři minuty před koncem prohrávali 0:1. Vedoucí branku Evropanů vstřelil v 7. minutě Zdeno Chára střelou z levé strany obrany. Jeho dělovky vymetla šibenici Pricovy branky. Evropané kontrolovali hru prakticky až do závěru utkání a zápas byl přehlídkou vynikajících zákroků obou brankářů Price i Haláka. Pogratuloval hokejistům Kanady k triumfu na Světovém poháru, přesto cítil frustraci a pocit křivdy. Slovenský útočník Marián Gáborík kvůli zranění nohy Výběru Evropy ve finálové sérii turnaje chyběl, to mu ale nebránilo souboje s mužstvem Javorového listu intenzivně prožívat.

Evropané byli ve čtvrtečním utkání velice blízko vyrovnání série a vynucení si rozhodujícího třetího duelu. Ještě v 57. minutě totiž vedli 1:0, pak ale kanadští rozhodčí O'Rourke s O'Halloranem vyloučili Slovince Anžeho Kopitara za držení Coreyho Perryho a favorit v následné přesilovce zásluhou Patrice Bergerona srovnal.

Zkázu evropského týmu pak dokonal 44 vteřin před koncem třetí třetiny Brad Marchand, který se prosadil při vlastním oslabení a Kanadě tak zajistil obhajobu triumfu na Světovém poháru.

abe/škv, sport.cz

***