Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
100 let Ludmily Dvorakove

10. rijna se dozila slavneho vyroci pani Ludmila Dvorakova, rodacka z Hrusovic. Vdala se do Sedmihrad u Hlinska a se svym manzelem a ctyrmi detmi (nejstarsi Josef, nar. 1922) se pristehovali do Kanady, kde se jim v r. 1939 narodil nejmladsi, Antonin. Zacali na farme v Manitobe asi deset mili od Winnipegu zrejme na desetilety uvazek. V r. 1946 se prestehovali do Toronta - take proto, ze jedna dcera jela navstivit pratele v Torontu a vratila se cela nadsena torontskym pocasim. V Torontu pani Dvorakova, ktera byla vybornou svadlenou, pracovala ve svem oboru a jeji manzel si nasel misto u Prenca. A darilo se jim. Rodina se rozrustala. Pak pan Dvorak umrel, ale jeho zena je dosud s nami a az na to, ze dobre neslysi, se tesi z rodiny a z pratel. Patri mezi ne pratele z Osady Sv. Vaclava v Toronte. Krajanska Kanada ji k jeji stovce - i kdyz opozdene - uprimne blahopreje.
***
Hold Vancouver Symphony and CBC Otto Lowymu

Malokomu se dostane pocty, jake se dostalo Ottu Lowymu, ktery zemrel letos na jare. Canadian Broadcasting Corporation vysilalo v sobotu 10. listopadu z vancouverskeho divadla dvouhodinovy porad, ktery pripravilo s Vancouver Symphony. V prve casti programu komentator vzpomenul vyznamna data z Lowyho zivota: byl zbit jako skolak po prichodu nacistu, ponevadz byl zidovskeho puvodu, uprchl do Anglie, kdo rozvazel mleko, slouzil v ceskoslovenske eskadre kralovskeho letectva v letech 1942-45, vratil se domu a zjistil, ze 36 clenu jeho rodiny valku neprezilo, v roce 1948 emigroval do Kanady, kde kratce pracoval v lesnickem prumyslu. Ale jeho laskou bylo slovo. Vynikl jako herec, reziser, dramatik, prekladatel, napsal a prelozil stovky her pro televizi a radio, psal programy pro Vancouver Symphony a od r. 1980 mel pravidelny program v celokanadskem rozhlasu, The Transcontinental. Jeho dokumentarni film Journey to Prague dostal radu cen. Lowy byl vyznamenan na filmovych festivalech v New Yorku, San Franciscu a Âanghaji, je nositelem rakouskych vyznamenani a jak hlasatel CBC uvedl, take Prezidentske medaile CR, kterou mu udelil Vaclav Havel a Masarykova radu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Otisk jeho nohy najdete na vancouverskem chodniku hvezd.
V celem poradu bylo mnoho ceskoslovenskeho: Lowyho kazdorocni vzpominka na 28. rijen, dopis jeho pani cteny poradatelem, jak se jeji manzel tesil, ze jeste jednou navstivi sve milovane "zlate mesto" a projde se po Karlove moste, volba skladeb, hranych orchestrem ­ Lowy miloval ceskou hudbu a hlavne Dvoraka, o nemz komentator rekl, ze nenapsal spatnou notu: hudebni cast poradu zacala poslednim z Dvorakovych Slovanskych tancu a porad skoncil zaverecnou casti Dvorakovy Novosvetske. V druhe, retrospektivni casti poradu jsem slyseli vzpominky Lowyho kolegu a take reprodukci nadherne modlitby, kterou se Lowy modlil vzpominaje na prazskou synagogu, kde byl konfirmovan.
Neslysel jsem dlouho ­ pokud vubec nekdy- na celokanadskem vysilani tolik pekneho o jednom z nas a o nasi rodne zemi vubec. I za to patri Otto Lowymu nas dik.
***
Slovensky evanjelicky kostol augsburskeho vyznania sv. Pavla oslavil sedesatku
Uz sedesat roku... Sedesat roku sluzby predevsim Bohu, ale take ceskoslovenske pospolitosti a krajanske obci. Mse a oslav 3. listopadu se zucastnil velky pocet krajanu, prijeli nejen z Toronta, ale take z Windsoru, Londonu, Kitcheneru a Smithvillu Pri msi kazali Rev.Pavel Jamnicky a Rev. Ladislav Kozak a bohosluzeb a oslav se rovnez zucastnil Rev. Rastislav Micovsky. Pekne se uvedla nedavno prisedsi dvojice ze Slovenska, Ing. Branislav Rybnikar jako varhanik a take jako zpevak ve spolecnem vystoupeni se svoji pani, Dr. Janou Rybnikarovou. Velky zajem o vystoupeni projevila i jejich dceruska Barborka. Mozna priste. (O tyden pozdeji oslavil pate vyroci zalozeni sbor v Kitchener-Waterloo).
***
Zastaveni o sokolskych hrobu
Clenove Torontske sokolske jednoty letos v dusickovem obdobi navstivili hroby svych mrtvych bratri a sester na trech hrbitovem a polozili na ne vzpominkove venecky. Bylo by pekne, kdyby toto zastaveni se stalo tradici a nejen u Sokolu.
Josef Cermak
***

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

Zpravy CSSK z 22. srpna 2002

Zpravy CSSK z 5. zari 2002

Zpravy CSSK z 19. zari 2002

Zpravy CSSK z 3.rijna 2002

Zpravy CSSK z 17.rijna 2002

Zpravy CSSK z 31.rijna 2002

 

Navrat na hlavni stranu