Navrat na hlavni stranu

ZPRAVY CSSK

Budoucnost kancelare Sdruzeni
Diskuse na 54. kongresu CSSK

V sobotu 25. 5. odpoledne bylo na 54. kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade ve Winnipegu venovano diskusi o budoucnosti kancelare Ustredi Sdruzeni CSSK. V referatech vystoupili Blanka Rohnova (Budouci struktura kancelare CSSK), Jan Waldauf (Financni rozbor rozpoctu Sdruzeni) a Milos Suchma (Internetove stranky Sdruzeni).
Blanka Rohnova konstatovala, ze na vyzvu o budoucnosti kancelare Sdruzeni reagovaly odbocky Kitchener, Montreal, St. Catharines a Ottawa. V souhrnu bylo konstatovano, ze uchovat fyzickou podobu kancelare by bylo zadouci, ale realita je, ze financni naklady to nedovoli.
Jan Waldauf jako pokladnik Sdruzeni konstatoval, ze z financni zpravy Sdruzeni za rok 2001 vyplyva, ze vylohy na udrzbu a provoz kancelare Ustredi cinily $22,146, prijmy vsak jen $8,152; vysledkem byl schodek $13,994. Kancelar se podarilo udrzet zasluhou sbirky. Rozpocet na rok 2002 predpoklada schodek $15,000, ktery by vsak mel byt uhrazen dosavadnim vynosem letosni sbirky, spolu s prisliby dalsich daru na letosni rok. Je ovsem zrejme, ze tato situace je do budoucnosti neudrzitelna.
Je proto pochopitelne, ze naklady na provoz vlastni kancelare musi byt usetreny fyzickym zrusenim kancelare, vytvorenim virtuelni kancelare (postovni schranka, telefon, fax, internetove spojeni s e-mail schrankami) s tim, ze tydne by se pro styk s verejnosti v navstevnich hodinach a pro schuze Ustredi pronajimala mistnost. Za tohoto predpokladu by prijmy hradily naklady a kancelar Ustredi by nebyla v deficitni situaci.
Minuly kongres CSSK, konany v kvetnu 2001 v Ottawe vyjadril prani realizovat webovou stranku Sdruzeni. Ukolu se zhostil Milos Suchma, ktery na letosnim kongresu predvedl webovou stranku Sdruzeni, ktera je dostupna na adrese <www.Czech-Slovak-Assoc.ca> Struktura webove stranky je dohotovena (a je tedy pro zajemce pristupna), Ustredi, Klub mladych a odbocky Ottawa a Winnipeg maji jiz naplnena data, a podle techto vzoru zbyvajici odbocky maji za ukol data doplnit.
Pristi volebni kongres CSSK, ktery se kona v Toronte v kvetnu 2003 ma zvolit novy vybor Ustredi, ktery by mel jiz pracovat podle nove koncepce. Sdruzeni realisticky konstatuje, ze dobe technologickych zmen se musi prizpusobit, s touto pomoci privest do souladu sve financni prijmy s naklady, a mnohem pruzneji reagovat na potreby sve clenske zakladny a komunikace s vnejsim svetem.
Milos Suchma - Ottawa
***

Benesovy dekrety
Ve sve velmi zajimave reci na Kongresu CSSK ve Winnipegu velvyslanec Vladimir Kotzy venoval zvlastni pozornost otazce Benesovych dekretu. Zduraznil, ze prezident republiky, vlada i hlavni politicke strany zaujaly v podstate stejne stanovisko k jejich mistu v soucasne historii. Informacni material k temto dekretum (ktery je prilis obsahly, abychom ho mohli cely uverejnit) shrnuje politicke a pravni aspekty jejich vydani a hodnoceni.
Tyto dekrety z let 1940- 1945 jsou soucasti valecnych a povalecnych aktivit a opatreni v Evrope. Obdobne predpisy aplikovaly i jine exilove vlady v dobe, kdy byla jejich zakonodarna a i vykonna moc v nouzi. Je treba chapat je jako pravni akty v kontextu politickych rozhodnuti velmoci i aktu mezinarodne pravni povahy, v ramci kterych se schvalovaly obdobne pravni akty v ruznych evropskych zemich. Tento komplex norem a pristup resici dusledky II. svetove valky a prekonavajici dusledky vzniku nacismu a fasismu v Evrope patri k jeji minulosti.
Z techto zakladu a zkusenosti vyrustala evropska integrace a byla na ni vybudovana EU. Strategickou politickou myslenkou evropske integrace je dosazeni trvaleho miru v Evrope na zaklade usmireni byvalych nepratel tak, aby se nikdy nemohly vracet nebezpecne nacionalisticke ideje minulosti
Otazka dekretu prezidenta republiky nemuze byt a neni tematem pro vyjednavani o vstupu CR do EU, dekrety nejsou soucasti evropske legislativy ani s ni nejsou v rozporu.
CR povazuje evropskou integraci za primarni cil sve politiky a proto se dusledne stavi proti vsem odstredivym snaham a partikularnim pozadavkum, ktere by mohly integraci zpochybnovat nebo ji dokonce ohrozit. CR ma i nadale zajem na historicke diskusi, jejimz cilem je oddemonizovat nejtragictejsi obdobi evropske historie.

Material cituje cesko-nemeckou smlouvu o pratelstvi a dobrych sousedskych vztazich z roku 1992 a cesko-nemeckou deklaraci z roku 1997 a zduraznuje clanek IV, kde se rika: Obe strany se shoduji v tom, ze spachane krivdy nalezi minulosti a tudiz, ze zamiri sve vztahy do budoucnosti. Prave proto, ze si jsou vedome tragickych kapitol svych dejin, jsou rozhodnuty nadale davat pri utvareni svych vztahu prednost dorozumeni a vzajemne shode, pri cemz kazda strana zustava vazana svym pravnim radem a respektuje, ze jina strana ma jiny pravni nazor. Obe strany proto prohlasuji, ze nebudou zatezovat sve vztahy politickymi a pravnimi otazkami pochazejicimi z minulosti.
O vztahu cesko-rakouskem material rika: Pri priprave bilateralniho jednani o navraceni majetku doslo ke sjednoceni ceskoslovensko-rakouskeho protokolu z roku 1956, ktery stanovuje, ze rakouska strana nebude zastupovat majetkove pozadavky tzv. Novorakusanu. Navic z hlediska obecne uznavanych norem mezinarodniho prava Rakousko nemuze zastupovat majetkove zajmy osob, ktere v momentu dotceni jejich majetku nebyly rakouskymi obcany. Toto potvrzuje i rakouska pravni teorie, ale i rakouska justicni praxe.
Po diskusi o statutu tohoto problemu a SR, material uzavira kapitolu o politickych aspektech vztahu mezi CR a Rakouskem: Vzhledem k vyse uvedenemu tak CR s Rakouskem v meritorni rovine nemuze a ani nebude jednat o odskodneni Novorakusanum.
Pokud jde o pravni aspekty prezidentovych dekretu, mezinarodne nejslozitejsi je odsun Nemcu. Material k tomuto bodu rika:Je treba konstatovat, ze dekrety samy o sobe neresi otazku odsunu Nemcu z Ceskoslovenska, ktery se uskutecnil na zaklade clanku XIII. Postupimske dohody. Oficialni stanoviska ceskych predstavitelu jsou jednotna v tom, ze dekrety jsou soucasti naseho pravniho radu, ze zakotvuji zejmena povalecne usporadani a ze je nelze zrusit.
***
Ceskoslovenska strana narodne socialni v exilu
Kniha vyznamneho politologa Victora M. Fice vysla jako paty svazek serie Prameny a studie k dejinam ceskoslovenskeho exilu 1948-1989, rizene Jirim Pernesem, s podtitulem Nastin vyvoje, jeji organizacni struktury a strategie boje za demokracii ve vlasti: 23. unor 1948-1990. (Vydala Katerina Mikosova - nakladatelstvi Prius, Brno)
Kniha se v kratkych statich zabyva nasledky puce, praci clenu strany v uprchlickych taborech a v ruznych statech svobodneho sveta, zalozenim strany v New Yorku v roce 1952, dichotomii kontinuity strany, styky s ilegalni skupinou, pocatky obrody CSS (Ceskoslovenska strana socialisticka, slozka Narodni fronty) v roce 1988, reformnimi proudy v prazske organizaci strany, prvnimi kontakty s vedenim CSS v listopadu 1989.
Z hlediska sirsi verejnosti jsou nepochybne nejzajimavejsi kapitoly o cinnosti exilove strany po listopadu 1989, na niz ma autor knihy lvi podil. Docteme se o usili sjednotit exilove a domaci kridlo strany, zalozeni Klubu Milady Horakove v hotelu Krivan v prosinci 1989, jednani v Praze, zvlastni jednani, jichz se zucastnil Fic ve dnech 20.-28. ledna 1990, jejichz hlavnim bodem bylo slouceni domaci a exilove strany, ale nejcennejsim plodem prazske navstevy byl asi seminar, ktery Fic poradal ve Spalicku a ktery silne ovlivnil transformaci Fora jako hnuti na politickou stranu. Posledni kapitola hovori o slouceni obou stran a zaniku exilove strany.
V knize se setkavame s radou Torontanu, kteri obetave pracovali nejen v exilove strane, ale take v nepolitickych krajanskych organizacich, mezi nimi Jiri Corn, Zdenek a Hana Otrubovi, Vera Rollerova a Ctirad Vrana a samozrejme velmi dulezitou roli hrali vancouversky Vladimir Krajina a ottawsky Ota Hora.
Exilova strana, do velke miry zasluhou prave Fice, spravne odhadla (jak pise ve sve predmluve prof. Milos Trapl) mezinarodni vyvoj vedouci k padu komunismu, ale jeji odhad mentality ceskych volicu devadesatych let byl zrejme katastrofalne mylny a priciny tak velkeho odklonu volicu od tradicniho ceskeho narodniho socialismu nejsou tedy dosud prozkoumany. Snad mozna slouceni exilove strany s odnozi narodni fronty s tim melo leccos spolecneho. Nepekny puch ctyricetilete kolaborace s komunisty se mozna usadil na sloucene strane a prvni volby prisly prilis brzy. Tim nijak nechci snizovat obetavost tolika znamenitych lidi a jeste mene hodnotu Ficovy knihy. Ale take se nemohu zbavit pocitu smutku, ze dva z clenu strany, jichz jsem si nad jine vazil, zemreli zatrpkli: Libuse Drobilkova a Ota Hora.
***
Zemrel Otto Loewy
Bohaty a mimoradne uspesny zivot dohasl ve vancouverske nemocnici 28. kvetna 2002. Otto Loewy se narodil v Praze 4. brezna 1921. V roce 1939 uprchl do Anglie, kde slouzil v ceske eskadre Kralovskeho letectva. Po valce v roce 1948 prisel do Vancouveru, nejaky cas pracoval u Canadian Forrest Products, ale jeho herecky, literarni a vubec komunikacni talent byl nepotlacitelny. Vancouver ho poznal jako herce, rezisera, komentatora a dramatika. Zbytek Kanady pak jako hvezdu rozhlasovych poradu, obzvlaste byl velice oblibeny The Transcontinental. Velmi casto v nem vypravel o Praze a hral ceske skladatele, hlavne Dvoraka a Smetanu. Vystupoval take s Vancouverskym symfonickym orchestrem v programu Tea and Trumpets. Kratce po jeho smrti se s nim CBC rozloucila poradem, v nemz uvedla i ukazky jeho poradu. Byl aktivnim clenem herecke unie ACTRA (zastaval i funkci narodniho reditele). V roce 1994 byl vyznamenan rakouskym Zlatym krizem prvni tridy za zasluhy v oboru ved a umeni, v roce 1998 byl uveden do Entertainment Hall of Fame provincie Britske Kolumbie za praci v rozhlase, v roce 1999 obdrzel od prezidenta Havla Medaili prezidenta republiky a Masarykovu cenu CSSK za oslavu ceske hudby a historie a za vytvareni povedomi o jejich mistu v kanadske multikulturalni mozaice. Hvezda s jeho jmenem je vytlacena do chodniku slavnych hvezd na ulici Granville. Mel jsem poteseni se s nim setkat v jeho domove s krasnym pohledem na more pri zastavce ostravske skupiny ve Vancouveru zacatkem devadesatych let. Byl to okouzlujici muz velkeho formatu. Jeho pani Barbare a synovi Davidovi vyslovujeme uprimnou soustrast a dik za vynikajici oslavu jeho i nasi rodne zeme.
***
Diamantova svatba
Diamantova svatba dr. Premysla Pelnare a Hany Pelnarove byla mimoradnou spolecenskou udalosti. Konala se 2. cervna (datum te puvodni bylo nekdy na jare), bylo na ni pritomno mnoho zajimavych lidi a bylo to, jak to jedna z pritomnych popsala dustojne a sranda. Vetsi poklonu si nedovedu predstavit. O tu srandu (ale trochu i o tu dustojnost) se zaslouzili deti diamantovych svatebcanu, dcera Ivana a syn Thomas, kteri predvedli dramaticko-hudebni pasmo o zivote svych rodicu. Hana si s nimi zazpivala Zivot je jen nahoda. I kdybych uz nikdy na zadnou diamantovou svatbu nebyl pozvan, umru s vedomim, ze jsem videl tu nejpeknejsi.
Zpravy CSSK pripravil Josef Cermak
Doslo faxem 12.6.2002 - 9:20 (zkraceno)
***

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2003

 

Navrat na hlavni stranu