Český hrdina Patrik Schick.

Petr David Josek, ČTK/AP

Parádní zákrok Tomáše Valcíka

Andy Buchanan, Reuters

První Schickova branka v utkání se Skotskem

ČT-Sport

Druhá Schickova branka - téměř od půlící čáry.

ČT-Sport

Mistrovství Evropy

Finále

2021-07-11

Itálie-Anglie 1:1 (0:1, 1:1 - 3:2 pk)

Nemám rád penaltové rozstřely v kopané. Obzvláště ne ve finále. Pravda v roce 1976 Československo porazilo na penalty Německo, když Antonín Panenka vstřelil legendární vítězný gól, ale spíše bych dal přednost tomu, co bylo kdysi v americké NASL, kdy se provádělo něco jako samostatné nájezdy z třiceti metrů. Vždy mi je líto nešťastníka, který penaltu nepromění. Tentokrát byli nešťastní Angličané a trenér Southgate spekuloval, spekuloval až přespěkuloval. Dva hráči, kteří měli jít na penalty a nastoupili na hřiště ve 120. minutě neproměnili - Sancho a Rashford.

Italové získali titul díky dvěma penaltovým rozstřelům a jedné výhře v prodloužení. Podařilo se jim zdolat silnou Belgii. O vyrovnanosti šampionátu svědčí, že nejen finále a semifinále, ale i další čtyři vyřazovací zápasy neskončily v normálním čase. Rozhodlo buď prodloužení nebo penaltový rozstřel.

V samotném finále, patřil úvod Angličanům a Shaw již v druhé minutě prostřelil italského brankáře Donnarummu. Tento stav vydržel do 67. minuty, kdy Bonucci se zorientoval pře Pickfordem nejlépe a dotlačil míč do branky. Jelikož nepadlo ani v prodloužení rozhodnutí následovala střelba ze značky pokutového kopu. Italové Berardi, Bonucci, Bernardeschi proměnili. Z Angličanů pouze Kane a Maguire.

Na tomto mistrovství se zapsal do historie svou brankou Patrik Schick, který spolu s Ronaldem se stal králem střelců. Kromě branky Antonína Panenky nelze zapomínat ani na gól Karla Poborského proti Portugalsku v roce 1996.

***

Semifinále

2021-07-07

Anglie-Dánsko 2:1 (1:1, 1:1)

Anglie se poprvé od roku 1966 dostala do finále MS nebo ME. Tehdy v Londýně porazila v prodloužení Německo 4:2. Tentokrát to rovněž nebylo lehké. Dánové kladli tvrdý odpor a ujali se vedení ve 30. minutě perfektně provedeným kopem Darmsgaardem. Angličané brzy vyrovnali hru a opírali se o skvělého Sterlinga, který nejprve z blízka trefil brankáře Schmeichela, ale v 39. minutě po Sakově centru si poslal v tísni Kjaer míč do vlastní branky. O utkání rozhodlo prodloužení, kdy Sterling byl faulován Mählem. Schmeichel Kanovu penaltu vyrazil před sebe a ten míč pohotově dopravil za jeho záda. Utkání ve Wambley sledovalo 64950 diváků.

2021-07-06

Itálie-Španělsko 1:1 (1:1, 0:0 - 4:2 pk)

Ironií je, že Španělé nevyhráli ani jedno utkání v play-off v regulerním čase. Švýcarsko porazili až na penalty a Chorvatsko po přestřelce v prodloužení. Itálie měla problém s Rakouskem, ale zdolala silnou Belgii a tak postup do finále, byť v penaltovém rozstřelu, se zdá zasloužený. Ve finále se střetnou Italové v neděli s vítězem druhého semifinále. V úterním souboji se dlouho vyčkávalo a Španělé drželi míč, zatímco Italové sázeli na protiútoky, což se jim v 60. minutě vyplatilo a Chiesa ranou k tyči překonal španělského brankáře Simona. Když již se zdálo, že Italové dotáhnou rozehranou partii do vítězného konce, Morata po Olmově nahrávce poslal míč k levé tyči Donnarummovy branky.  Prodlužovalo se, ale nakonec přišly ke slovu penalty. První dvě neskončily v brance. Pak již Italové Belotti, Bonucci, Bernardeschi, Jorginho proměnili, zatímco Španělé skórovali pouze dvakrát.

***

Čtvrtfinále

2021-07-03

Česko-Dánsko 1:2 (0:2)

Češi se dojeli do Baku rozloučit se šampionátem. Před utkáním předal Tomáš Souček dánskému kapitánovi Kjaerovi dres s číslem 10 a jmenovkou Eriksen, jako pozdrav zotavujícímu se spoluhráčovi, který zkolaboval v úvodním utkání dánského týmu na ME. Zápas, který byl hamletvskou otázkou být či nebýt se pro hráče v červeno černých dresech nevyvíjel dobře a již v 5. minutě Delaney hlavou překonal Vaclíka. Ještě před přestávkou utekl Maehle Coufalovi odcentroval do šestnáctky a Dohlberg z voleje dal druhý gól. Druhý poločas, kdy došlo ke dvěma změnám v sestavě, začal českou smrští, třikrát zasáhl dobře Schmeichel, ale proti střele Schicka, který si naběhl na Coufalův centr byl bezmocný. Po této brance se Dánové probudili a český tým do ničeho již nepustili.

Ukrajina-Anglie 0:4 (0:1)

Anglie se stala posledním semifinalistou, když dokázala v Římě rozdrtit Ukrajinu. Od 4. minuty, kdy vstřelil vedoucí branku Kane kontrolovala hru. O utkání rozhodl úvod druhého poločasu, kdy Maguire a Kane zajistili vedení 3:0. V 63. minutě upravil na konečných 4:0 Henderson. Anglie je v semifinále ME po 25 letech.

2021-07-02

Španělsko-Švýcarako 1:1 (1:1, 1:1 - 3:1 pk)

Tentokrát se štěstěna od švýcarských fotbalistů odvrátila. Poprvé již v 8. minutě, kdy střelu Jordy Alby tečoval do vlastní branky Zakaria. Přesto Shaqiri v 68. minutě vyrovnal na 1:1. Po druhé, když byl v 77. minutě vyloučen po faulu Freuler. V prodloužení držel oslabené Švýcary nad vodou skvělý brankář Jan Sommer. Po třetí se od hráčů helvetského kříže odvrátilo štěstí při penaltách, kdy Španělé Olmo, Moreno, Oyarzabal proměnili a za Švýcary skóroval pouze Gavranović. Hrálo se v Petrohradě.

Belgie-Itálie 1:2 (1:2)

Možná v předčasném finále byli Italové lepším mužstvem v prvním poločase a již v 13. minutě dopravili míč za záda brankáře Courtoisa, ale branka nebyla uznána pro předchozí ofsajd. Zato gól Barelly již platil. V závěru prvního poločasu pěknou brankou z hranice šestnáctky Insigne zvýšil na 2:0, ale ještě při belgickém protiútoku fauloval fauloval Di Loraenzo Doku a Lukaku penaltu do středu branky proměnil V druhém poločase si sice Belgičané připravili několik šancí, ale výborného Donnarumma nedokázali překonat. Hrálo se v Mnichově před návštěvou 12984 diváků.

Osmifinále

2021-06-27

Nizozemsko-Česko 0:2 (0:0)

O osudu utkání rozhodla 55. minuta kdy se Patrik Schick dostával před De Lighta a ten rukou zastavil míč ve vyložené šanci. Ruský rozhodčí Karasev nejprve ukázal Holanďanovi žlutou kartu, ale po intervenci video-rozhodčího ji změnil na čevenou. Češi dokázali přesilovku využít v 68. minutě Holešem, který skóroval hlavou. I při druhém gólu byl Holeš tentokrát pronikl do pokutového území v 80. minutě, nahrál Schikovi a ten již neměl problém zvýšit na 2:0. Utkání se hrálo před 52834 diváky v Budapešti.

Belgie-Portugalsko 1:0 (1:0)

Fotbalisté Belgie slaví postup do čtvrtfinále EURO, když v neděli večer zvítězili nad Portugalskem 1:0. Postupový gól vstřelil krátce před poločasem Thorgan Hazard. Portugalci se po přestávce tlačili za vyrovnáním, z tlaku ale vytěžili jen nastřelenou tyč, proto se Ronaldo a spol. se šampionátem loučí už v osmifinále. Postupující Belgie nyní narazí na Itálii. Hrát se bude v Mnichově 2. července. (sport.cz)

2021-06-26

Wales-Dánsko 0:4 (0:1)

V úvodu to byli Walesané, kteří  měli mírnou převahu, ale první skóroval z dálky Kasper Dohlberg v 27. minutě, který byl i při druhé brance krátce po přestávce. Další dvě branky padly v závěru utkání. Nejprve Mähle pronikl po levé straně a překonal Warda v brance Walesu. Čtvrtý gól muselo potvrdit video. Autorem byl Braithwaite. Dánocé se utkají s vítězem Nizozemsko-Česko v Baku.

Itálie-Rakousko 2:1 (0:0, 0:0)

Italové nakonec vyhráli v prodloužení, ale stejně blízko k vítězství měli Rakušané, když v 68. minutě Alaba odcentroval na Arnautoviče, který hlavou od břevna poslal míč do sítě. Po konzultaci s videorozhodčím Angličan Taylor branku neuznal. Italové měli převahu v prvním poločase. Rakušani v druhém. O vítězství Italů rozhodli v prodloužení střídající hráči Chiesa a Pessina. Rakušané dokázali pouze šest minut před koncem prodloužení snížit krásnou brankou hlavou Kalajdzice. Hrálo dr v Londýně.

2021-06-28

Chorvatsko-Španělsko 3:5 (3:3, 1:1)

První branku vstřelil Španěl Pedri téměr z poloviny hřiště do vlastní sítě, když brankář Simon podcenil jeho vlastní domů. V 38. minutě Livaković vyrazl před sebe míč a Serabia vyrovnal. V 57. Azpilicueta dostal Španěli poprvé do vedení V 77. minutě F. Torres z pravé strany dokonce zvýšil na 3:1. V 85. minutě Oršić snížil na 2:3. O této brance musely rozhodnout hodinky rozhodčího. V nastavení pak Pasalič vyrovnal hlavou na 3:3 a prodlužovalo se.  A v prodloužení během dvou minut dokázali Morata a Oyarzabal rozhodnout o postupu Španělů.

Francie-Švýcarsko 3:3 (0:1, 3:3 - 4:5 pk)

Švýcaři se postarali o další senzaci. Ujali se vedení již v 15. minutě Seferovicem hlavou. V 54. minutě mohl Rodriguez zvýšit na 2:0, ale jeho penaltu do levé strany Lloris kryl. Za tři minuty poté zařádil Karim Benzema, který otočil na 2:1. První po krásném zpracování míče, druhou hlavou.  Když v 75. minutě Pogba z 25 metrů nádhernou střelou překonal Sommera ve švýcarské brance, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže v 81. minutě Seferovic opět hlavou snížil na rozdíl jediné branky. Pár vteřin před koncem normálního času Gavranović z hranice šestnáctky vyrovnal. Jelikož v prodloužení branka nepadla rozhodovala střelba z hranice pokutového kopu. Prvních devět skončilo v síti, ale desátou střelu Sommer Mbappého střelu švýcarský brankář Sommer chytil. Hrálo se v Bukurešti. 

2021-06-29

Anglie-Německo 2:0 (0:0)

Od MS v roce 1966 se Angličané marně snažili na některém velkém turnaji porazit Německo. Teprve na tomto odloženém ME 2020 se jim to podařilo. Ve skvělém zápase a vyrovnaném prvním poločase, kdy Neuer vyrazil na roh Sterlingovu střelu a na druhé straně Werner nedokázal překonat anglického brankáře Pickforda se přece jen prosadil Sterling, který zužitkoval Shawu přihrávku. Müller měl sice o šest minut šanci vyrovnat, ale minul anglickou branku. Čtyři minuty před koncem normálního času Grealish odcentroval z levé strany a Keane hlavou dal druhou branku Anglie.

Švédsko-Ukrajina 1:2 (1:1, 1:1)

Švédové doplatili na vyloučení Danielsona v 98. minutě, který kolenem zasáhl Besedinova. Přesilovku zužitkoval v čase 120:37 Dovbyk. V prvním poločase se Ukrajina dostala do vedení Zinčenkem. Za Švédy vyrovnal v 43. minutě Forsberg, který v druhém poločase dvakrát orazítkoval ukrajinskou branku, zatímco na druhé straně i v 55. minutě Sidorčuk zasáhl konstrukci Olsenovy branky.

***

Češi postupují

Skupina D

2021-06-22

Česko-Anglie (0:1)  Utkání se nezačalo nejlépe pro český tým. Obzvláště Sterling dělal české obraně problémy. Nejprve přehodil v 9. minutě Vaclíka, ale míč
skončil na tyči. O tři minuty později si již přesně naběhl na cent Harry Kane a hlavou otevřel skóre. V 27. minutě pěkně vystřelil Holeš, ale jeho střelu brankář Picton vyrazil na roh. V druhém poločase došlo ke vzruchu v 86. minutě, kdy Henderson překonal Vaclíka, ale branka nebyla uznána pro ofsajd. Hrálo se v Londýně.

Chorvatsko-Skotsko 3:1 (1:1) První branku vstřelil v 17. minutě Vlašić, když mu krátce před tím přiklepl míč hlavou Perešić. Skotové vyrovnali tři minuty před koncem poločasu Callumem McGregorem, který vystřelil po zemi z hranice šestnáctky. V druhém poločase sedmnáct minut po přestávce prakticky ze stejného místa vystřelil levačkou Luka Modrić a Chorvatsko vedlo 2:1. Naději na druhé místo pro českou reprezentaci opět překazil Luka Modrić, který zahrál rohový kop na hlavu Perešiće a jeho přizvednutý míč se odrazil od tyčky do branky. Hráno v Glasgowě.

2021-06-18

Chorvatsko-Česko 1:1 (0:1)  Před utkáním byli Češi označováni za mírného favorita a skutečně tomu nasvědčoval i první poločas. V sestavě proti utkání se Skotskem byla pouze jedna změna. Místo Alexe Krále nastoupil Tomáš Holeš. Češi začasli aktivně, ale nedokázali se prosadit přes houževnatou obranu Chorvatů. V 37. mintě v souboji o vysoký míč Lovren udeřil Patrika Schicka do nosu a ten se zkrváceným nosem zůstal ležet na zemi. Situaci přehodnocovalo video, po kterém španělský rozhodčí nařídil penaltu, kterou Schick bezpečně proměnil. Podle kanadských médií se jednalo o přísně nařízený pokutový kop. Česká média o nařízené penaltě nepochybují. Otázkou je také že Patrik Schick nemusel po ošetření opustit hřiště, ale že mohl pokračovat ve hře. Dvě minuty po přestávce se dostal v šestnátce k míči Perešić a ranou ke vzdálené tyči vyrovnal. Remíza by mohla pro český tým znamenat postup do osmifinále. Hrálo se v Glasgowě. Pořadí po dvou zápasech: 1. Česko 3:1 4, 2. Anglie 1:0 4, 3. Chorvatsko 1:2 1, 4. Skotsko 0:2 1.

2021-06-18

Anglie-Skotsko 0:0 Zřejmě největší šanci měl v 12. minutě Stones, ale jeho hlavička skončila na tyči. Na druhé straně však několikrát zasahova brankář Pickford. Lze říci, že remíza je zasloužená. Hráno v Londýně..

2021-06-14

Skotsko-Česko 0:2 (0:1)  Jeden z nejlepších zápasů české rerezentace v poslední době. Skotům patřil úvod utkání, ale brankář Vaclík obzvláště při střele Robertsona v 31. minutě perfektně zasáhl. V závěru prvního poločasu Patrik Schick šikovně vyskočil nejvýše a hlavou poslal poprvé míč do Marshallovy branky. V 52. minutě při náporu Skotů se dostal k míči na půlící čáře opět Schick a neváhal jeho centr skončil spončil spolu s brankářem Marshallem v síti. Pak však čaroval Vaclík při střelách Armstronga, Adamse Dyckse. Sestava českého týmu: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Král (67. Holeš), Souček - Masopust (72. Vydra), Darida (87. Ševčík), Jankto (72. Hložek) - Schick (87. Krmenčík). Trenér: Šilhavý. Hráno v Glasgowě.

***

2021-06-13

Anglie-Chorvatsko 1:0 (0:0)  Jedinou branku utkání vstřelil v 57. minutě Sterling. Hráno v Londýně.

***

Skupina E

2021-06-23

Slovensko-Španělsko 0:5 (0:2)  Brankář Dúbravka, který v úvodu utkání zneškočnil Moratovu penaltu se stal tragickým hrdinou tohoto utkání. V 30. minutě chtěl
odražený míč od břevna poslat přes břevno na rohový kop, místo toho ho poslal do vlastní branky. V prodloužení prvého poločasu Laporte hlavou zvýšil na 2:0 a Slováci se již v druhém poločase nevzpamatovali. v druhém poločase skórovali Sarabia a F. Torrez. Tragedii dovršil v 71. minutě Kucka další vlastní brankoou. Hrálo se ve Valencii.

2021-06-23

Švédsko-Polsko 3:2 (1:0)  Švédové šli rychle do vedení když v 81. vtteřině skóroval Forsberg. V 17. minutě Lewandowski natřelil dvakrát za sebou hlavou břevno. V druhém poločase to byl opět Forsberg, který dal druhou branku Švédů. V závěru utkání Lewandowski nejprve snížil v 61. minutě střelou z levé strany do pravého horního rohu a v 84. minutě se mu podařilo vyrovnat. V 4. minutě nastavení Claesson dal vítěznou branku Švédů. Hrálo se v Petrohradě.

2021-06-19

Španělsko-Polsko 1:1 (1:0)  Fotbalisté Španělska jen remizovali na mistrovství Evropy s Polskem 1:1 a zkomplikovali si boj o postup do osmifinále. Na úvodní branku Álvara Moraty z 25. minuty odpověděl na začátku druhého poločasu Robert Lewandowski. Gerard Moreno následně neproměnil pokutový kop. Španělé nevyhráli na turnaji ani ve druhém zápase a s dvěma body jsou ve skupině E až třetí. Poláci získali první bod, díky němuž se dál drží ve hře o postup. Hrálo se ve Valencii (sport.cz). Pořadí po dvou zápasech: 1. Švédsko 4, 2. Slovensko 3, 3. Španělsko 2, 4. Polsko 1.

2021-06-18

Švédsko-Slovensko  1:0 (0:0)  Utkání dvou rozdílných poločasů. Slovensko v prvním, obzvláště v závěru bylo lepší. V závěru utkání převzali Švédové iniciativu a ke skvělému výkonu se rozehrál Isak, která v 76. minutě nalezl Quaisona, který byl u míče o zlomek vteřiny dříve než Dúbravka. Následoval faul, žlutá karta a penalta, kterou Forsberg proměnil. Hrálo se opět v Petrohradě. V druhém utkání se střetnou Španělsko a Polsko.

2021-06-14

Polsko-Slovensko  1:2 (0:1)   O překvapivé vítězství Slovenska se postaral v prvním poločase Mak, když jeho střela se odrazila od tyčky do polského brankáře Wojciecha Szczesného a od něj se míč dokutálel do branky. Po přestávce vyrovnal Karol Linnety. V 62. minutě přišlápl Krychowiak Hromadu a po druhé žluté kartě byl vylouče. Přesilovku využili Slováci po sedmi minutách obráncem Škriniarem. Hrálo se v Petrohradě.

Španělsko-Švédsko 0:0   Největší příležitost Švédů měl Isak, ale jeho střelu odrazil Marcos Llorenta na tyč. Hrálo se v Seville. Česko a Slovensko po prvním kole vedou své tabulky.

Hrálo se ve Valencii

Skupina A

2021-06-16

Švýcarsko-Turecko 3:1 (2:0)  Švýcaři se během ME nejvíce nacestovali. Přesto v posledním utkání v Baku zvítězili. První branku dal již v 6. minutě Seferovič ranou po zemi z hranice šestnáctky. Druhý gól da Shaqiri o dvacet minut později.
Tentokrát to bylo z osmnácti metrů do šibenice. Turkům se podařilo vstřelit branku 17. minutě po přestávce Kahvecim. Turecké naděje trvaly pouhých pět minut, kdy Ricardo Rodriguez nalezl Shaqiri ho ve středu hřiště a ten upravil na konečných 3:1.

Itálie-Wales 1:0 (1:0)  Jedinou branku utkání dal v 39. minutě Pessina, když tečoval Verrattiho trestný kop. V druhém poločase Bernardeschi z trestného kopu zazvonil o levou tyčku. V 55. minutě Ampadu dostal červenou kartu za šlapák na Bernadeschiho. I v deseti měl Wales šanci vyrovnat, ale Bale ve vyložené šanci vysoko přestřelil. 

***

2021-06-16

Turecko-Wales 0:2 (0:1)  Walesané si vítězstvím zajistili téměř jistý postup. V 42. minutě Ramsey krásně zpracoval míč na prsa a po zemi překonal tureckého brankáře Cakira. V druhém poločase po faulu Celika, kopal Balea, ten ale z penalty přestřelil branku. V závěru utkání, kdy Turci předpokládali, že Bale bude u rohového praporku šetřit čas, Bale využil jejich nepozornosti pronikl po čáře a Roberts upravil na 2:0. Hrálo se v Baku. Pořadí ve skupině A po dvou zápasech : 1. Itálie 6, 2. Wales 4, 3. Švýcarsko 1, 4. Turecko 0.

***

Itálie-Švýcarsko 3:0 (1:0)  Dvě branky Italů dal Locatelli. První po výměně míče s Berrandim. Při druhé brance překvapil švýcarského brankáře Sommera z dálky. V závěru utkání dal podobný gól Immobile. Utkání se hrálo v Římě.

2021-06-12

Wales-Švýcarsko 1:1 (0:0)  Švýcaři vedli 1:0 ze 49. minuty brankou Embola. Za Wales vyrovnal šestnáct minut před koncem Moore. Hráno v Baku.

2021-06-11

Turecko-Itálie 0:3 (0:0)  Italové rozhodli o svém vítězství v druhém poločase vlastní brankou Demirala, po brance vstřelili rovněž Immobile a Insigne. Hráno v Římě.

***

Skupina B

2021-06-21

Rusko-Dánsko 1:4 (0:1)  Dánsko se dlouho nemohlo prosadit a v začátku utkání měli Rusové dokonce více příležitostí. Až 38. minutě nachytal ruského brankáře
Safonova na švestkách Darmsgaard, který poslal plachtivý míč do šibenice ruské branky. Rozhodující byla zřejmě 59. minuta, kdy Zobnin posílal míč brankáři Safonovovi, ale jeho dárek vystihl Poulsen. Rusové otevřeli hru a v 70. minutě Dzjuba snížil z penalty na rozdíl jediné branky. Jenže závět patřil opět Dánům a Christensen po ostřelování ruské branky zaznamenal třetí gól v 79. minutě a Mähle  o tři minuty později ze stejné vzdálenosti čtvrtý. Dánové konečně měli, co slavit.

Finsko-Belgie 0:2 (0:0) Vynikající finský brankář slovenského původu Lukáš Hradecký se stal nakonec smolařem utkání, když Vermaelen hlavičkoval v 74. minutě po rohovém kopu do tyče. Druhou branku připojil v 81. minutě Lukaku. Hrálo se v Petrohradě. O pořadí na druhém a čtvrtém místě pak rozhodlo skóre, které dopadlo nejhůře pro ruský tým. Jelikož počet týmů se třemi body se naplnil, je jisté, že Češi se čtyřmi postoupí.

2021-06-17

Dánsko-Belgie 1:2 (1:0)  Dánsko otřesené v prvním zápase kolapsem Christiana Erksena, začalo dobře a po 99 vteřinách hry Yussuf Poulsen ranou k levé tyči zajistil Dánům vedení. Dánové byli v prvním poločase favorizovaným Belgičanům rovnocenným soupeřem. V poločase však Mertense vystřídal uzdravený De Bruyne a v 55. minutě se zasloužil o vyrovnávací branku. Akci zahájil Lukaku a ukončil T. Hazard. V 70. minutě pak zaznamenal vítěznou branku střelou z hranice pokutového území. Hrálo se v Kodani před návštěvou 23395 diváků. Pořadí ve skupině B: 1. Belgie 6, 2. Rusko 3, 3. Finsko 3, 4. Dánsko 0.

***

2021-06-16

Rusko-Finsko 1:0 (1:0)  Jedinou branku utkání vstřelil během šestiminutového nastavení Mirančuk, když si krásně přehodil míč z pravé nohy na levou a překonal finského brankáře Hradeckého. Hráno v Petrohradu.


2021-06-12

Belgie-Rusko 3:0 (2:0)  Belgičané neponechali nic náhodě a velkou postavou byl Lukaku, který vstřelil dvě branky třetí připojil Meunier. Hráno v Petrohradě.

***

2021-06-12

Dánsko-Finsko 0:1 (0:0)  Utkání bylo poznamenáno kolapsem dánského záložníka Christiana Eriksena v 42. minutě, kdy musel být na hřišti oživován. Záchranářům se podařilo nahodit jeho srdce a převézt ho do nemocnice. Finové porazili Dány na jejich hřišti poprvé od roku 1949. Vítěznou branku vstřelli Pohjanpalo. Dánové měli příležitost vyrovnat v 75. minutě, ale finský brankář slovenského původu Hradecký, Hjöbergovu penaltu kryl. Hráno v Kodani.

***

Skupina C

2021-06-21

Severní Makedonie -Nizozemsko 0:3 (0:1)  První, kdo dopravil míč do sítě byl Makedonec Trajkovski, ale branka nebyla uznána pro ofsajd. V 24. minutě unikl Malen a a Depay dorazil míč do branky. Další dvě branky připojil
Wajnaldum v 51. a 58. minutě. Hrálo se v Amsterdami.

Ukrajina-Rakousko 0:2 (0:1)  V Bukurešti před návštěvou 10472 vstřelil jedinou branku Baumgartner v 21. minutě po rohovém kopu. Rakousko vděčí za remízu dobrému výkonu brankáře Bahmanna.

2021-06-17

Nizozemsko-Rakousko 2:0 (1:0)  V 9. minutě Alaba fauloval ve vápně Dumfiese, ačkoliv ten dopadl mimo pokutové území. Izraelský rozhodčí Grinfeeld celou situaci přezkoumal na videu a nařídil penaltu, kterou Depay proměnil k pravé tyči. V druhém poločasu pak po brejku Holanďanů se Malen dostal před rakouského gólmana, ale místo střely, našel Dumfriese a ten zvýšil na 2:0.  Hráno v Amsterodami.

Ukrajina-Severní Makedonie 2:1 (2:0)  Branky Ukrajiny vstřelily v prvním poločase Jarmolenko a Jaremčuk. V druhém poločase Alioski zahrával penaltu, brakář Buščan vyrazil před sebe, ale Makedonec poslal míč za jeho záda. Hrálo se v Bukurešti před omezeným počtem 10001 diváků. Pořadí ve skupině C: 1. Holandsko 6, 2. Ukrajina 3, 3. Rakousko 3, 4. Severní Makedonie 0.

2021-06-13

Nizozemsko-Ukrajina 3:2 (0:0)  Všechny branky padly v druhém poločase. Holanďané vedli již 2:0. Ukrajincům se podařilo během čtyř minut srovnat. Vítěznou branku vstřelil v 85. minutě Dumfries. Branky: 2. Wijnaldum, 59. Weghorst, 85. Dumfries - 75. Jarmolenko, 79. Jaremčuk. Hráno v Amsterodamu,

***

Rakousko-Severní Makedonie 3:1 (1:1)  O výsledku utkání rozhodl až závěr, kdy Rakušané dvakrát skórovali. Branky: 18. Lainer, 78. Gregoritsch, 89. Arnautovic - 28. Panděv. Hráno v Bukurešti.

***

Skupina F

2021-06-23

Portugalsko-Francie 2:2 (1:1)  V utkání se kopala třikrát penalta dvakrát Ronaldo proměnil. Branky Francie vstřelil Benzema, z nichž první v závěru poločasu
rovněž z penalty. Hrálo se v Budapešti.

2021-06-23

Německo-Maďarsko 2:2 (0:1)  V Mnichově došlo málem k senzaci, když Maďaři potrápili domácí fotbalisty. Vedoucí branku Maďarů dal v 12. minutě Szalai. Teprve v 66. minutě Havertz vyrovnal na 1:1, ale o dvě minuty později Schäfer dostal Maďary opět do vedení. Němce spasil šest minut před koncem Goretzka.

2021-06-19

Portugalsko-Německo 2:4 (1:2)  V 15. minutě zahrávali Němci rohový kop, následoval protiútok, který zakončil Ronaldo a Portugalci vedli 1:0. Jenže Německo dokázalo během tří minuty otočit dvěma vlastními góly Portugalců (Diaz a Guerreiro) otočit skóre. V 51. minutě pronikl po pravém křídle Gosens nahrál před branku a Havertz zakončil. O devět minut později z pravé strany odcentroval Kimmich na Gosense, který dal čtvrtou branku. V 67. minutě Ronaldo doběhl centrovaný míč a jeho oblouček proměnil Jota v druhý gól Portugalců. Pořadí po 2. kole: 1. Francie 4, 2. Německo 4:3 3, 3. Portugalsko 5:4 3, 4. Maďarsko 1.

Maďarsko-Francie 1:1 (1:0)  Attila Fiola se postaral o senzaci prvého poločasu, když unikl po pravém křídle a v 2.minutě nastavení prvého poločasu překonal francouzského bankáře Llorise. V druhém poločase Maďaři odkryli obranu, což potrestal v 66. minutě Griezmann. Hráno v Budapešti před návštěvou 56000 diváků.

2021-06-15

Francie-Německo 1:0 (1:0)  Jediný gól zápasu vstřelil do vlastní branky ve 20. minutě Mats Hummels. Rozhodčí Francouzům neuznali dvě branky kvůli postavení mimo hru. Hrálo se v Mnichově.

2021-06-14

Maďarsko-Portugalsko 0:3 (0:0)  Až do 84. minuty bylo utkání nerozhodné, kdy Raphael Guerrero za pomocí maďarského obránce Órbána vstřelil vedoucí gól. Další dvě branky připojil Cristiano Ronaldo. První z penalty, druhý po nádherném sólu a hokejovém blafáku. Hrálo se na Népstadionu v Budapešti.


 

Český tým před zápasem s Nizozemskem

Laszlo Balogh, Reuters

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý gestikuluje během osmifinále EURO s Nizozemskem.

Attila Kisbenedek, Reuters

Donyell Malen měl obrovskou šanci vstřelit první gól zápasu, ale Tomáš Vaclík byl proti

Laszlo Balogh, Reuters

Tomáš Holeš (úplně vpravo) slaví svůj gól proti Nizozemsku

Attila Kisbenedek, Reuters

 

Kane doráží penaltu proti Dánsku. (Toronto Star)

Show v 2. minutě finále zajišťuje Anglii vedení (ČT-sport)

Bonucci v vyrovnává v 67. minutě.  (ČT-sport)

Rozhodující moment Bukayo Saka neproměňuje pátou anglickou penaltu ve finále ME.  (ČT-sport)