Navrat na hlavni stranu

ZPRAVY CSSK

"RADOSTNY" 54. KONGRES CSSK VE WINNIPEGU
Ve dnech 24. a 26. kvetna probihal ve Winnipegu Kongres - v poradi ctyriapadesaty ­ CSSK, ktereho se zucastnili delegati z cele Kanady. Nazval jsem ho radostnym, protoze radostnym opravdu byl. Vsichni, funkcionari i nefunkcionari se k nam chovali jako bychom byli blizkymi cleny rodiny. Bratri Josef Dobrovolny a br. Vilem Kun pro nas prijeli na letiste a br. Kun nas rovnez po skonceni kongresu na letiste odvezl, v patek vecer nas kralovsky pohostili v historickem domove winnipegske Kanadsko-ceskoslovenske podpurne jednoty, kde zvlaste pecivo (dilo sester Adamcove, Dobrovolne a Kunove) by vrchovate uspokojilo i rozmlsane olympske bohy (a timtez pecivem - ty kolacky a satecky dosud drazdi me chutove ustroje - nas hostili i behem zasedani) a v sobotu usporadali banket, skvele organizovany predsedkyni odbocky, dr. Evou Sailerovou a Misou Gogelovou a bravurne rizeny konferencierem Josefem Dobrovolnym. Tohoto banketu se zucastnili velvyslanec CR Vladimir Kotzy, generalni konzul ing. Jiri Parkmann, kulturni atase Radka Calabkova, cestny konzul Slovenske republiky Jozef Kiska, predseda Jednoty Jaroslav Klimes, a oficialni hoste: starosta mesta Winnipegu Glen Mory, zastupce provincie Manitoba Doug Martindale a Manitobske univerzity, kteri vsichni vtipne (a kratce) hodovniky oslovili.
Behem vecera byly dr. Sailerovou predany Masarykovy ceny volynskemu Cechu, Jaroslavu Kuczerovi, ktery se zucastnil jako vojak polske armady slavne bitvy o Monte Casino a se svymi sestrami a bratry byl pateri nasi skupiny ve Winnipegu; Generalmajorovi Ludviku Peterkovi, jehoz kariera zacala v r. 1937, pokracovala ve skupine Ludvika Svobody, ve Francii a skoncila v Ceskoslovenske Samostatne brigade, ktera se zapojila do boje spojeneckych armad pri invazi do Francie; vyznamnemu sochari Josefu Randovi, tvurci sochy obetem komunismu (umistnene na Masaryktownu), soch Krista, reckeho boha Poseidona, Jana Palacha, P. E. Trudeau, J. F. Kennedyho, T.G. Masaryka a sochy "Reky", jejiz miniatury jsou darovany vyznamnym navstevnikum Winnipegu; a Blance Rohnove, ktera nejdrive jako predsedkyne Damskeho odboru Sdruzeni a pozdeji ve funkci predsedkyne celeho Sdruzeni se mimoradne zaslouzila o zivot krajanske Kanady. Citace ­ anglicky i cesky ­ precetl Josef Cermak.
Nas velky dik patri sestre Vladimire Zvonikove a jeji krojovane tanecni skupine (vlastne dvema skupinam) za kouzelne zatanceni narodnich tanecku, mezi nimi tanecku na Haslerovy pisnicky. Dovedu si predstavit, kolik casu a prace bylo nacvicovani venovano. Ale sestre Zvonikove patri nas dik i za prohlidku knihovny Manitobske univerzity, zvlaste slovanske (vcetne ceske) sekce a oddeleni islandske literatury. Ukazala nam poklady z winnipegske ceskoslovenske minulosti, ktere by mely byt zachovany pro budouci generace.
Sobotni zasedani vyslechlo dodatky ke zpravam funkcionaru a odbocek, vytistenym v kongresove brozure. Vyznamnou casti dopoledniho zasedani byly projevy velvyslance V. Kotzyho (vynatky z jeho reci prineseme priste) a generalniho konzula J. Parkmanna. Oba projevy se zabyvaly problemy (ale take uspechy, kterych nastesti pribyva, vcetne zlepsujici se hospodarske situace) CR, problemy vztahu krajanu k rodne zemi a naopak. Velvyslanec Kotzy hovoril o postoji ceskych politickych stran a vladnich organu k Benesovym dekretum, zabyval se reakci krajanu, nejen v Kanade, ale i v USA na moznost ucasti na parlamentnich volbach v CR. Pocet registrovanych je nizky, radove ve stovkach, coz po tolika akcich o pravo volit je zalostny vysledek, ktery by pravdepodobne nebyl vyrazne jiny, i kdyby bylo mozno volit korespondencne. Naklady spojene s registraci jsou nekolik set dolaru na registrovaneho volice. Mozna, ze by neuskodilo, kdybychom zvazili, do jake miry muzeme realisticky zadat, aby ceske zakonodarne organy menily zakony podle nasich predstav. Generalni konzul Parkmann hovoril o vizove povinnosti a hospodarskych nasledcich zavedeni teto povinnosti ­ nezda se, ze by nasledky podstatne ovlivnily pocet navstevniku CR. Na dotaz, zda Toronto muze ocekavat v brzke dobe zrizeni konzulatu odpovedel, ze Toronto je mezi prednimi napadniky na pristi konzulat. Pani Calabkova hovorila o grantech, zajezdu "vozickaru" a akci "Dobruska". A take se s nami rozloucila ­ konci ji kanadsky termin. Jeste jednou jsme se rozloucili s ni i s velvyslancem Kotzym (ktery s nejvetsi pravdepodobnosti rovnez letos odejde) pri banketu. S obema se nam velmi dobre pracovalo.
Zbytek sobotniho zasedani byl venovan diskusi o budoucnosti kancelare Sdruzeni a cinnosti Sdruzeni v pripade, ze by kancelar byla zrusena. Touto otazkou se ve sve zprave zabyval predseda J. Cermak:
"Jak by cinnost kancelare Sdruzeni vypadala bez kancelare? Pokud by nekdo nebyl ochoten uradovat ze sveho domova, musela by cinnost Sdruzeni byt omezena na emailove komunikace mezi predsedou a odbockami a na obcasny styk s kanadskymi ci ceskymi, pripadne slovenskymi, urady... Styk s jednotlivymi cleny komunity by byl omezen na nejmensi miru. Tato prace by musela byt vykonavana bud torontskou odbockou nebo agenturami ceske ci slovenske vlady v Torontu (napriklad konzulatem ­ neni spravedlive ocekavat od cestneho konzula pana Rosickeho, aby vyrizoval agendu, ktera vyzaduje normalni konzularni personal). Nepochybne by prestiz Sdruzeni bez kancelare utrpela, ale nikoliv smrtelne. Daleko vetsim nebezpecim pro nasi organizaci je odchod starych clenu, kteri nejsou nahrazovani mladsi generaci a samozrejme nepomaha ani zmenseny priliv z Ceske ci Slovenske republiky. Po vstupu republik do Spojene Evropy lze ocekavat, ze se priliv do Kanady jeste dale oslabi. Ale to vsecko neznamena, ze bychom se nemeli snazit pokracovat v praci Sdruzeni tak dlouho, jak to bude mozne."
Do diskuse zasahli Blanka Rohnova, Milos Suchma, A. Valdstynova, Jiri Koristka, Jan Waldauf a dalsi.
Nedelni zasedani bylo venovano prednasce pana Johna Nycheka z federalniho ministerstva imigrace. Uvedl ho Josef Dobrovolny, ktery take podrobne vylicil svuj souboj s kanadskymi imigracnimi urady, kdyz se jeho pani pokousela (nakonec vitezne) o navstevu sveho syna z CR. Kongres skoncil pecenim burtu na farme bra. Dobrovolneho.
***
Ztratili jsme dve vzacne zeny
Behem jednoho tydne jsme se rozloucili s dvema zenami, jejichz osudy si nebyly nepodobne: v pondeli 27. kvetna s pani Bozenou Sabolovou a v sobotu 1. cervna s pani Danou Varmuzovou.
Bozena Sabolova (Hlinicka)
Narodila se v roce 1931 v Dolnim Kubine. Tak jako jeji matka a babicka, byla pokrtena Bozena. O tom jmene jsem nikdy nepremyslel. Proste to byla ona slicna divcina, ktera na Peruci prala pod dubem pradlo, uvidel ji Oldrich a na miste se zamilovali. Ale, jak pri pohrbu vysvetlil synovec zesnule, Milan Chvostek, v tom jmenu se skryva daleko vic: znamena to "bozi zena". A najednou jmeno, ktere se mi zdalo celkem vsedni, zazni novou krasou. Nase Bozena se sesla se svym budoucim manzelem, Jurajem Sabolem, v Kanade. Zrejme se take zamilovali prakticky pri prvnim setkani. Juraj byl jednin z tech 113 cs. uprchliku, ktere privezla do Halifaxu lod General Leroy Etlinge. Bozena patrila k zenam vyzarujicim energii a jak temer kazdy z recniku, kteri se s ni loucili vyzvedl, jejimu pracovnimu elanu bylo tezke odolavat. Planovala a hned sve plany menila ve skutecnost. Slovensky evangelicky kostol sv. Pavla bude navzdy jejim dluznikem. Smutecni obrady vykonali Rev. Ladislav Kozak a Rev. Pavel Jamnicky a rozloucili se s ni ­ vedle jiz zmineneho synovce ­ Rev. D. Grantz, Daniel Lovas, Josef Cermak a na hrbitove, za Sokol, Anna Janousova. Jejimu manzelovi, dceram Blance, Marii a Eve a jejich rodinam vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
Dana Varmuzova
Narodila se v roce 1924 v Bystrici v blizkosti Hostyna. Jako mlade devce se pri skautskem taboru sesla s batovcem Josefem Varmuzou a zase, laska na prvni pohled. Nedlouho po svatbe odjeli na Dalny vychod a nakonec se usadili v Kanade. Oba a zvlast pani Varmuzova, byli pozehnanim pro Osadu Sv. Vaclava v Toronte, kde se venovala hudbe a umelecke cinnosti, ale take peceni dobrot a vsemu, co vyzadovalo jeji schopnosti a radostnou snahu pomoci. Jejimi dluzniky jsou rovnez Sokol a Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade, na ktere casto pamatovala stedrymi dary. Pohrebni obrady vykonal Rev. Libor Svorcik a rozloucil se s ni Jan Matejovic, ktery s ni pracoval cela desetileti a na rozloucenou ji zazpival pisnicku, kterou kdysi pri skonceni mse zpivavali a kterou milovala. Za Sokol ji podekovala starostka Juraskova. Jeji rodine vyslovujeme uprimnou soustrast. Zadusni mse byla obohacena mimoradne peknym hlasem Zdenky Jarosove, na varhany hraly Dagmar Kopecka a Marie Mihaliakova.
Josef Cermak

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

 

Navrat na hlavni stranu