Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Zaverecna zprava o povodnich

Omlouvame se, ze zaverecnou zpravu predkladame pozdeji, nez jsme doufali. Vysledek sbirky dokazuje, ze jeste hodne lidi ma zajem o svoji rodnou zem. Ono vlastne tech sbirek bylo nekolik: sbirka koordinovana Ceskym a Slovenskym Sdruzenim v Kanade a pak nekolik mensich, jako sbirka Sokola, sbirka Farnosti Svateho Vaclava v Torontu a pravdepodobne i jinych organizaci a jedincu, o nichz nevime.
Sbirka koordinovana CSSK vynesla $99,515.56 (neohrabanost teto castky byla zpusobena uroky na kontu v Kampelicce). Prispelo na ni 613 darcu. Prvni vetsi prispevek prisel od odbocky CSSK v Kitcheneru, potom ze St. Catharines a Winnipegu. Peknou castkou prispel beneficni koncert na Masaryktownu. Sebrana castka bude rozdelena mezi Narodni centrum pro neslysici v Beroune a Zakladni skolu TGM v Blatne. Potvrzenky pro danove ucely jsou v techto dnech rozesilany.
O uspech sbirky se zaslouzil krajansky tisk, Novy domov a Satellite, vedeni Sdruzeni (v prvni rade generalni tajemnice Radmila Locherova, pokladnik Jan Waldauf a vykonna reditelka Anna Otypkova), vedeni Masarykova ustavu (hlavne mistopredseda Jerry Formanek, jemuz take patri dik za prepravu satstva, prikryvek atd. sebranych na ceskem sidlisti v Harmonii a samozrejme zenam, ktere je shromazdily), cestnemu konzulovi Lannymu Rosickemu, predsedum odbocek, zvlast Vladimiru Bubakovi v Kitcheneru, Nade Humlove v St. Catharines a Alene Valdstynove v Montrealu za propagaci sbirek v jejich mestech.
Podekovani si zaslouzi i Ceska centrala cestovniho ruchu v Torontu a jeji vedouci pani Sebkova za akci v kanadskem tisku, ktera mozna nemela tak velkou financni odezvu, jak jsme ocekavali, ale vyborne propagovala Ceskou republiku. Za zminku stoji pikantni epizoda: V den, kdy prisla zprava o povodnich, Kveta Trianova, ktera obcas vypomaha jako dobrovolnice v Ceske centrale, vybehla na ulici a volala (anglicky): "Jsme zatopeni. Pomozte." Kratce a dobre, sousede dali dohromady $500.00, ktere byly predany "Ceske centrale".
Vsem, kteri jakkoliv pomohli, srdecny dik!
***
Poznamka k rozdeleni Ceskoslovenska
V c. z 11. ledna 2003 Novy domov prinesl posledni novorocni projev prezidenta Vaclava Havla a radu clanku, zaujimajicich stanovisko k rozdeleni Ceskoslovenska, predevsim clanek v LN z 30.12. 2002, analyzujici pruzkum verejneho mineni, a rozhovor s Vaclavem Klausem. Objektivnost jak projevu prezidenta Havla tak clanku Vaclava Klause je pravdepodobne ponekud narusena skutecnosti, ze oba v procesu deleni hrali vyznamnou roli. Prezident Havel konstatoval:" To vsechno je uz davno pryc, patri to do historie, a mne se s odstupem casu stale vic zda, ze at uz se to tehdy stalo jakkoli divne, je dobre, ze se to stalo." Klaus ve velmi zajimavem rozhovoru dosel k zaveru: "Myslim, ze jsme s Vladimirem Meciarem udelali neco jineho. My jsme tu federaci rozdelili s jistym nadhledem, s jistou velkorysosti." Pri cteni zaveru nejvyssich predstavitelu statu jsem si pripomnel ironickou moudrost poznamky, nemylim-li se Voltairovy, ze toto je nejlepsi z moznych svetu. Jinymi slovy: cokoli se stalo, dobre se stalo... A jeste jinak: vsichni jsme vlastnicky pysni na sve dilo.
Prezident Havel v techto dnech skoncil sve posledni prezidentske udobi. I kdyz jsem casto nesouhlasil s jeho politickymi akty, nesdilim nutne nazor jeho anglickeho zivotopisce, ze jeho prezidentstvi bylo v jakemkoli smyslu tragedii. A nemyslim, ze jsem nekdy pochyboval, ze v onom masarykovskem sporu mezi dobrem a zlem Vaclav Havel stal na strane dobre.
Titulek clanku pretisteneho z L.N. oznamuje: "Stale vice Cechu schvaluje rozpad Ceskoslovenska." Docela neprekvapivy vysledek pruzkumu. Spis prekvapuje, ze jeste po deseti letech vetsina (46 procent) povazovala rozdeleni za neprospesne, zatimco 42 procent je povazovalo za prospesne. I kdyz tento vysledek je zajimavy, mozna jeste zajimavejsi je smysl tohoto vyzkumu. Zrejme na faktu toho, co se stalo v r. 1992 se neda nic menit - stejne jako se neda nic menit treba na skutecnosti, ze pred peti lety se dva lide rozvedli. Cim vice se vzdalujeme od urciteho faktu, tim se nam stava jaksi samozrejmejsi. A prijatelnejsi. Zvlaste kdyz v dobe, kdy se fakt rodil, jsme byli ditkami skolou povinnymi. Anebo ­ v pristim pruzkumu v r. 2013 - jeste nenarozenymi.
***
CSA oslavilo 80te narozeniny
V dnesni ekonomicke kulture je oslava 80tych narozenin jakekoli splecnosti mensim zazrakem. Podarilo se to Ceskym (drive Ceskoslovenskym) Aeroliniim. Byly cile hned od zacatku. Dvacet roku od okamziku, kdy bratri Wrightove stloukli dohromady neco jako letadlo vyletlo z Prahy-Kbely Aero A-14 a namirilo si to na Bratislavu. Psal se 20. rijen 1923. Dnes patri mezi predni evropske letecke spolecnosti, maji kancelar ve vsech evropskych centrech, chlubi se 170 lety denne, jejich letadla letaji do 67 mest ve 42 zemich. Vloni se jim podarilo neco, co jim zavidi kazda letecka spolecnost na severoamerickem kontinentu: skoncily rok s peknym ziskem. Do Kanady zacaly letat v kvetnu 1970 a letos zvysuji pocet letu. Pocinaje polovinou cervna budou tri prime lety Praha-Toronto, jeden let Praha-Montreal-Toronto (pondeli) a dva prime lety Praha-Montreal (ctvrtek a sobota). Vsechny tyto krasne vysledky byly duvodem k oslavne recepci a veceri, kterou torontska kancelar CSA usporadala v Torontu. Z pozvanky reditele kancelare, pana Ladislava Slipky (a mimochodem pan Slipka ridil vecer lehkou rukou velmi efektne a nenapadne) se usmivala tvar ceske kralovny krasy. A co teprve, kdyz se odnekud (asi z nebe) zacala snaset neskutecne krasna devcata v kouzelnych, absolutne bozskych satickach (a obcas to byly jenom satecky - nechtel bych, aby tato poznamka byla vykladana jako protest) a skoro kazda se zastavila pobliz stolu, kde pan obchodni atase z ceskeho velvyslanectvi sedel (a obcas stal) s kamerou a fotil a fotil a fotil
Vecere byla znamenita, spolecnost rovnez. Skoda, preskoda, ze uz se asi nedockam oslavy 160. narozenin teto bohulibe spolecnosti.
***
Zemrel Hubert Obr
Nemohl bych tento nekrolog zacit lepe, nez uvodni vetou vzpominky, kterou do Noveho domova poslala Vlasta Bukovska z Hamiltonu: Ve veku 95 let odesel na vecnost ing. Hubert Obr, velky vlastenec, dobry a citlivy clovek. Narodil se 30. rijna 1907 v Petrovicich u Kutne Hory. Po obdrzeni diplomu lesniho inzenyra a skonceni vojenske sluzby pracoval v nekolika podnicich, hlavne jako reditel velkostatku u Holesina, kde ke konci valky se zucastnil partyzanskych akci Beckovy skupiny. Po valce byl jmenovan reditelem kombinatu pro Zemi moravsko-slezskou a kdyz byl kombinat zrusen, ing. Obr pracoval v druzstvu Les a posledne pro ministerstvo zemedelstvi. Ponevadz pomahal pratelum pri uteku na Zapad, nakonec, aby unikl zatceni, odsunul se rovnez v dubnu 1949. Nekdy pred deseti lety jsem s Milou Kubikem natacel o ing. Obrovi dokumentarni film. Byl tak skromny v popisu sve protinacisticke a protikomunisticke cinnosti (o niz jsme vedeli odjinud), ze jsme z nej museli kazde slovo pacit.
Do Kanady, jak pise pani Bukovska, dorazil se svoji pani a radou dalsich vyhnancu v cervenci 1950. Zacatky byly tezke. Pani Bukovska pise: Prisli jsme do prostredi absolutne jineho, nez vita dnesni emigranty Rodina Obru se dostala na chudou farmu, takze farmar "pronajimal" pana inzenyra okolnim farmarum Nedostatek, tezka prace a vsechny utrapy se braly jako prechodny stav. Pan inzenyr s humorem vykladal, ze "houpa Tondu", coz byl na pracovisti nazev pro praci s krumpacem V nasi skupine bylo mnoho muzu, kteri museli opustit domov bez svych rodin a take mnoho studentu. Ti vsichni nasli vlidne pohosteni a pomocnou ruku u Obru.
Ing. Obr pracoval v temer vsech krajanskych organizacich: v Ceskoslovenskem sdruzeni v Kanade, Masarykove ustavu, v Multicultural Council of Hamilton, v nichz zastaval radu funkci. Spolu s dr. L. Urbanem dali svoji farmu k dispozici krajanum pro ruzne podniky a vystavbou bytovych jednotek na Masaryktownu v osmdesatych letech (byl predsedou organizace pro jejich vystavbu) si postavil krasny pomnicek. Vratme se jeste ke vzpomince pani Bukovske: Je tezko docenit usili a uspech techto lidi, kteri museli v druhe polovine sveho zivota zacinat od nuly.
Josef Cermak

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

Zpravy CSSK z 22. srpna 2002

Zpravy CSSK z 5. zari 2002

Zpravy CSSK z 19. zari 2002

Zpravy CSSK z 3.rijna 2002

Zpravy CSSK z 17.rijna 2002

Zpravy CSSK z 31.rijna 2002

Zpravy CSSK z 14.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 28.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 19 .prosincew 2002

Zpravy CSSK z 9. ledna 2003

Zpravy CSSK z 30 ledna 2003

 

Navrat na hlavni stranu