Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Mezinarodni festival sboroveho zpevu v Torontu
("Diky geniu Nicholase Goldschmidta")

Nicholas Goldschmidt, moravsky rodak (maminka Videnanka, otec Belgican) prinasi Torontu dalsi, v poradi uz treti festival pod jmenem The Joy of Singing within the Noise of the World (Radost zpevu v hluku sveta). Prvni se konal v r. 1989, druhy v r. 1993 a treti se bude konat od 31. kvetna do 22. cervna letosniho roku. Mezi patrony je generalni guvernerka Kanady, Adrienne Clarkson, vyznamne charitativni organizace (mezi nimi The Koerner Foundation) a nekolik jedincu. Mezi sponzory jsou kanadska a ontarijska vlada, mesto Toronto, rakouske ministerstvo zahranicnich veci, kanadske banky atd.,
Festival bude zahajen gala koncertem 31. kvetna v Massey Hall, na kterem Toronto Symphony Orchestra, Amadeus Choir, Elmer Iseler Singers, Toronto Children's Chorus a soliste provedou slavnou skladbu polskeho skladatele Krzysztofa Penedereckeho Credo a novou skladbu, kterou tento skladatel (ktery bude koncert dirigovat) napsal pro Toronto Children's Chorus. Autorem dalsich skladeb, jejichz premiera bude provedena na tomto festivalu, je kanadsky skladatel R. Murray Schafer. Sve skladby Incense a Vox Naturae slozil pro Tokyo Philharmonic Chorus. Festival bude svedkem celkem sedmi svetovych premier.
Ceska hudba je zastoupena jednak sborem "Severacek" z Liberce (dirigenti Silvie a Petr Palkovi), ktery bude zpivat skladby ceskych autoru. Sbor vystoupi v 8:00 vecer v utery 4. cervna v George Weston Recital Hall, Toronto Centre for Arts, 5040 Yonge Street, Toronto. Listky mozno objednat bud u Ticketmaster (416-872-4255) nebo zakoupit v pokladne Centra. Z ceskych skladatelu uslysime Dvorakovu Varhanni msi v provedeni Elmeer Iseler Singers a Amabile Youth Singers (pondeli 3. cervna v 8:00 vecer v St. James Cathedral, 65 Church Street). Listky v Roy Thomson Hall 60 Simcoe St.. a Polni msi Bohuslava Martinu (v 8:00 vecer, v utery 18. cervna v Cathedral of the Transfiguration, 3975 Elgin Mills Rd. East, Markham)
Festival, na kterem vystoupi temer 30 sboru z 11 zemi: St. Petersburg Chamber Quire, Huelgas Ensemble (Belgie), Arnold Schonberg Choir z Vidne, Pro Coro Canada z Edmontonu, Les Chanteurs St-Coeur-de-Marie z Quebecu, bude zakoncen zaverecnym Gala koncertem v 8:00 vecer v sobotu 22. cervna v Massey Hall, na nemz vystoupi mimo jine Ben Hepner.
To vsecko ­ jak ve festivalove publikaci uvadi predsedkyne reditelske rady Festivalu, Suzanne Bradshaw, "diky geniu Niki Goldschmidta".
***
Tomas Masek a Zuzana Znasikova v kanadske televizi
Posluchaci kanadske televize behem zimnich Olympickych her si nemohli nevsimnout bezici zeny a autoritativni, skoro starozakonni postavy, ktere se objevily v reklame propagujici investovani v RRSP a pravdepodobne zamerene na emigranty. Na zacatku reklamy vidime zenu (Zuzanu Znasikovou), jak v duchu ruske tradice oznamuje navrat marnotratneho syna (ci bratra?) na konci se zdvihne ona starozakonni postava, uderi do stolu a uhrancive vyrkne rusky: "Mlc hlupaku!" Byl jsem pokazde tak fascinovan prorockym zjevem, ze jsem tato slova nikdy vedome nezachytil. Zuzanu Znasikovou (novozakonni zena) s Tomasem Maskem (nebot on byl onou starozakonni postavou) musely denne videt miliony Kanadanu. Nasi krajane je znaji z Noveho divadla.
Gratulujeme a doufame, ze si u nich svetove reklamni agentury podavaji dvere. (Tato zprava byla upravena redakci.)
Zpravy pripravil Josef Cermak - obdrzeli jsme 15.3.2002 v 15:00

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

 

Navrat na hlavni stranu