Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Dve opozdene gratulace k 85. narozeninam
Jiri L. Macek (nar. 25. listopadu 1916)
Profesor dr. Oskar Morawetz (nar. 17. ledna 1917)

21. ledna 2002
Vazeny bratre Macku,
Moc se Ti omlouvame, za opozdenou gratulaci k Tvym osmdesatym patym narozeninam. Nez se k nam donesla zprava o Tvem vzacnem vyroci, byly tu vanoce a to uz se funkcionari rozebehli po svete (s vyjimkou predsedy, jemuz Cicka zadne cestovani nedovoluje) a ponevadz jsme na gratulaci chteli mit jejich podpisy, museli jsme pockat na jejich navrat. Konecne jsou doma a tak tedy:
Dekujeme Ti za vsecku Tvoji praci nejen pro Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade, ale pro celou krajanskou komunitu. Udelal jsi toho za dva, vcetne sestnacti roku predsednictvi vancouverske odbocky. V roce 1996 Ti za Tve zasluhy byla udelena Masarykova cena Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade.
Ale s vdecnosti na Tebe mysli i doma, hlavne na Morave, kde Tvoje akce na pomoc postizenym povodnemi je v zive pameti. A pri tom porad tak nadherne vypadas. My si myslime, ze ted, kdyz uz jsi vice mene na penzi, by sis mel zajet na par let do Hollywoodu. Takovych fesaku tam moc nemaji {viz fotografii v Novem domove z 8.prosince 2001).
Prejeme Ti, aby ty roky, ktere Ti jeste zbyvaji (ale nejmene 15) byly opravdu pozehnane.
Tvoji
Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade: Blanka Rohnova, Josef Cermak, Radmila Locherova

***
21. ledna 2002
Mily pane profesore,
Ti z nas, kteri meli poteseni poznat Vas intimneji, vedi, ze jste nejen velkym hudebnim skladatelem, ale take clovekem mimoradneho intelektualniho i lidskeho formatu. Je hezka radka kulturnich i charitativnich organizaci, kterych se dotkla Vase stedrost.
Ale Vas zivot samozrejme patril predevsim hudbe. Vase skladby, Carneval, Denik Anny Frankove, Memorial for Martin Luther King (abychom se zminili alespon o nekolika) byly provedeny svetovymi orchestry a solisty vyznamu Yo-Yo Ma. Kanadsky rozhlas vydal antologii Vasi hudby. Kanadska i Ontarijska vlada Vas vyznamenaly Radem Kanady a Radem Ontaria. Nase sdruzeni Vam udelilo Masarykovu cenu.
Mate skoro vsecko, co clovek muze od zivota ocekavat. A tak dovolte, abychom Vam poprali jen zdravi, spokojenost a tolik let, na kolik si jeste troufate.
Vasi Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade: Blanka Rohnova Josef Cermak Radmila Locherova
***
LUJZA SMEREKOVA - 90

Jeji zesnuly manzel, dr.Jan Smerek, vyznamy slovensky (a ceskoslovensky) demokrat, strasne rad zpival a jednou z jeho nejoblibenejsich pisnicek byla "Nikdy se nevrati pohadka mladi". Nejen, ze se nevrati, ono se porad vzdaluje a nam se hromadi leta. Pani Luiza 23. ledna oslavila devadesatku. Nektera ta leta byla krasna a jina.. .Pani Lujza je vsechny zila (a dosud zije) statecne a skromne, dnes se tesi z castych navstev sve dcery Dariny a pratel, hlavne tech ze Slovenskeho luteranskeho kostela sv. Pavla v Torontu. Doufame, ze si v den svych narozenin pochutnala na dortu, ktery ji zanesli Rev. Ladislav Kozak a jeho pani Katka. Prejeme ji hodne zdravi a pohody.
***
Rad Kanady dr. Franku Frantisakovi
Mezi temi, kterym byl nedavno udelen Rad Kanady (v oboru zivotniho prostredi), je Frank Frantisak, ktery prisel do Kanady z Ceske Republiky v r.1968. Svou kanadskou karieru (ma doktorat v chemickem inzenyrstvi na Torontske univerzite), zacal jako reditel programu monitorujiciho kvalitu vzduchu pri Ontarijskem ministerstvu prostredi v r. 1969, kde vytvoril prvni program toxickych latek. Pozdeji zastaval radu vyznamnych mist ve vladnich organizacich a soukromych spolecnostech a svou karieru ukoncil jako seniorni vice-prezident Noranda Inc. Pusobil take v mnoha mezinarodnich organizacich, vcetne World Business Council, the International Chamber of Commerce and The Conference Board of Canada. Dosud je clenem reditelske rady Toronto Hydro. Gratulujeme!

Rozlouceni s Lidunkou Horovou
13 ledna 2002 zemrela v Ottawe po tezke nemoci Lidunka (jak ji vsichni jeji pratele rikali) Horova. Lidunka byla nadherny clovek. Nebylo snadne byt zenou Oty Hory, vyznamneho ceskoslovenskeho politika, muze nabiteho energii, ktery veril, ze, dame-li ze sebe vsechno, co je v nas, zmenime svet. Lidunka vedle Oty verne stala v letech, kdy vedl urputny boj s komunisty v ceskoslovenskem parlamentu i pozdeji v Kanade, kde pracoval na narodnich vecech se stejnym usilim. Behem jeho poslednich let se o nej starala s obetavosti ji vlastni. K svym pratelum byla laskava a pohostinna, jeji dum byl pro ne vzdycky otevreny, az po smrti sveho manzela se zacala vzdalovat. Pro nas, kteri jsem ji znali, v Ottawe zhaslo jasne svetelko. Jejimu synu Otikovi vyjadrujeme uprimnou soustrast.
Pratele si pripomenou zivot Lidunky Horove 25. unora 2002 v 1.30 ve First Unitarian Church v Ottawe.
Josef Cermak
***

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

 

Navrat na hlavni stranu