Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Profesor Tuma o padu komunismu

Oznamena prednaska profesora Oldricha Tumy byla zajimava z nekolika duvodu. Jedna k proto, ze se nezabyvala pouze Ceskoslovenskem, ale byla jakousi srovnavaci historii padu formalni komunisticke moci v cele vychodoevropske oblasti. Mnohe bylo posluchacum znamo. Ale ja napriklad nevedel, ze tehdejsi ministr narodni obrany si pohraval s myslenkou vyslat vojenska letadla, aby nizko nad zemi preletala nad masami, protestujicimi proti rezimu na Letne a tim je donutila k ukonceni demonstraci.
V panelu, ktery nasledoval po jeho reci se zvlast znamenite uvedli cesti reprezentanti Jan Matejcek (exekutivni spolecnik pro stredni a vychodni Evropu v advokatni firme White & Case, ktery imponoval nejen svou kanadskou anglictinou - graduoval v Torontu - ale i rutinovanosti prezentace), David Plch ze stejne firmy (nepochybne mlady muz se skvelou budoucnosti) a vyborne pripraveny a objektivni slovensky clen panelu, dr. Anton Marcincin.
Zajimava byly tabulky, pripravene Matejckem a Marcincinem. Tak Matejcek uvadi, ze v minulem roce nejnizsi nezamestnanost melo Madarsko 6% (CR 11%, Polsko 16%) a nejvyssi Slovensko 18%. Nejvetsi rust zaznamenalo Madarsko 3,7%, nejnizsi Polsko 1,5% (CR 3,3%, Slovensko 2,7%). Nejnizsi inflace byla v CR 3,9, nejvyssi v Madarsku 9,2% (Polsko 5,7%, Slovensko 7,5%). A konecne objem vyroby na obyvatele v porovnani s Evropskym spolecenstvim. Na prvnim miste byla CR 66%, na druhem miste bylo Madarsko 47%, na tretim miste Slovensko 47%, a na poslednim Polsko 35%.
Druhy dulezity projev konference byl prednesen dr. Miklosem Marschallem, vykonnym reditelem Transparency International. Projev se zabyval korupci ve stredni a vychodni Evrope a zpusobem, jakym je mozno prispet k ocisteni obchodniho a politickeho zivota. Jeho organizace sleduje vyvoj v jednotlivych zemich, pouziva vyzkumu verejneho mineni, provadenych prestiznimi organizacemi a sestavuje zebricek statu podle jejich reputace. Tak napriklad CR a Slovensko jsou v tandemu uprostred tabulky, zaznamenajici miru korupce v 91 zemich (Slovensko v poslednich letech provedlo radu dulezitych zmen). Zajimava je tabulka, ukazujici poradi statu, ochotnych nabidnout uplatky. Nejcistsi zemi v tomto smeru je Finsko. Prekvapive nevalnou povest maji Spojene staty.
Odpolednich panelu se zucastnili ze Slovenska Stefan G. Roman v panelu o stare a nove ekonomii a Josef Zboril v panelu o niceni a obnove ekonomie zivotniho prostredi.
Nepochybne jedna z nejlepsich konferenci tohoto druhu v Torontu.
***
Zdravice CSSK dr. Premyslu a Hane Pelnarovym k jejich diamantove svatbe
Vazeni pratele,
v dobe, kdy jste se brali (14. unora 1942) Vas jiste vubec nenapadlo, ze zakladate tradici oslavy lasky, St. Valentine's Day. Ale jestlize tento den byl na Zapade v dobe Vasi svatby uz slaven, pak jste svou svatbu a delkou sveho manzelstvi svatku dodali zvlastniho lesku. Vyslo vam skoro vsecko. Pres mensi problemy, jako valka, komunismus, emigrace atd. Pekny rodinny zivot, uspesne kariery (Premik v lekarstvi a vede, Hana jako nasazena prazska tramvajacka - asi jedina, ktera se naucila jmena vsech prazskych zastavek (kam se na ni, bolsevici, kam se na ni hrabete), skvela kucharka a dobrovolna pracovnice v Batove muzeu), uspesne deti a vubec. Prejeme Vam, abyste se ve svezesti dozili platinove svatby (pokud takova instituce existuje a kdyz ne, tak ji timto zakladame. Podminka: 75 roku manzelstvi.)
***
Petasedesatka Petra Polacka
Znate ho z jeho fotografii v inzeratech. Je veliky fesak a moc uspesny (musel prodat nejmene pulku Toronta). Take pracoval ve skautingu (a pokud mu zbyva nejaky cas) dosud pracuje napriklad v Masarykove Institutu. Mel zajimavy zivot - videl z okna sveho domova akty brutalni odvety na konci valky, skautoval a chodil do skoly s Vaclavem Havlem v padesatych letech, mel stesti, ze potkal svoji velkou lasku Marii (vzali se a dosud jsou stastne spolu a maji moc hodneho a sikovneho syna Pavla). Pobyli nejaky cas v Indii a ted uz jsou dlouho v Kanade. Zbytek na Petra prozradime az mu bude 20. unora 2012 petasedmdesat.
Zpravy CSSK pripravil Josef Cermak
Dodano 16. 2. 2002
***

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

 

Navrat na hlavni stranu