Zajímavosti z kopané

Česká Fortuna liga

January 31, 2021

17. kolo:

Opava-Brno 0:2 (0:1) Vítěznou branku Brna dal již v 18. minutě Fousek. Hosté nastoupili s posilou brankářem Berkovcem. Trápící se Opava již nevyhrála 11 kol, když přece jen Žídek dopravil míč do brněnské branky, tak gól neplatil pro ofsajd. Hřebík do rakve zatloukl v nastavení brněnský Hladík.

Ostrava-Plzeň 0:2 (0:0) Ondrášek, který hrál MLS v minulé sezóně zajistil tentokrát vítězství Plzni v Ostravě. Vítěznou branku dal v 65. minutě. Druhou branku vstřelil do vlastní sítě Stronati.

Slavia-Jablonec 3:0 (2:0) Opět řádil Senegalec Abdalláh Sima. V 19. minutě proběhl obranou Jablonce, převzal Olayinkovu přihrávku, udělal blafák hostujícímu brankáři Hanušovi a zavěsil do prázdné branky Druhý gól dal další slávistický střelec Kuchta z pěkné přihrávky Rumuna Stancia v 38. minutě. Stanciu pak nastřelil z trestného kopu z úhlu břevno. Skóre uzavřel vlastním gólem hostující Martinec, když za Hanušova záda tečoval přihrávku Holeše. Slavia má po polovině soutěže dvanáctibodový náskok.

January 30, 2021

Sparta-Bohemians 0:1 (0:1) O senzační vítězství Bohemians se postaral ve 13. minutě exslávista Tomáš Necid, který dal první branku Spartě v životě. Necid měl již velkou příležitost dvě minuty před tím, ale rumunský brankář Nita jeho hlavičku kryl. Nita se vyznamenal i v druhém poločase, kdy kryl Ljovinovi pokutový kop.

Slovácko-České Budějovice 0:0 V 82. minutě sice hosté dali gól, ale pro ofsajd střelce Brandnera neplatil. Těsně vedle pak hlavičkoval hostující Ledecký. Slovácko neporazilo v lize Jihočechy potřetí za sebou, Dynamo naopak bodovalo venku v osmém z devíti zápasů této sezony nejvyšší soutěže.

Pardubice-Příbram 1:0 (0:0) O vítězství Pardubic v Ďolíčku rozhodl vlastní brankou v 76. minutě Kvída.

Teplice-Karviná 2:2 (2:0)  Dva rozdílné poločasy. V prvním skórovali za domácí Macej a Mareš. V druhém vyrovnali za Karvinou Herc a Tavares.

Liberec-Zlín Odloženo


January 27, 2021

Dohrávky:

Zlín-Slavia 2:6 (0:5) Utkání přineslo dva rozdílné poločasy. První, kdy Slavii a obzvláště Kuchtovi vyšlo vše na co šáhl a zaznamenal hattrick. Hned v úvodu skóroval Olayinka v 3. minutě po akci Simy. Tento hráč se prosadil i gólově v 36. minutě. V druhém poločase se „ševci“ zlepšili a Cedidla s Poznarem udělali výsledek opticky přijatelný. Střídající Petar Musa však tuto optiku narušil.

Bohemians-Opava 0:0 Nejdůležitější moment přišel v 67. minutě, kdy Bohemians dopravili Květem míč do branky, ale branka nebyla uznána. Hráči na hřišti se domnívali, že spor je kvůli faulu na Helebranta ve středu hřiště, ale skutečným důvodem byl Puškáčův ofsajd.

Ostrava-Liberec 1:0 (1:0) Jediný gól dal v páté minutě Tomáš Zajíc, pro nějž to byla jubilejní třicátá trefa v nejvyšší soutěži. Baník si připsal první vítězství v kalendářním roce 2021. Slovan, který v nastavení přišel o vyloučeného Jhona Mosqueru, nebodoval po pěti zápasech.

January 24, 2021

16. kolo:

Sparta-Mladá Boleslav 1:0 (0:0) Boleslav vzdorovala do 58. minuty, kdy Pavelka po Hanouskově akci uvolnil ve vápně oba útočníky, Karlsson byl rychlejší než napřahující se Juliš a důrazně zakončil. Dobrý výkon podal sparťanský brankář Nita, který v závěru zlikvidoval Ladrovu šanci.

Plzeň-Pardubice 2:0 (0:0) Teprve devět minut před koncem Havel překonal hostujícího brankáře Boháče. V nastavení potvrdil vítězství domácích Bucha. Plzeň vstřelila branku téměř po šesti hodinách, přestože Pardubice hrály od 30. minuty bez vyloučeného Šejvla.

České Budějovice-Teplice 2:0 (1:0) Budějovice skórovaly v prvním poločase Talověrovem. Po přestávce Čolič zvýšil na 2:0. V závěru hostující Jakub Řezníček neproměnil penaltu.

Jablonec-Příbram 2:1 (0:0) V hustém sněžení se překvapivě ujala vedení Příbram v 49. minutě Novým. Radost hostů trvala však pouhé čtyři minuty, kdy Kratochvíl vyrovnal a byl to rovněž Kratochvíl, který pojistil domácím vítězství v 64. minutě.

January 23, 2021

Karviná-Slavia 1:3 (0:0) Utkání mělo překvapivě vyrovnaný první poločas a teprve v 51. minutě objev podzimu Abdallah Sima se zorientoval před Bolkovou brankou nejlépe a vstřelil svou osmou branku v desátém utkání. O deset minut později Kuchta vyrazil k brejku z vlastní poloviny a své sólo perfektně zakončil. Zdálo se, že Slavia bude kontolovat hru, ale v závěru utkání Holeš fauloval Čmelíka a domácí Qosem zdramatizovali utkání. Zdálo se, že se pokusí o vyrovnání, ale Olayinka byl jiného názoru. Slavia měla ještě jednu šanci Lingrem, ale domácí brankář Bolek ho zastavil schumachrovským faulem, za což dostal červenou kartu. Na poslední vteřiny šel do branky Janečka, ale Slavia ho již nedokázala ohrozit.

Zlín-Ostrava 1:1 (1:1) Utkání se skončilo nerozhodně, přestože ševci vsřelili obě branky. Nejprve Buchta vlastní  v závěru prvního poločasu Poznar vyrovnal.

Olomouc-Opava 4:1 (2:0) Fotbalisté Olomouce porazili v 16. kole Fortuna ligy na svém hřišti poslední Opavu 4:1 a po sedmi zápasech se dočkali vítězství. Za Sigmu se dvakrát trefil González, po jednom gólu přidali Daněk a Houska. Za hosty snižoval z pokutového kopu Nešický.

Bohemians-Slovácko 1:3 (0:3) Utkání bohaté na pokutové kopy rozhodl první poločas, kdy nejprve dal gól Kalabiška, následovaly dvě penalty a dvakrát skóroval Kliment. Po přestávce nejprve Necid zahodil penaltu a čtvrthodiny před koncem Puškáč snížil na 1:3, ale to bylo od zelenobílých vše.

January 22, 2021

Brno-Liberec 0:3 (0:2) O utkání rozhodl první poločas, kdy skórovali Mosquera a Rabušic. Třetí branku připojil 14. minut před koncem Pešek.

***

January 16, 2021

15. kolo:

Ostrava-Sparta 0:0 Hrálo se za třeskutého mrazu, kdy teploměr ukazoval v závěru utkání -15°C. Asi největší šanci měl v závěru v 77. minutě Stronati, ale hlavou minul Nitovu branku.

Příbram-Plzeň 0:0 Na rohy sice Plzeň vyhrála 16:3, ale vynikajícího Kočího v domácí brance hosté nepřekonali.

Pardubice-Budějovice 0:2 (0:1) Nováček nalezl ve Vršovicích poprvé letos přemožitele. Vedoucí branku Jihočechů vstřelil v 40. minutě Čolič z penalty. Na konečných 2:0 upravil v závěru Alvir.

Slavia-Olomouc 3:1 (2:1) Utkání se pro Slavii nezačalo dobře a po chybě v obraně se Olomouc v 15. minutě dostala do vedení Breitem. Následovaly dvě penalty. První v 19. minutě Kúdela proměnil druhou Kuchta sice neproměnil. Druhou sice olomoucký brankář Aleš Mandous vyrazil před sebe, ale exekutor Kuchta poslal míč za jeho záda. I další branku vstřelil Kuchta, když pohotově dorazil míč vyražený Mandousem v 61. minutě.

Liberec-Bohemians 1:1 (1:0) Kuriozitou bylo, že oba brankáři byli vietnamského původu - liberecký Nguyen a vršovický Le Giang. Byl to právě hostující Le Giang, který v 13. minutě minul vysoký míč a bývalý hráč Bohemians Mosquera dopravil míč do branky. Za hosty vyrovnal v 70. minutě Pulkrab.

Slovácko-Karviná 2:0 (0:0) Obě branky padly těsně po přestávce. Nejprve skóroval Daníček z penalty v 51, minutě. Druhou branku připojil o sedm minut později Kliment.

Opava-Zlín 0:0 Fotbalisté Opavy v prvním jarním kole hráli 0:0 se Zlínem a v tabulce nejvyšší soutěže jsou stále poslední. V první půli utkání 15. kola trefil břevno domácí Patrik Hellebrand, po změně stran hostující Martin Cedidla. Slezané natáhli sérii bez vítězství na sedm zápasů, Zlín nevyhrál už pět kol.

Mladá Boleslav-Brno 1:1 (0:1) Vedoucí branku Brna dal v 39. minutě Pernica. Za Boleslav vyrovnal Marek Matějovský, který se vrátil na hřiště po 13 měsícíh.

Teplice-Jablonec 0:5 (0:3) V hustém sněžení Jablonec dokázal v proloogu 15. kola deklasovat domácí Teplice. Branky: Považanec, Jovovič, Kratochvíl, Krob a Hrubý.

 

Slovenská liga

V  Jablonci se hrálo za hustého sněžení  

Foto: Radek Petrášek ČTK

Abdallah Sima střílí první branku

v utkání s Jabloncem

Foto: O2

Tomáš Necid překonává Florina Nitu

Foto: Vlastimil Vacek - Právo