Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK
Za Ruzenou Teterovou

V sobotu 26. rijna se torontsti v kostele sv. Vaclava rozloucili s Ruzenou Teterovou. Dozila se 77 let. Znal jsem ji trochu z navstev u Milusky Perinove, kde pomahala v domacnosti. Kazdy neseme nejake bremeno. To jeji bylo zvlast tezke. Pochazela z chudeho jihoceskeho kraje a cely zivot se sotva zastavila. Utrpela ztraty, ktere by zlomily mnoheho z nas: prvniho manzela ji komunisticka policie zastrelila pri prechodu hranic. S ditetem, ktere prenasel se nesesla po dlouha leta. Zachovala si pokoru, viru a trpelivost, s jakou se casto nesekame. Zadusni msi slouzil rev. Libor Svorcik a za vsechny se rozloucil Jan Matejovic.
***
Podekovani "Male domu II"
Beneficni koncert usporadany 12. rijna na Masaryktownu, organizovany cestnym konzulem Lannym Rosickym, byl - stejne jako pred peti lety - mimoradne uspesny. Vsem, kteri k jeho uspechu prispeli, hlavne ucinkujicim: skupine Klika, skupine Jiriho Grosmana Muzika na rohu, Edovi Vokurkovi a vsem, kteri jakkoli prispeli (nekteri jako Jerry Formanek znacnou castkou), srdecny dik nas vsech. Koncert vynesl temer 13OOO dolaru a celkova castka sbirky presahla 70000 dolaru.
***
O vselidskosti nasi nedokonalosti
Cim vic starnu a cim vic casu stravim hledanim klicu a papiru, tim se stavam snasenlivejsim. A te snasenlivosti je na svete strasne zapotrebi. Vezmete pripad washingtonskeho odstrelovace. Podle zprav v tisku i v mediich obyvatele dekovali FBI, policii a zvlastnim jednotkam za dopadeni zrejme nejakym zpusobem pomateneho Mohammada a jeho pomocnika. Clanek Barrie McKennyho v Globu a jine clanky vecne analyzuji pribeh vysetrovani. Vrah patril mezi podezrele od pocatku - farar z utulku pro bezdomovce upozornil FBI na chovani Mohammeda jeste pred prvni vrazdou. Minuly rok FBI vyslychala svedka, ktery ji sdelil, ze Mohammed se pokousel ziskat tlumic pro svou pusku a hovoril o zabiti policistu. Informace o bilem vozidlu, ktere byly policii opakovany byly mylne. Policie 8. rijna nasla vraha spiciho v jeho modrem vozidlu, vyslechla ho a pustila. K zatceni doslo hlavne diky ridici nakladniho vozu, ktery policii upozornil na vrahovo vozidlo.
Libil se mi stridmy ton clanku. Zaznam fakt a jejich vecna analyza. Necitil jsem v nich nadrazenosti, spis vedomi, ze jsme vsichni chybujici. Ale clovek pravdepodobne musi zestarnout, aby zpokornel a videl jak nedokonale je vsechno lidske.
***
Vzpominka na 28. rijen
V programu vzpominky na 28. rijen, ktera se kona v nedeli 3. listopadu v poledne v hale kostela sv. Vaclava vystoupi mimo jine Martin Dancovsky, ktery precte zajimavy zaznam o Martinske deklaraci, pl. Bob Moravec promluvi o legiich a Bohous Maca precte proslov, kterym spisovatel Alois Jirasek privital T. G. Masaryka do vlasti.
Josef Cermak
***
CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

Zpravy CSSK z 10.ledna 2002

Zpravy CSSK z 7. unora 2002

Zpravy CSSK z 21. unaora 2002

Zpravy CSSK ze 7. brezna 2002

Zpravy CSSK z 21,brezna 2002

Zpravy CSSK z 28. brezna 2002

Zpravy CSSK z 11. dubna 2002

Zpravy CSSK z 25. dubna 2002

Zpravy CSSK z 16. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 30. kvetna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

Zpravy CSSK z 22. srpna 2002

Zpravy CSSK z 5. zari 2002

Zpravy CSSK z 19. zari 2002

Zpravy CSSK z 3.rijna 2002

Zpravy CSSK z 17.rijna 2002

 

Navrat na hlavni stranu