Navrat na hlavni stranu

ZPRAVY CSSK

Zemrel dr. Miroslav Hermann
S litosti jsme prijali zpravu, ze pan Miroslav Hermann, honorarni konzul Ceske republiky ve Vancouveru podlehl tezke nemoci. Jeho odchodem jsme vsichni ztratili obetaveho cloveka a pritele, ktery dlouha leta nezistne zastaval mnohdy obtiznou funkci jedineho zastupce Ceske republiky ve Vancouveru a v Britske Kolumbii vubec. Svou praci nam vsem pomahal, hajil nase zajmy a byl oporou mnohym krajanum, kteri jeho sluzeb vyuzivali. Bohuzel nemame jinou moznost, jak se s nim rozloucit a tak prosime vsechny, kteri ho znali a meli radi, aby mu spolecne s nami venovali tichou vzpominku.
Jan Kavan, ministr zahranicnich veci Ceske republiky
Vladimir Kotzy, velvyslanec Ceske republiky v Kanade
Jiri Parkmann, generalni konzul Ceske republiky v Montrealu
***
Zmena

Volby do Poslanecke snemovny Parlamentu CR se v Kanade uskutecni ve ctvrtek dne 13. cervna 2002 a v patek 14. cervna 2002 od 14.00 hodin do 21.00 hodin.
***
Nova kniha

Victor Miroslav Fic, Ceskoslovenska strana narodne socialni v exilu. Nastin vyvoje jeji organizacni struktury a strategie boje za demokracii ve vlasti: 23. unor 1948 - 16. brezen 1990. Brno: Nakladatelstvi PRIUS, 2002, stranek 143.
Knihu je mozne objednat u LITERACY PRAGENSIS, 303 Queenston Street, St. Catharines, Ont. L2P 2X5. Tel: (905) 704-0873.
***
Zpravy CSSK
Za dr. Miroslavem Hermannem
Vim, ze o nem pisi jini, kteri ho znali intimneji nez ja a ze si ani nepral, aby se o nem psalo. Tedy jen malou poznamku: Vim z vlastni zkusenosti, ze se tesil mimoradne vaznosti nejen v krajanske verejnosti, ale i mezi kanadskymi advokaty. Povazovali ho za vynikajiciho pravnika a cestneho a obetaveho cloveka. Delal nam cest.
***
Plakety v Halifaxu
Pier 21 v Halifaxu je posledni imigracni "shed" (bouda, hangar?} v Kanade, kterou proslo temer milion imigrantu, uprchliku, valecnych nevest a deti, vcetne nasich. Odsud take odjelo skoro 500 000 kanadskych vojaku na evropska bojiste v Druhe svetove valce. Pier Society 21 zbudovala na tomto miste pamatnik, v nemz na stenach jsou umistovany plakety, kde organizace, skupiny ci jedinci vzpominaji sveho prijezdu do Kanady. Text plakety Sdruzeni (jehoz autory jsou Blanka Rohnova a Jan Waldauf) zni:
CZECH AND SLOVAK ASSOCIATION OF CANADA
FOR ALL CZECHS AND SLOVAKS WHO FOUND FREEDOM IN CANADA FROM POLITICAL OPPRESSION, SOCIAL AND ECONOMIC DISTRESS, ESTABLISHED A NEW LIFE IN THIS COUNTRY, HAD THE OPPORTUNITY TO CONTRIBUTE TO THE BUILDING OF THIS NATION AND BECOME PROUD CANADIANS RETAINING THEIR RICH CZECH AND SLOVAK HERITAGE.
Mensi plaketa, kterou si zakoupila skupina, ktera dorazila do Halifaxu v dubnu 1949, rika:
"On April 23, 1949 a ship, General Leroy Eltinge, arrived in Halifax with a cargo of 113 Czechoslovak refugees. Canada was good to them. They hope they were good for Canada."
Podle odhadu Jana Waldaufa ze skupiny, v niz byly tri zeny, priblizne ctyricet je jeste nazivu, mezi nimi: Standa Skala, Karel Dragoun a Josef Seidl (Montreal}; Jindrich Bundalek (Kingston); Jan Mikes (Vancouver); Antonin Christof {Brampton}; Imrich Stefko {Windsor); Jan Smola {Bonita Springs, Florida}; David Poulik {Detroit}; Jaroslav Kasanda (Ottawa); Josef Krejsa (Rowdon, Que.); Zdena Pikardova, Juraj Sabol, Jan Marr, Frank Surovec, Svata Tomanek, Jan Matejovic, Miroslav Pouzar, Antonin Petrasek, Jan Waldauf a Josef Cermak (Toronto).
Velka plaketa stoji $1,000.00, mala $200.00. Pokud by nekdo mel zajem o umisteni vlastni plakety, necht se laskave obrati na: Pier 21 Society, 1055 Marginal Road, Halifax, Nova Scotia, B3H 4P6.
***
Antoninu Kubalkovi na cestu do Prahy
27. dubna 2002 vystoupil v Glenn Gould Studiu v Torontu Antonin Kubalek. Hral - po mem soudu nadherne - skladby Prokofjeva, Stravinskeho, Suka a Smetany. Se stejnym programem se predstavi na letosnim Prazskem jaru. Prejeme mu, aby mu posluchaci v Rudolfinu tleskali stejne nadsene jako my v Torontu. Zaslouzi si to nejen za svuj vykon, ale take za propagaci ceske hudby ve svete - a nejen tech nejslavnejsich skladatelu. Napriklad jeho nejnovejsi album je venovano hudbe Vitezslava Novaka.
***
Podekovani Jindrisce a Ivovi Syptakovym
Ve ctvrtek 25. dubna rano byl na zaznamniku telefonu v kancelari Sdruzeni vzkaz, ze pan Williamson ma maly problem a potrebuje pomoc. Problem tedy mel. Zacalo to zrejme tim, ze se na internetu objevila zprava, ze zajemkyne o hokejovou karieru v Kanade mohou predvest sve umeni na necem, cemu se rika "try-out" v urcity den v Torontu. Na vyzvu odpovedelo devce z Prahy, slecna Studentova. Jeji tatinek se spojil s coachem panem Smithem a dohodli, ze prileti ve stredu vecer. Pan Smith rezervoval v hotelu pokoj a cekal na letisti. Pan Student a dceruska neprileteli. Proc neprileteli neni dulezite. Neprileteli, pan Smith zrusil rezervaci a odjel do Montrealu. Nez odjel, seznamil se situaci pana Williamsona, o nemz je zminka v prvni vete. Pan Williamson zavolal Sdruzeni a zvestoval radostnou novinu, ze pan Student a jeho dceruska sedi na letisti a nevi, co delat. A on taky ne. Po nekolikahodinovem telefonovani s nim a jinymi, z nichz nikdo na nic moudreho neprisel, se stal zazrak: Ivo a Jindriska Syptakovi byli ochotni zajet na letiste a ulozit necekanou navstevu na jednu noc v jejich rezidenci. To bylo skoro pred tydnem. Necekana navsteva dosud dli v laskavem prostredi Syptakovic domova. Slecna Studentova si zatim zabruslila jednou. Zrejme k tomu, aby ji Kanadska hokejova federace dovolila formalne ukazat, co umi, musi mit souhlas Ceske federace. Jenomze predstavitele Ceske i Kanadske federace jsou na mistrovstvi sveta ve Svedsku. Jak to dopadlo, povime vam priste. Dnes vlastne chci jen podekovat Jindrisce a Ivovi Syptakovym za ochotu, s jakou se nesetkame kazdy den.
Zpravy CSSK pripravil Josef Cermak
***
Winnipeg hosti 53. kongres CSSK
Letosni 53. kongres Sdruzeni je organizovan winnipegskou odbockou, ktera pripravila bohaty program.

PATEK, 24. kvetna: ti, kteri prijedou brzy odpoledne, si mohou prohlednout unikatni sbirky slovanske literatury na University of Manitoba s odbornym pruvodcem. Vecer, od 18.00 do 23:00 setkani ucastniku s winnipegskymi krajany s "bohatym obcerstvenim" v ceskem Klubu Jednoty, 154 McKenzie Street
SOBOTA, 25.kvetna: formalni zasedani kongresu, St. Andrews College, 29 Dysart Rd. Winnipeg (snidane a obed zajisteny na miste "za velmi rozumne ceny"). Vecer banket s hudbou - 18.00 koktejly, 19:00 banket s veceri (cena 35 dolaru). Po veceri budou udeleny Masarykovy ceny. Holiday Inn Winnipeg South, 1330 Pembina Highway.
NEDELE, 26. kvetna: 9:00 zasedani kongresu, St. Andrews College (snidane a obed zajisteny na miste jednani); odpoledne prohlidka Winnipegu, vecer opekani burtu na farme bratra Dobrovolneho. Prosime zajemce, aby se prihlasili predem u sestry Evy Sailerove e-mailova adresa: esailer@shaw.ca nebo na adrese Sdruzeni 740 Spadina Ave., Toronto, ON M5S 2J2 tel. c. 416 925-2241, fax 416 925 1940, e-mail csskho@interlog.com
Organizovani kongresu je velika drina. Dekujeme winnipegskym a prejeme jim, aby vsecko vyslo, jak si predstavuji.
***

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

 

Navrat na hlavni stranu