Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Povodne v CR
Krajanske organizace zahajily sbirku na pomoc povodnemi zpustosene CR. Bylo otevreno konto u Kampelicky -Czechoslovak (Toronto) Credite Union Ltd. Ponevadz jsme nemeli nejlepsi zkusenosti s rozdelenim daru pri poslednich povodnich na Morave, urci zastupci nasich organizaci, ktere se na akci ucastni, na ktere specificke projekty budou penize zaslany. Zda se, ze mezinarodni pomoc se soustredi predevsim na misto jako Praha nebo Krumlov, ale ze na mene zname oblasti mnoho nezbude. Snad bychom se meli soustredit prave na ne. Ale nez zacneme delit, musime mit neco na deleni. Dary se zacinaji schazet. Kdyz jsem se v patek odpoledne zastavil v Kampelicce, rekly mi jeji znamenite pracovnice, ze tam prave nekdo pro nas nechal sek na tisic dolaru. Moc dekujeme! Darcum budou zaslany potvrzenky pro danove ucely. Seky laskave vystavujte na:

Flood Relief Fund
a zaslete je na adresu
Czech and Slovak Association of Canada
740 Spadina Ave.
Toronto, Ontario M5S 2J2

Srdecny dik
Josef Cermak

***
Za Jirim Frantiskem Hanusem

Jen nekolik malo tydnu po dovrseni 55 let spolecneho zivota se svoji zenou Majkou, rozenou Ottovou ze zname rakovnicke rodiny, Ing. Jiri Frantisek Hanus vazne onemocnel. Zacatkem kvetna se zdalo, ze jeho zivot se rychle uzavira, ale diky peci jeho zeny, jeji sestry Dagmar Rydlove a clenu jejich rodin se jeste vratil z nemocnice a prozil se svoji zenou krasne cervnove dny. Ale nemoc ustoupila jen na cas. Jiri pokojne zemrel 29. cervence 2002 v nemocnici v Oakville.
Narodil se v Ceskoslovensku v r. 1919, nedlouho po zrodu noveho statu. Mladi prozil v Trutnove a v milovanem krkonosskem kraji. V r. 1944 behem kurzu pro lyzarske instruktory se poprve setkal se svoji budouci zenou Majkou. Po konci valky se setkali znovu a v r. 1947 se vzali. 1. ledna 1948 odjeli do Holandska, kde Jiri dostal misto v materskem podniku mezinarodni obchodni spolecnosti. V Holandsku se narodil jejich prvni syn a po otci dostal jmeno Jiri.
Novomanzele planovali, ze po nekolika letech se vrati do vlasti. Ale prisel unor a jako tolika milionum, zhatil i jejich plany. Misto do Ceskoslovenska se v r. 1951 rozjeli do Kanady, kde zili nejaky cas pobliz Quebec City a potom v Cornwallu, kde se jim narodil druhy syn, Otta. V r. 1955 se prestehovali do Montrealu, kde Jiri nekolik let pracoval pro Pulp and Paper Research Institute of Canada nez presel k Anglo Canadian Pulp and Paper Company. U teto spolecnosti, ktera zmenila jmeno na Reed Paper a prenesla svoji ustrednu do Toronta, Jiri dosahl hodnosti vice-presidenta pro mezinarodni prodej. V souvislosti se svym zamestnanim hodne cestoval, byl cinny v Rotary Clubs International, organizoval podniky a sbirky na zlepseni zivotniho prostredi.
Jiri Hanus v mladsich letech hodne sportoval, ale mezi jeho lasky patrila take klasicka hudba, opera a divadlo. Casto jsme ho s jeho pani vidali na predstavenich Noveho divadla a nasich koncertech.
Zminili jsme se, ze tato stastna dvojice, Jiri a Majka, odjeli z Ceskoslovenska 1. ledna 1948. Mezi jejich odchodem z rodne zeme a navratem uplynulo 43 roku, zitych plne, bohate a se cti. Navrat sam byl krasny. Az na to, ze Ottuv rodinny podnik, zabaveny bezpravne i podle zakonu te doby, jim nikdy nebyl vracen.
Mel-li bych Jiriho, vysokeho, elegantniho muze popsat jednim slovem, musil bych si ho vypujcit z anglictiny: gentleman.Jeho zene Majce, jeho synum Georgovi a Ottovi a vsem clenum jeho rodiny vyslovujeme hlubokou soustrast.
Josef Cermak
***
Slovenska rezoluce z Kongresu ve Winnipegu
Vazeny pan
Ing. Mikulas Dzurinda, CSc.
preseda vlady SR
Vazeny pan predseda,
dovolte, aby sme Vam odovzdali nase srdecne pozdravy zo zasadania 54. Kongresu Ceskeho a Slovenskeho zdruzenia v Kanade, ktore sa konalo v dnoch 25. - 26. maja 2002 vo Winnipegu, v provincii Manitoba.
Nasa organizacia sluzi krajanom ceskeho a slovenskeho povodu zijucich v Kanade a je zaroven spojivkom medzi Slovakmi a Cechmi zijucimi v Kanade a v ich rodisku.
Chceli by sme Vas uistit o nasej podpore prijatia Slovenskej republiky do NATO a verime, ze SR bude v blizkej buducnosti uspesna v dosiahnuti tohto ciela.
Radi by sme vyjadrili svoje potesenie nad uspechmi, ktore Slovenska republika dosiahla doma i vo svete. Tesime sa s dobrych vztahov, ktore existuju medzi Slovenskou republikou a Kanadou a dufame, ze tieto sa este prehlbia, a to hlavne v oblasti vymenneho obchodu a kultury.
So zelanim vsetkeho dobreho Vam a Vasej krajine
Ceske a Slovenske zdruzenie v Kanade
Blanka Rohnova odstupujuca predsedkyna, Josef Cermak predseda, Radmila Locherova generalny tajomnik
***

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

 

Navrat na hlavni stranu