Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Svetovy den mladeze

Ve dnech 22. ­ 28. cervence se Toronto stalo mistem setkani katolicke mladeze z celeho sveta (asi 200 000 z vice nez 170 zemi). Ustredni postavou tohoto setkani (v poradi jiz sedmnacteho) byl ovsem papez Jan Pavel II., ktery tento monumentalni projekt inspiroval a ktery Toronto povazuje za zvlast vhodneho poradatele vzhledem k jeho multikulturni a multietnicke atmosfere.
Verejnost byla pozvana k ucasti na trech udalostech:
1. Privitani papeze na Exhibition Place, 25. cervence. Toto setkani bylo omezeno na registrovane ucastniky.
2. Krizova cesta, patek, 26. cervence.
3. Papezska mse, Downsview Lands, 28. cervence.
Papez se zucastnil prvniho a tretiho setkani.
Z Ceske republiky se zucastnilo asi 120 mladych lidi v cele s biskupem J. Padourem z Ceskych Budejovic. Jejich hlavnim stanem byla Osada Sv. Vaclava, kde dopoledne probihala katecheze na biblicka temata s biskupy Padourem a Esterkou. Zajezd byl organizovan Osadou sv. Vaclava a jejim fararem Otcem Svorcikem, ktery mimochodem letos slavi ctyricitku ­ zatim ji oslavil na rodne Morave, ale nemyslim, ze to Toronto necha jen tak.
Vyprava prijela ovsem i ze Slovenska. Poutnici prileteli ve dvou skupinach, prvni v poctu asi 230 a druha, kolem 70, priletela o neco pozdeji. Dale prileti na tricet knezi, pomocny biskup bansko-bystricke dioceze Tomas Galis a recko-katolicky ekarcha z Kosic Milan Chautur. Organizatorem je Otec Miroslav Vercimak z kostela sv. Cyrila a Metoda v Mississauze. Nekteri navstevnici budou umistneni v rodinach, vetsina ve skole St. Jude's a v hale farnosti sv. Cyrila a Metoda.
Toto setkani je nejvetsi udalosti tohoto druhu v historii Toronta.
***
Kongres SVU v Plzni
Letosni kongres SVU se konal ve dnech 23.-30. cervna v Plzni. Program byl mimoradne bohaty, pocinaje zahajenim na pedagogicke fakulte Zapadoceske univerzity. Tematem Kongresu byl Hold Americe (Tribute to America). Kongres, ktery byl oficialne zahajen prezidentem SVU, Dr. Miloslavem Rechciglem, byl osloven, mimo jine, rektorem Zapadoceske univerzity, starostou mesta Plzne, ceskym velvyslancem v USA, americkym velvyslancem v CR a kanadskou velvyslankyni v Ceske a Slovenske republice, Margaret Huber (ktera byla pozvana dodatecne).
V Holdu Americe promluvili zastupci americkych organizaci a Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Ctenare bude mozna zajimat uvod Cermakova proslovu na tema 'Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade': "Nezli se vydam na cestu dejinami Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, chtel bych utrousit nekolik poznamek o vztahu mysi a slonu. Mysi ­ v me bajce ­ jsou Ceska a Slovenska Republika a Kanada a slony Nemecko a Rusko, pokud jde o Ceskou a Slovenskou Republiku, a Spojene staty americke, vetsinou pratelsky slon na jih od Kanady. Ten slon je mozna pratelsky, ale je jemny? Je citlivy? Podivejme se na priklad na tema tohoto kongresu:'Hold Americe'. Jedina zeme na severoamerickem kontinente, ktera ma ve svem jmene slovo 'Amerika' jsou Spojene staty americke. Kanadsky sovinista by mohl presvedcive argumentovat, ze tema kongresu ­ alespon pro Kanadana, ktery byl pozadan, aby se tohoto holdu zucastnil-je jazykovym vyklestenim kanadske narodni identity..."
Nebylo mnoho oboru, o nichz by se neprednaselo, od vojenske historie po biochemii, telesnou vychovu, divadlo, nabozenstvi, literaturu, zenskou problematiku, prumysl (v tomto poslednim oboru prednasel montrealsky prumyslnik Karel Velan).
Stejne bohata byla i kulturni cast: koncerty (vcetne koncertu Plzenskeho filharmonickeho orchestru), filmy ("Musime si pomahat", "Tmavomodry svet", "Samotari"), divadlo "Kroky po krach".
Posledni den ucastnici meli na vybranou: navstevu hradu a zamku, zapadoceskych lazni a zamku Kozel.
Poznamky na okraj: nebylo uplne snadne najit na plzenskych ulicich nekoho, kdo vedel, kde je Zapadoceska univerzita, nebo Masne kramy (krasne renovovana budova s obrazarnou), kde se nektere prednasky konaly. Jednim z nejpeknejsich mist v Plzni je krizova cesta, umistena v kouzelne zahrade (na jejim vybudovani se podilel montrealsky Milan Havlin. Zase jsem videl kousek sve rodne zeme, tentokrat Cesky raj. Je nadherny, vesnice vzorne upravene, pole, o ktere pecuji dobri hospodari.
Jak jsem koupil, tak prodavam: Prahu navstivil slavny americky ekonom, nositel Nobelovy ceny. Vstupenky na jeho prednasku nebyly lacine ­ vetsinou je skoupili velke podniky pro sve zamestnance. Na prednasku se dostavilo asi padesat lidi...
***
REZOLUCE CSSK
Na svem kongresu ve Winnipegu ve dnech 24. ­ 26. kvetna byly odhlasovany rezoluce predstavitelum Ceske a Slovenske republiky a Kanady.
Rezoluce prezidentu Ceske republiky:
Vazeny pane prezidente,
Zdravime Vas srdecne ze zasedani 54. kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, konaneho ve dnech 24.-26. kvetna 2002 ve Winnipegu.
Tesime se ze vsech uspechu Ceske republiky doma i v zahranici a ze stale se rozvijejici spoluprace mezi Ceskou republikou a Kanadou.
Vyslovujeme jednoznacnou podporu Parlamentu Ceske republiky a ceske vlade v jejim trvani na platnosti Dekretu prezidenta republiky (tzv. Benesovych dekretu) a odmitame jakekoliv jejich revize.
Rada krajanu ztratila sve ceske obcanstvi nabytim obcanstvi jine zeme. Tato ztrata postihuje nejvice mladou generaci a nove prichozi do Kanady a citelne nas poskozuje, nebot mlada generace, na niz zavisi budoucnost nasi komunity, oznacuje ztratu obcanstvi jako jeden duvod, proc se odmita ucastnit naseho krajanskeho zivota.
Rozhodnuti Snemovny odmitajici korespondencni volbu nas take zklamalo, protoze nekteri krajane, kteri ziji daleko od ceskych zastupitelskych uradu tim prakticky ztratili moznost zucastnit se voleb.
Znepokojuji nas trvale nedostatky v oblasti spravedlnosti. Sem spadaji i restitucni problemy, ktere zustavaji i nadale nedoreseny, i kdyz setkani predsedy ceske vlady se zastupci Evropske unie naznacuje kladne zmeny v brzke budoucnosti.
Doufame, ze podporite nase snahy v reseni techto problemu, aby byl nejen zachovan, ale jeste posilen nas stale vrely vztah k Ceske republice.
Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade
Blanka Rohnova (odstupujici predsedkyne) Josef Cermak, Q.C. (predseda), Radmila Locherova (generalni tajemnice).
***
The Right Honourable Jean Chretien
Prime Minister of Canada

July 12, 2002
Dear Mr. Prime Minister,
Please accept greetings from the delegates of the 54th Congress of the Czech and Slovak Association of Canada which was held in Winnipeg on May 24 ­ 26, 2002.
Our Association was established in 1938 to mobilize Canadians of the Czech and Slovak origins against the Nazi threat. It is proud of its contribution to Canada's war effort, as it is of its opposition to Communism in general and to the Communist regime in the former Czechoslovakia, in particular. We have assisted in the settlement of thousands of Czechoslovak refugees who brought many skills to Canada. In this respect, we gratefully acknowledge Canada's decision to admit many of them after the invasion of Czechoslovakia by the Warsaw Pact armies in August 1968.
We are also grateful for Canada's support of the applications of the Czech and Slovak Republics for membership in NATO.
There is, however, one area of concern we would like to bring to your attention. It is the requirement of entry visas for the Czech and Slovak visitors to Canada. We have received a number of reports from our members indicating that their relatives in Czech and Slovak Republics are getting inconsistent information from the Department of Immigration officials, that their applications are capriciously rejected at the Prague office, and that they are unable to get explanation for apparent discrepancies. For example, a letter from one of our members to the Hon. Denis Coderre outlining these issues remained unanswered for more than ten weeks.
We believe that organizations such as ours play an important part in building Canada as a democratic and prosperous society. We are confident that because of this we can count on your support. Thank you.
Yours truly, Czech and Slovak Association of Canada
Blanca Rohn (Past President), Josef Cermak, Q.C. (President), Radmila Locher (Secretary General)

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

 

Navrat na hlavni stranu