Navrat na hlavni stranu

ZPRAVY CSSK

Severacek okouzlil
Deti prijely, rozhledly se a zvitezily. Sen Radky Tamchynove, ktera pred nekolika (malo) lety se Severackem zpivala a masivne se zaslouzila o organizaci jeho turne v Kanade, se splnil.
Zpivaly na Mezinarodnim festivalu sboru "Joy of Singing" v Torontu (hlavni organizator festivalu, Nicholas Goldschmidt se do nich zamiloval - videl jsem, jak nadsene s Tomasem Batou tleskal na koncertu ve Weston Hall), potom v Huntsvillu, v Niagara on the Lake, v Ottawe a v Montrealu, kde zpivaly pro seniory a dojaly je k placi...
Zajezd Severacku by se byval (je ta nase krasna cestina komplikovana!} nemohl uskutecnit bez pomoci nejen rady obchodnich spolecnosti, ale take nasich krajanu, jejichz jmena byla zaznamenana na vlozce do programu (rovnez prace Radky Tamchynove). Severacku a jeho vedoucim dekujeme za okouzlujici navstevu.
***
Uprchlikovo dilema
V polovici cervna zavital do Kanady, doprovazen pocetnou delegaci, prezident Slovenske Republiky, Rudolf Schuster. Byl to zajezd, pokud mohu soudit z reakce kanadskych pratel, uspesny. A nyni k problemu. Nevyuzil jsem prilezitosti byt pritomen pri jeho nekterem torontskem zastaveni. Duvod byl jednoduchy. Stal jsem se exulantem "diky"okupaci me rodne zeme komunistickou stranou. Prezident Schuster byl vyznamnym clenem (nemylim-li se clenem ustredniho vyboru) komunisticke strany Slovenska a pozdeji velvyslancem Ceskoslovenska. Chodil jsem pred velvyslanectvi za komunisticke ery demonstrovat. Nemam proti nemu nic a dokonce si myslim, ze je pro Slovensko daleko lepsi nez mozne dalsi alternativy. Nemam proti nemu dokonce ani to, ze behem pomerne kratke doby slouzil dvema uplne protikladnym ideologiim ­ v politice, chceme-li moc nebo alespon urad a nekdy i neco dobreho udelat- je nutno delat kompromisy a nekdy i kotrmelce. Ja nejsem politikem a tak kotrmelce delat nemusim. A jak jsem konec koncu zjistil pri nasem sokolskem vystoupeni na Ceskem a Slovenskem dnu na Masaryktownu, uz to ani neumim. Ale doufam, ze bych je nedelal, i kdybych politikem byl.
***
Nova instalace v Batove muzeu
V Batove muzeu obuvi maji novou instalaci. A povedla se jim. Vlastne se musila povest: jeji nazev? Perfektni dvojice. Myslily se tim boty, ale take nevesta a zenich a jejich svatebni ubory. Nejvice se mi libil muzsky indicky. Jeden by se ozenil jen proto, aby se do takove krasy mohl oblect. Take tam byl par (obuvi i kroju z Moravskeho Slovacka (a pani Hana Pelnarova tam vpasovala krasny dzban). Instalaci zahajila (po exotickych pochoutkach) pani Batova, macedonska a myslim indoneska skupina zatancily svatebni tance, hral dobry orchestr, byla tam televize, slysel jsem o tom pekne povidat v CBC. Opravdu hezky vecer ­ a neuskodilo, ze pani Pelnarova dala kazdemu ucastniku pri odchodu svatebni kolacek. Vystava opravdu stoji za videni.
***
Janu Travnickovi k 75. narozeninam
Text dopisu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade Janu Travnickovi
Vazeny bratre Travnicku,
Jdeme Ti vinsovat k Tve petasedmdesatce. Coz je sice krasny vek, ale dnes uz celkem nic zvlastniho. Vic Ti gratulujeme k tomu, co jsi v Torontu a hlavne na Masaryktownu udelal. Vime, ze jsi tomuto stredisku dal velkou cast sveho zivota (a take peknou cast zivota sve pani). Jsi vzorem obetavosti a uznani, kterych se Ti od provincni i metske vlady za Tvou dobrovolnou praci dostalo, a ktera si plne zaslouzis. Prejeme Ti dlouha leta, zdravi a spokojenost.
Za CSSK
Blanka Rohnova - odstupujici predsedkyne
Josef Cermak - predseda
Radmila Locherova - generalni jednatelka
***
Svetovy kongres SVU v Plzni
Letosni kongres se kona na plzenske univerzite od 23. do 29. cervna pod zastitou prezidenta republiky Vaclava Havla. Prednaskovy i koncertni program je pestry i bohaty.
Z Kanady na kongresu prednaseji: Karel Velan v sekci o prumyslu ve ctvrtek a Josef Cermak v pondeli o Ceskem a Slovenskem sdruzeni v Kanade a v utery na panelu "Law and Justice". Prednasky ­ ponevadz maji vyjit tiskem na nektere americke univerzite ­ jsou anglicky.
Josef Cermak
***

CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

 

Navrat na hlavni stranu