Zajímavosti z kopané

October 29, 2020

Evropská liga

Slavia-Leverkusen 1:0 (0:0) Slavia získala první tři body v dramatickém závěru. Po bezbrankovém prvním poločasu se v 61. minutě objevili na hřišti Peter Olayinka z Nigerie, který nemohl hrát celé utkání, protože se vzpamatovává z Covidu a Rumun Nicolae Stanciu. Oba byli při rozhodujících akcích v závěru utkání. O tři minuty později Olayinka byl u míče
dříve než finský brankář slovenského původu Hrádecký, který ho fauloval. Nařízenou penaltu však Stanciu neproměnil a nepodařilo se mu překonat Hrádeckého ani z dorážky. V 79. minutě Stanciu vypálil z trestného kopu a brankář Leverkusenu vyrazil na roh. Z pravé strany rohový kop zahrával Stanciu a Olayinka se vrhl hlavou proti kolenu Dragoviće a zaznamenal jedinou branku utkání. V poslední minutě měl ještě šanci Amiri, ale z blízka minul. Nutno dodat, že Leverkusen hrál od 22. minuty bez vyloučeného Bellarabiho. V druhém utkání skupiny C Nice porazila doma Beer Ševa 1:0. Všichni účastníci mají po třech bodech.

abe - foto ČT4

AC Milan-Sparta 3:0 (1:0) Vedoucí tým italské ligy smetl vedoucí tým české ligy 3:0 a to ještě Ibrahimovič nastřelil z penalty břevno. Spartě citelně chyběl Hložek. V druhém utkání skupiny H hráli fotbalisté Lille nerozhodně s Glasgow Celtic 2:2. Sparta je bez bodů se skórem 1:7 poslední. abe

CZ Bělehrad-Liberec 5:1 (2:1) Po senzačním vstupu do základní skupiny Evropské ligy Liberec tvrdě narazil. Na hřišti Crvene zvezdy Bělehrad padl vysoko 1:5. Jde o jeho nejvyšší prohru v pohárové Evropě. Skupině L vládne zatím stoprocentní Hoffenheim, který dobyl Gent (4:1). sport.cz

MLS

Toronto FC-New York City FC 0:1 (0:0) Nedělní debakl ve Philadelphii 0:5 měl pokračování v exilu v East Hartfordu v Conecticutu, kde hrají torontští fotbalisté své domácí zápasy. Jedinou omluvou může být, že chyběli Auro, Mavinga, Delgado, Osorio, Akinola, Altidore a Piatti. V posledních dvou zápasech torontští vyslali na branku soupeře pouze jednu střelu. Vítěznou branku newyorčanů zaznamenal v druhém poločase Jesus Medina. star

***

October 22, 2020

Evropská liga

Beer Ševa-Slavia 3:1 (1:0) Úvodní utkání Slavii v Izraeli nevyšlo, ačkoliv celý první poločas měli červenobílí převahu, v závěru první pětačtyřicetiminutovky inkasovali, když si Hovorka nerozuměl s brankářem Kolářem a chybu využil Agudelo. V 75. minutě sice Provod vyrovnal, ale dvě branky Acolatse znamenaly tři body pro domácí.

Sparta-Lille 1:4 (0:1) Dlouhých 1337 dnů si Letenští museli počkat na návrat do pohárové Evropy. A vstup do skupinové fáze Evropské ligy se fotbalistům pražské Sparty nevydařil. Na Letné podlehli Lille výrazně 1:4, když tři čtvrtiny zápasu hráli bez vyloučeného Krejčího mladšího. Rozšířil už tak velkou řadu absencí. Turek Yazici se v dresu lídra francouzské ligy blýskl hattrickem. Před jedenácti lety Lille vyhrálo na Slavii 5:1, letenský rival dopadl jen o gól lépe... Ve 23. minutě přišli domácí také o pátého stopera! Lille je zaskočilo rychle rozehraným kolmým přímým kopem. David se dostal za obranu, Krejčí na něj sáhl rukou a chorvatský sudí Strukan ho vyloučil. Branky: 46. Dočkal - 45.+1, 60. a 75. Yazici, 66. Ikoné.

Liberec-Gent 1:0 (1:0) Ještě nikdy Liberec nerozehrál hlavní fázi Evropské ligy vítězně, podařilo se mu to na pátý pokus symbolicky ve skupině L. Slovan porazil favorizovaný Gent 1:0. Vítězný gól dal v první půli Júsuf Hilál v 29. minutě. Obránce jménem Fortuna sice hrál za Gent, jenže štěstí především v prvním poločase kopalo s Libercem. Po deseti minutách mohli hosté U Nisy vést 2:0, po půlhodině dokonce Fortuna nastřelil tyč. Jenže do kabin favorizovaní hosté po první půli odcházeli s překvapivým mankem 0:1.

***

October 16, 2020

Fotbalová liga je nejméně do konce října odložena.

Skandál v českém fotbalu

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr byl zadržen spolu s dalšími 18 funkcionáři. Policie ho podezřívá z korupční aféry v nižších fotbalových soutěžích. V Berbrově bytě byla provedena domovní prohlídka. Případ se točí především kolem dalšího obviněného Romana Rogoze a jeho Slavoje Vyšehrad.

Pro zajímavost Slavoj Vyšehrad dal českému fotbalu řadu hráčů jako Františka Kneborta nebo brankáře Hrušku a naopak v tomto mužstvu končili svoji kariéru někteří ligoví veteráni jako slávisté Uldrich a Vosátko nebo Kaura z Bohemians přezdívaný pro malou postavu též pionýr. Za druhou rezervu Slavoj Vyšehrad C sehrál koncem šedesátých let i několik zápasů redaktor Satellitu.

Liga národů: Skotsko-Česko 1:0 (1:0) O výsledku utkání rozhodlo nedorozumění mezi brankářem Vaclíkem a Provodem, kterého v 6. minutě využil Fraser. Čeští fotbalisé si
vypracovali řadu šancí  z nichž však nedokázali nic vytěžit. Královu střelu v 69. minutě McGinn zblokoval a Souček osm minut před koncem mířil vedle.

Slovensko-Izrael 2:3 (2:0) Slovensko až do 68. minuty vedlo 2:0 brankami Hamšíka a Maka. Pak však přišel ke slovu Eran Zahavi a hattrickem otožil skóre utkání. Český trenér Pavel Hapal po dvou letech končí u slovenské fotbalové reprezentace. Svaz se rozhodl ho odvolat kvůli špatným výkonům v Lize národů. Spolupráce bude ukončena také s asistentem Oto Brunegrafem, který vedl Slováky v posledním duelu s Izraelem (2:3), když Hapala vyřadila nákaza koronaviru.

***

October 12, 2020

Liga národů: Izrael-Česko 1:2 (0:1) Utkání v Haifě začalo šťastně pro českou reprezentaci. Abu Hanna zahrával malou domu, ale brankář Marciano minul míč a ten skončil v síti. Po změně stran se dostal k úniku Vydra a zvýšil na 2:0. Byla to jediná česká střela na branku Izraele. Uklidňující trefy si však Šilhavého tým neužíval dlouho. Dvě výstrahy Solomona nevzal příliš vážně, takže ponechal Zahavimu dostatek prostoru i času a nejlepší střelec domácí reprezentace zápas zdramatizoval.A protože i domácí Saba tři minuty před koncem ve slibné palebné pozici přestřelil bránu a v nastaveném čase pak ránu Solomona, který se protáhl kolem Provoda i Holeše, vyrazil Vaclík na tyč, český tým nakonec výhru a tři body proti urputně bojujícímu soupeři uhájil.

Skotsko-Slovensko 1:0 (0:0) Skotsko prodloužilo sérii bez porážky už na sedm utkání, jedinou trefu obstaral zblízka v 54. minutě osamocený Lyndon Dykes. O první místo si ostrovní celek zahraje ve středu s českou reprezentací, která ztrácí bod.

****

Přátelsky: Kypr-Česko 1:2 (1:2) Povinnost česká reprezentace splnila. Přípravu na nastávající zápasy Ligy národů v  neděli v Izraeli a příští středu ve Skotsku na Kypru zvládla a v  jubilejním osmistém utkání v  historii si připsala na konto výhru 2:1, o kterou se postarali Holeš a proměněnou penaltou kapitán mužstva Darida, tím ovšem klady končí. Duel v  Larnace, v  němž oba trenéři zkoušeli nové hráče, samozřejmě příliš ke koukání nebyl, neboť nádech přípravy a improvizace z  něho vyzařoval až přespříliš.

****

Kvalifikace ME: Slovensko-Irsko 0:0. Na penalty 4:2. Kopal za ostravský Baník i Jablonec, teď si vydělává v zámořské MLS. A v kritické chvíli drze tasil jeden z nejslavnějších českých kousků. Fotbalista Ján Greguš v penaltovém rozstřelu semifinále baráže o postup na EURO 2020 proti Irsku proměnil svůj pokus „vršovickým dloubákem“ a stal se okamžitě hrdinou celého Slovenska. Televizní komentátor ihned připomněl, že duchovní otec troufalého provedení penalty Antonín Panenka leží kvůli koronaviru ve vážném stavu v nemocnici.

abe-sport.cz

***

October 4, 2020

6. kolo Fortuna ligy: V neděli byla na pořadu tato utkání: Liberec porazil Příbram 3:0, díky třem gólům Rabušice v rozmezí patnácti minut. Nutno dodat, že dvě branky byly z penalty. Olomouc hrála nerozhodně s Plzní 2:2. Fotbalisté Plzně po čtvrteční porážce 0:1 s Beer Ševou v závěrečném 4. předkole Evropské ligy nedokázali zvítězit ani v nejvyšší soutěži a v zápase 6. ligového kola remizovali v Olomouci 2:2. Na vedoucí gól domácího Martina Hály v prvním poločase rychle odpověděl Zdeněk Ondrášek. Po hodině hry poslal Viktorii do vedení Aleš Čermák z penalty, ale Šimon Falta vyrovnal. Fotbalisté Bohemians 1905 po dlouhých 26 letech porazili doma Zlín, v nedělním duelu 6. kola první ligy zvítězili góly Hronka a Keity 2:0. Naposledy se z výhry nad Moravany v Ďolíčku radovali v září 1994. V posledním zápase zvítězila Slavia v Ostravě 1:0, kontraverzní brankou, kterou vstřelil Stanciu z penalty. V 69. minutě měli Ostravané zahrávat rohový roh, rozhodčí místo toho ukázal na odkop od branky, který brankář Kolář rychle rozehrál a Tezl se dostal před Laštůvku, který ho fauloval a nařízenou penaltu Stanciu proměnil.

October 3, 2020

Sparta-Jablonec 2:1 (2:0). Obě branky Sparty padly v prvním poločase. V 30. minutě skóroval Juliš a o čtyři minuty později to byl mladý Hložek, který zvýšil na 2:0. V 76. minutě sice video muselo potvrdit branku Čvančary a Jablonec nebyl daleko od vyrovnání, ale nakonec všechny tři body zůstaly na Letné. Opava-Teplice 2:1 (1:1). Fotbalisté Opavy sice prohrávali v sobotním utkání s Teplicemi 0:1, ale dokázali zápas otočit a berou tři body za výhru 2:1. Opava zvítězila poprvé v ligové sezoně, Teplice počtvrté prohrály. Branky: 45. Žídek, 55. Mondek. Za hosty skóroval v 9. minutě Mareš. Mladá Boleslav-České Budějovice 2:2 (2:1). I bez čtyř hráčů uvržených do koronavirové karantény a tria dalších zraněných dokázali fotbalisté Českých Budějovic vydřít v zápase šestého ligového kola v Mladé Boleslavi remízu 2:2, za kterou berou cenný a zasloužený bod. Nevyvedlo je z míry ani to, že po půlhodině už prohrávali dvoubrankovým rozdílem. Zlepšeným výkonem v závěru první půle a v průběhu poločasu druhého nakonec v nastaveném čase zachránili alespoň nerozhodný výsledek. Brno-Karviná 0:2 (0:0). Branky Karviné vstřelili v 58. minutě Qose a v 67. minutě Ostrák.

sport.cz

***


October 1, 2020

Beer Šava - Plzeň 1:0 (1:0)

Penalta vyrobená brankářem Hruškou už ve druhé minutě play off Evropské ligy s izraelským Hapoelem Beer Ševa rozhodla, že fotbalisté Viktorie Plzeň i letos na evropské pohárové scéně předčasně končí a základní skupinu si nezahrají. Na gól inkasovaný v Izraeli z penalty totiž v dalším průběhu střetnutí nedokázali odpovědět, po tristním výkonu prohráli 0:1 a jsou vyřazeni.

***

Liberec - Apoel Nikosia 1:0 (0:0)

Fotbalisté Liberce si vybojovali účast v základní skupině Evropské ligy! O postupu rozhodli vítězstvím ve čtvrtém předkole nad kyperským týmem APOEL Nikósie 1:0, které zajistil trefou z penalty v nastavení Kamso Mara. Slovan si v základní skupině evropských pohárů zahraje popáté v historii a poprvé od sezony 2016/17.

sport.cz

***

 

Výsledky slovenské ligy:


9. kolo: Trenčín-Senica 0:1, Pohronie-Slovan 1:2, Ružomberok-Zlaté Moravce 2:1, Sereď-Michalovce 1:1, Trnava-Nitra 0:2, Žilina-Dunajská Streda 4:1.

17.10.: Zlaté Moravce-Nitra 2:1, Trenčín-Pohronie 1:1, Slovan Bratislava-Sereď 3:0, Senica-Ružomberok 1:2, Michalovce-Dunajská Streda 2:4.

18.10.: Žilina-Trnava 2:1.

24.10: Trnava-Trenčín 2:0, Sereď-Zlaté Moravce 1:2, Ružomberok-Žilina 2:1, Pohronie-Senica 1:2, Nitra-Michalovce 1:1.

25.10: Dunajská Streda-Slovan Bratislava 1:1.

31.10.: Žilina-Senica 3:1, Trnava-Michalovce 1:2, Pohronie-Zlaté Moravce 2:2.