Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Zdravice Ruzene Kytlove

26.unora 2002
Vazena pani Kytlova,
Dovolte nam, abychom se priradili ke gratulantum, kteri Vam prichazeji gratulovat k Vasim 85. narozeninam. A take Vam podekovat za Vasi pomoc. Vime, ze nejsme jedini, kdo jsou Vasimi dluzniky. Udelala jste mnoho dobreho, tise a bez okazalosti. A to lze rici jen o nejlepsich lidech.
Prejeme Vam dlouha leta ve zdravi a ve vedomi, ze jste zila dobry zivot.
***
75. Jiriho Koristky
Narodil se 11. unora 1927 v Michalovcich na Slovensku, studoval v Kromerizi a v Hranicich, pozdeji na gymnaziu a Vyssi strojni prumyslove skole v Praze, a po maturite na Letecke vojenske akademii v Hradci Kralove a v Pardubicich, kde mu byla udelena jeho "letecka kridelka". Po komunistickem puci v unoru 1948 byl z letectva vyloucen a degradovan. Uprchl do americke zony v Nemecku a po absolvovani nekolika uprchlickych taboru emigroval nejdrive do Anglie a r. 1952 do kanadskeho Montrealu, kde pusobil u Trans-Canada Airlines. V r. 1996 byl rehabilitovan a povysen na plukovnika v.v. V r. 1996 se s manzelkou Anne prestehoval do Kitcheneru, kde pokracoval ve sve sokolske praci v jednote Toronto, pobocka Kitchener-Waterloo-Guelph Od r. 1999 je starostou Kanadskeho Sokola. Jiri Koristka je rovnez cinny v kitchenerske odbocce Sdruzeni a v kitchenerskem krajanskem zivote vubec. Blahoprejeme mu k jeho narozeninam a do dalsi cinnosti mu prejeme hodne zdravi a zivotni pohody, ktere se zrejme tesi ve velke mire (nepochybne zasluhou sve pani).
***
Odmaskovany Harlequin - poklad Ceskeho Krumlova v Torontu
Od 22. zari 2001 do 20. ledna 2002 Gardiner Museum of Ceramic Art v Torontu vystavoval sbirku porcelanu z 18. stoleti inspirovaneho kdysi popularni formou improvizovane komedie, ktera ma koreny v italskem divadle 16. stoleti. Ve sbirce byl vedle exponatu z Metropolitan Museum of Art v New Yorku, Royal Armoury, Stockholm, The Rotschild Collection a jinych, bohate zastoupen figurinami, kostymy a maskami i Cesky Krumlov.
Moc se omlouvam, predevsim Ing Vladimiru a Irene Zatkovym, kteri se o usporadani vystavy krumlovskeho exponatu nejvice zaslouzili, ze nejen, ze jsem sam neprisel (kdyz jsem se Hane Pelnarove zminil koncem ledna, ze se chystam vystavu navstivit, informovala mne, ze prave vystava skoncila), ale ze jsem se nedostal ani k tomu, abych o konani vystave napsal..
Zato o vystave a krumlovskem exponatu krasne psala v casopisu muzea "potpourri" kuratorka Meredith Chilton...
Muzeum ma vlastni sbirku porcelanoveho socharstvi 18. stoleti a vystava mela byt oslavou teto sbirky. Ale pani Chilton stravila deset let vyzkumem v knihovnach, muzeich a zamcich nejen v severni Americe, ale take v Evrope. Jak se dostala ke krumlovskemu pokladu? "Jednoho dne nekdy pred sedmi lety Dr. Petr Perina odemkl stredoveke dvere mrazive mistnosti ve vezi v Ceskem Krumlove, rodoveho zamku princu Eggenbergu a Schwarzenbergu v jiznich Cechach. Dvere se otevrely a Dr. Perina v mistnosti nasel poklad divadelnich kostymu z 18. stoleti vcetne kostymu 'commedia', ktere nosili bud herci nebo aristokrati na maskarnich plesech. Byl to neuveritelny okamzik: kostymy "commedia dell'arte" z 18. stoleti jsou velmi vzacne, zvlaste kdyz nebyly vyrobeny z luxusnich materialu."
Bylo to poprve, kdy ceske ministerstvo kultury dovolilo, aby vetsi pocet techto kostymu byl vystaven v zahranici a to vylucne v Gardinerove muzeu.A nejen to. Pri sve krumlovske navsteve si pani Chilton rovnez prohledla Sal masek, ktery byl v r. 1748 vymalovan scenami, v nichz postavy z commedia dell'arte interakt se skupinami maskar. Cast tohoto salu byla reprodukovana pri torontske vystave.
Pani Chilton, Gardiner Museum, Statni institut kulturniho dedictvi v Ceskych Budejovicich, Ceske ministerstvo kultury, stejne jako manzele Zatkovi a Hana Pelnarova si zaslouzi nasi vdecnost.
***
60. let Ceskoslovenskeho baptistickeho kostela v Torontu
Dalsi vyznacna krajanska instituce se "ve zdravi" dozila pozehnaneho veku 60 let. Narozeniny byly oslaveny ve dnech 16. a 17. unora 2002. A byly to nejake oslavy. Dovolte mi ocitovat kazatele rev. Jana Banko: "Na priebehu slavnosti sa podielali vsetky generacie. Dlhorocni clenovia kostola priniesli vzacne historicke spomienky na jednotlive etapy zivota zboru. Piesnami, basnami a interpretaciemi hudobnych diel prispela stredna generacia, mladez i deti. Pocas celych oslav vystupoval spojeny spevokol, ktery jedicnym zposobem viedli dirigenti John Alac, jr. a Daniel Hynek."
Hlavnim tematem slavnostnich bohosluzeb byla Kristova slova "Ja jsem svetlo sveta." Slavnostni shromazdeni oslovili - nebo poslali pozdravy - predstavitele cirkevniho zivota, mezi nimi Rev. Ladislav Kozak a Rev. Libor Svorcik. Ceskoslovenskemu baptistickemu kostelu blahoprejeme k jeho vzacnemu jubileu a prejeme hodne uspechu do pristich desetileti.
***
Gratulace Pavlu Kralovi k jeho petasedesatce
Mily Pavle,
Ponevadz jsi jednim z nas, dovolujeme si Te oslovit docela neformalne. Trosku toho o Tobe vime, ale zdaleka ne tolik, kolik bychom vedet meli. A to, co vime, mozna neni docela spravne. Co o Tobe vime? Ze jsi se narodil 18. unora 1937 v Praze; ze jsi mimo jine studoval strojni prumyslovku; ze jsi byl odsouzen na deset let pro spionaz a velezradu (kolik politickeho ­ i jineho - kapitalu by z toho nekdo vytloukl! A o Tobe to prakticky nevi nikdo). Nastesti jsi si odsedel jen dva roky. Od r. 1970 do 1980 jsi pracoval jako sef umeleckotechnickeho provozu Mestskych divadel prazskych a take ovsem hral. V r. 1980 jsi z republiky odesel a Toronto melo to stesti, ze jsi prisel mezi nas.
Ze jsi se v Torontu musil starat o sebe a o rodinu se v Tvem pripade zda nejak jako vedlejsi zamestnani. Ve Sdruzeni Te zname jako clena Ustredniho vyboru, ktery zridka vynecha schuzi a vzdycky prinese osobity pohled na problemy okamziku. Ale vsichni Te zname hlavne z Noveho divadla, kde blahodarne pusobis od r. 1984. Vetsinou Te zname jako herce (jak by take ne: od r. 1984 si vystoupil v 41 rolich), jehoz robustni vykony utkvi v pameti. Vime, ze jsi radu her reziroval, ale sotva kdo si uvedomuje, ze jsi jich reziroval celkem 18!
A pak je tu Pavel Kral dramatik: v r. 1989 jsi napsal predscenu ke hre "Nebe na zemi", v r. 1992 jsi prepsal "Pest na oko" a v r. 2000 jsi nas prekvapil svym vysoce uspesnym "Cochtanem". A take tahnes administrativu, prijimas rezervace atd.
A ani to jeste neni vsechno. Diky Tobe s Novym divadlem za poslednich deset let vystoupili nejprednejsi cesti herci: Josef Zima, Stella Zazvorkova, Vasek Postranecky, Jana Hlavacova, Ladislav Smoliak, Antonin Prochazka, Viktor Preiss.
Jsme Ti vsichni ­ nejen ve Sdruzeni a nejen v Torontu ­ zavazani dikem a prejeme Ti (a jeste vice sobe), abys jeste dlouho obohacoval nas zivot.
Datovano v Torontu dne 18. unora 2002
Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade.
Zpravy CSSK pripravil Josef Cermak
Obdrzeli jsme 5. 3. v 16:30

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

 

Navrat na hlavni stranu