Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Sbirka na povodne

K akci krajanskych organizaci na podporu postizenym povodnemi, koordinovanou CSSK, se pripojila Ceska centrala cestovniho ruchu (Czech Tourist Authority.) Nepochybujeme, ze prestiz teto organizace prispeje k uspechu akce. Darci, kteri si preji, aby jejich dar byl zaznamenan na konte ceske centraly, prosime aby seky vystavovali na Flood Relief Fund - CTA. Dekujeme.
***
Kralovske vyznamenani ing. Vladimiru Kavanovi
K 50. vyroci sve korunovace vydala anglicka (a take kanadska) kralovna Alzbeta II medaili, kterou udili lidem, kteri se zvlaste zaslouzili, mezi jinymi i Ing. Vladimiru Kavanovi. Datum predani Medaile - fotografie kralovny zasazene do zlateho ramce ­ zatim nebylo stanoveno, ale je mozne, ze k nemu dojde pri kralovnine rijnove navsteve Kanady. Ing. Kavan, ktery se vyznamne zaslouzil o reorganizaci organizace Care, ktera pomohla statisicum lidi a byl radu let jejim mezinarodnim prezidentem, je nepochybne nejvyznamenanejsim Kanadanem cs. puvodu. Je mimo jine drzitelem Radu Kanady (hodnost Officer), Radu Maltezskych rytiru, Radu sv. Lazara, medaile Rotary klubu, kralovske medaile k 25.vyroci korunovace kralovny Alzbety a take Radu burgundskeho vina. Drzi i nekolik kanadskych rekordu v letani balonem Mezi vyznamenanimi, ktere nedrzi, je vyznamenani z CR. Ackoliv jiz prekrocil 80 (a dost znacne), skoro denne (alespon v lete) plachti a hraje golf. A jeste neco: video, zachycujici jeho fascinujici zivot, ktere bylo natoceno Milo Kubikem (pisatel techto radku se ptal vsetecne otazky) si ctenari budou brzy mit moznost vypujcit (spolu s videi o zivote dalsich zajimavych lidi) v knihovne Masarykova institutu.
***
Antonin Kubalek na Prazskem jaru
Antonin Kubalek, ktereho jsme slyseli na jare v Torontu, zahral stejny program na letosnim Prazskem jaru. Kritiky byly zajimave: Pravo z 27. kvetna bylo neskrblive obdivne, vcetne poklony Kubalkovu smyslu pro humor (praskla totiz pod nim pri Sukove cyklu Zivotem a snem seschla zidlicka). Podle kritika Kubalek "oslnil prednesem Prokofjeva (Prchave vidiny) a Smetanovy Ceske tance hral "robustne ale s mirou a citem".
Kritik v Hudebnich Rozhledech usoudil, ze Kubalek "pusobi trochu unavene, skepticky a pasivne...Zdanlive nic okazaleho, nic prehnaneho, nic zajimaveho". Nastesti kritik se nezastavil u povrchu. Vycitil, ze Kubalek je vic, nez povrchni pozlatko: "A prece. introvertnost tohoto projevu ma vyhodu v tom, ze je nositelem nenapadne, ale podstatne hloubky." Zvlast na neho zapusobil Kubalkuv prednes Sukova cyklu Zivotem a snem.
Doufejme, ze Antonin Kubalek, ktery od roku 1989 na prazskych koncertnich podiich vystoupil vseho vsudy trikrat a na Prazskem jaru poprve, bude do sve rodne zeme pozvan casteji.
***
Blanka Rohnova navstivila Blansko

Dlouholeta predsedkyne Damskeho odboru Ceskoslovenskeho sdruzeni v Kanade a pozdeji i sdruzeni samotneho, navstivila letos Blansko, kde jeji zesnuly manzel Jiri udelal mnoho dobreho, vcetne Domova Olgy pro mentalne postizene. Casopis Blansko ­ Rovnost o jeji praci a jejich dojmech (ze setkani s prezidentem Havlem v Ottawe a zmenach, ktere ve sve rodne zemi vidi) v cisle ze 14. cervna uverejnilo pekny clanek. Az na to, ze clanek zacina docela nestastne: "Dnes jiz starsi dama Blanka Rohnova..." A tato veta sousedi na strance s fotografii zeny v nejlepsim veku s jiskrou v oku a uplne mladistvym usmevem. Navrhnu dnesnimu predsedovi sdruzeni, aby autorce clanku, Uljane Brachove, poslal protestni notu!
***
Kongres CSSK v Torontu

Pristi kongres CSSK se bude konat v Torontu ve dnech 25. a 26. kvetna 2003. Zasedani bude probihat v Munkove Mezinarodnim centru na Torontske univerzite. Po banketu (v sobotu, 25. kvetna) planujeme koncert v MacMillan Theatre na tema "Hold rodne zemi", v nemz vystoupi vedle clenu Noveho divadla hudebni umelci ceskeho a slovenskeho puvodu, zijici v Kanade. Prosime: poznamenejte si datum 25. kvetna 2003. Myslim si, ze to bude mimoradny vecer.
Josef Cermak

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

Zpravy CSSK z 22. srpna 2002

 

Navrat na hlavni stranu