Zajímavosti z kopané

November 29, 2020

Česká Fortuna liga

  1. 9.kolo:

Neděle:

Slavia-Brno 1:1 (0:0) Slávisti se s nováčkem opět trápili. Po remíze s Pardubicemi, ztratili dva body i s Brnem. Hosté již ve 4. minutě nastřelili Fouskem levou tyčku Kolářovy branky. Teprve v 68. minutě střídající Sima překonal hlavou výborného Flodera v brance Brna. Když již se zdálo, že o utkání je rozhodnuto vystřelil z dálky Štěpanovský, jeho střelu ještě Kolář vyrazil na roh, ale po následném rohu Šural dvě minuty před koncem vyrovnal na 1:1.

Teplice-Sparta 0:1 (0:0) Sparta se vítězstvím v Teplicích přiblížila na dva body vedoucí Slavii. Jedinou branku zaznamenal v 65. minutě Lukáš Juliš. Trenér Hejkal tak nesplnil ultimatum od vedení klubu, že musí získat proti Spartě tři body.

Zápasy Ostrava-Liberec a Jablonec-Bohemians byly odloženy.

V sobotu:

Budějovice-Plzeň 0:0 Plzeňským se ani tentokrát nepodařilo zvítězit, přestože měli během utkání značnou převahu.

Zlín-Karviná-Zlín 0:2 (0:2) Fotbalisté Zlína zvítězili v 9. kole první ligy v Karviné 2:0 a po třetí výhře za sebou se posunuli na páté místo neúplné tabulky. "Ševci" rozhodli už v úvodních devíti minutách. Po 35 sekundách otevřel skóre Tomáš Poznar, který vstřelil nejrychlejší gól ligové sezony. Stejný hráč pak za chvíli opět po přihrávce Youby Dramého zvýšil.

Slovácko-Opava 3:1 (3:1)  O výsledku utkání bylo rozhodnuto již po půlhodině, pak zde bylo šedesát minut nudy. Branky: 14. Hofmann, 24. Sadílek, 27. Petržela - 29. Holík.

Příbram-Mladá Boleslav 2:1 (0:1)  Hosté vedli od 28. minuty Škodou, ale Příbram otočila skóre Voltrem a Vávrou v druhém poločase.

V pátek

Pardubice-Olomouc 1:1 (0:0)  Pardubicím zřejmě Ďolíček sedí. Ani tentokrát neprohrály, ačkoliv vyrovnával Huf až v devadesáté minutě. Vedoucí branku Olomouce dal Nešpor v 62. minutě.

abe-sport.cz

***

November 26, 2020

Evropská liga

Liberec-Hoffenheim 0:2 (0:0) Fotbalisté Liberce ve 4. kole skupiny Evropské ligy prohráli doma s Hoffenheimem 0:2 a přišli o reálnou šanci na postup. Slovan držel s favoritem krok až do 77. minuty, kdy se prosadil Christoph Baumgartner, v 89. minutě pak přidal pojistku z penalty střídající Andrej Kramarič. Tabulka skupiny L: 1. Hoffenheim 12, 2. CZ Bělehrad 9, 3. Liberec 3, 4. Gent 0.

Sparta-Celtic Glasgow 4:1 (2:1) Naděje na postup stále žije. Fotbalisté pražské Sparty ve 4. kole Evropské ligy porazili Celtic Glasgow 4:1 a ve skupině H jim patří třetí příčka. O dva góly se postaral kanonýr Lukáš Juliš, který tak navázal na svůj hattrick ze Skotska. Jednu branku vstřelil obránce Dávid Hancko a skóre v nastavení uzavřel Srdjan Plavšič. Klíčový může být pro Spartu již příští zápas v Lille, kde nastoupí za týden. Branky: Branky: 38. a 80. Juliš, 27. Hancko, 90.+4 Plavšič - 15. Édouard. Tabulka skupiny H: 1. Lille 8, 2. AC Milan 7, 3. Sparta 6, 4. Celtic 1.

Nice-Slavia 1:3 (0:1) Vedoucí branku Pražanů vstřelil po nádherné sólové akci a ještě hezčí střele v 14. minutě Lingr. Slavia kontrolovala hru, ale v 60. minutě brankář Kolář neodhadl vzdálenost proti Atalovi,ten ho prostřelil mezi nohama. Jeho rána skončila sice na tyči, ale Gouiri již dopravil míč do sítě. O pár vteřin později měl velkou příležitost Olayinka, ale jeho hlavičku brankář domácích Benitez kryl. Olayinka si to vynahradil v 64. minutě, kdy ještě z obtížnější situace dokázal hlavou překonat francouzského brankáře. Byl to opět Olayinka, který o jedenáct minut později nahrál Holešovi a jeho cent Sima hlavou proměnil ve třetí branku. Tabulka skupiny C: 1. Leverkusen 9, 2. Slavia 9, 3. Beer Ševa 3, 4. Nice 3.

sport.cz - abe


November 22, 2020

Česká Fortuna liga

Liberec-Jablonec 1:3 (1:1) V severočeském derby si odvezl Jablonec tři body, když utkání mělo vyrovnaný průběh. Po nerozhodném prvním poločase,  skórovali v 71. minutě Schranz a v 82. minutě Zelený.

Mladá Boleslav-Pardubice 4:1 (3:0) Před sezónou se Pardubice rozhodovaly, zda budou hrát doma v Mladé Boleslavi nebo na Bohemians. Nakonec dali přednost Bohemians a Mladá Boleslav se Pardubicím pomstila. Jedinou branku hostí vstřelil až v 80. minutě Huf.

Bohemians-Teplice 2:0 (1:0). V prvním poločase se trefil domácí Hronek, zkraje druhé půle proměnil pokutový kop Pulkrab. Severočeši vyšli po koronavirové přestávce i podruhé naprázdno, z posledních šesti utkání v lize jich prohráli pět.

Olomouc-Karviná 3:0 (1:0) Olomouc se ujala vedení již v 4. minutě vlastní brankou Neumanna.V závěru Hála s Nešpor upravili na konečných 3:0.

Opava-Slavia 0:6 (0:1) Domácí Opava kladla dlouho odpor a ještě v 53. minutě to bylo 0:1. Po dvou brankách Kuchty se domácí sesypali a nakonec utrpěli krutou porážku. Další branky připojili 34. Kúdela, 71. Bořil, 80. Sima a 88. Musa.

Brno-Příbram 1:1 (1:0) V utkání dvou týmů ze závěru tabulky vedlo Brno od 5. minuty Hladíkem, ale Pilík třináct minut před koncem z penalty vyrovnal.

Zlín-Plzeň 1:0 (1:0) Fotbalisté Plzně v 8. kole první ligy nečekaně prohráli ve Zlíně a zůstali na čtvrtém místě tabulky. Viktoria v nejvyšší soutěži prohrála po pěti zápasech a na vedoucí Slavii ztrácí šest bodů. Utkání na konci prvního poločasu rozhodl bývalý hráč Západočechů Tomáš Poznar.

Sparta-České Budějovice 2:4 (1:1) Šokem skončilo pro Spartu utkání, v němž si připomínala 127. výročí založení klubu. V epilogu k osmému ligovému kolu s předposledními Českými Budějovicemi stejně jako loni třikrát prohrávala, jenže na rozdíl od minulé sezony se jí tentokrát potřetí vyrovnat nepovedlo. Doma prohrála 2:4, navíc přišla o vyloučeného Pavelku a na vedoucí Slavii ztrácí čtyři body. Jihočeši se naopak na sedmý pokus dočkali první výhry v sezoně a odpoutali se ze dna tabulky. Branky: 33. Karlsson, 63. Ladislav Krejčí II -  51. a  90.+5 Brandner, 15. Mészáros, 64. Javorek.

Zápasy Ostrava-Slovácko a Ostrava-Liberec byly odloženy.

****

Liga národů: Česko postupuje, Slovensko sestupuje

Česko-Slovensko 2:0 (1:0)

Radost Čechům a žal Slovákům přineslo závěrečné střetnutí druhého ročníku Ligy národů. Šilhavého tým totiž vyhrál federální derby již počtvrté v řadě a díky tříbodovému zisku za vítězství 2:0 a výpomoci fotbalistů Izraele, kteří v souběžně hraném střetnutí porazili 1:0 Skotsko, si zajistil góly Součka a Ondráška nejen prvenství ve skupině a prémii ve výši 30 milionů korun, ale i postup do první divize mezi evropskou elitu. Slováci naopak po dnech naplněných euforií z postupu na EURO zažili v Plzni kruté vystřízlivění. Prohra je totiž odsoudila k sestupu do třetí divize. Vedoucí branku českého výběru vstřelil hlavou v 17. minutě Souček. Po přestávce zvýšil na 2:0 Ondrášek.

Česko-Izrael 1:0 (1:0)

Vítěznou branku zaznamenal již v 7. minutě Darida po akci Jankta, Ondráška a Coufala. A když deset minut před koncem zahrál Elhamed v  souboji s  Kopicem nesmyslně rukou, což sudí posoudil jako změření brankové příležitosti a ukázal mu červenou, museli se svěřenci rakouského kouče Ruttensteinera smířit s tím, že v deseti už na vyrovnání nedosáhnou. Zvlášť, když si dvě minuty před koncem poradil Vaclík i s nepříjemného střelou Zahaviho.

Slovensko-Skotsko 1:0 (1:0)

Jedinou branku zápasu Slovensko - Skotsko vstřelil v Trnavě v 32. minutě záložník Ján Greguš. Bývalý hráč Jablonce se prosadil tečovanou střelou zpoza vápna.

***   

November 12, 2020

Slovensko na ME

Severní Irsko-Slovensko 1:2 (1:1, 0:1)

V těžkém utkání v Belfastu zvítězilo v prodloužení Slovensko nad domácím Severním Irskem 2:1. Vedoucí branku Slovenska, hrajícího v bílých dresech vstřelil v 17. minutě Juraj Kucka, když George Seville velice špatně odhlavičkoval míč, Juraj Kucka využil rychlosti a překonal domácího brankáře Peacocka Farella střelou k tyči. Slovensko bylo lepší v prvním poločase, ale v závěru utkání se nechalo zatlačit do defenzivy. Dvě minuty před koncem normální hrací doby Paddy MacNair proběhl po pravém křídle a jeho přízemní střelu si srazil Milan Škriňar do vlastní branky. V 110. minutě Jonny Evans neodehrál dobře míč, toho využil čerstvý Michal Ďuriš a opět střelou k pravé tyči rozhodl utkání. Slovensko čeká na šampionátu Polsko, Španělsko a Švédsko.

O třetím soupeři české fotbalové reprezentace v základní skupině ME je rozhodnuto. Národní tým si kromě již dříve známých soupeřů Anglie a Chorvatska zahraje se Skotskem, které ve finále baráže zvítězilo v Srbsku po penaltách 5:4. V normální hrací době i po prodloužení skončil duel 1:1. Právě se Skotskem začnou Češi 14. června v Glasgow základní skupinu D. Skoti hráli na evropském šampionátu naposledy v roce 1996.

Ostatní výsledky: Maďarsko v Budapešti dvěma góly v závěru porazilo Island 2:1. Srbsko sice vyrovnalo v Bělehradě v 90. minutě Jovičem se Skotskem na 1:1, ale v penaltovém rozstřelu neproměnil Alexandar Mitrovič a Skotsko zvítězilo v přestřelce 5:4. Severní Makedonie zvítězila v Tbilisi bra nkou Panděva 1:0 a utká se s Nizozemskem, Ukrajinou a Rakouskem.

***

Přátelsky v Lipsku

Německo-Česko 1:0 (1:0)

V kvalifikaci pro MS 1958 ve Stockholmu Československo porazilo NDR v Lipsku 4:1. Nepamatuji se, že by se potom někdy nějaké mezinárodní utkání Československa, či Česka hrálo v tomto městě. V přátelském utkání 11. listopadu 2020 zvítězili Němci 1:0 brankou Waldschmidta z úvodu utkání. Od vyšší prohry zachránil hosty vynikající brankář Pavlenka, který působí v Bundeslize. Příležitost vyrovnat měli Souček, Holeš a Vydra, ale německý brankář Trapp dokázal, že také umí chytat. Rozhodčí Treimanis z Lotyšska tentokrát přál více naší reprezentaci, když neodpískal dvě penalty.

****

November 8, 2020

Česká Fortuna liga

Plzeň-Sparta 3:1 (3:0) O prohře Spary rozhodl již první poločas, kdy skórovali Bucha, Ondrášek a Hejda. Sparta tak přišla nejen o neporazitelnost, ale i o vedoucí příčku v lize. Jedinou její branku vstřelil Ladislav Krejčí II.

Slavia-Mladá Boleslav 1:0 (1:0) Vítěznou branku Slavie vstřelil již v 7. minutě po sólovém úniku Olayinka. Bylo to 37. utkání Slavie doma bez prohry v lize v Edenu. Naposledy zde prohrála v srpnu 2018.

Karviná-Bohemians 2:1 (1:0) Karviná naposledy vtřelila Bohemians gól před třemi léty. Tentokrát však Klokany porazila díky gólům Bartošáka a Quose z penalty. Jedinou branku hostů dal v 59. minutě Lukáš Hůlka.

Teplice-Liberec 1:2 (1:2) Všechny branky padly v úvodu utkání. Slovan bojoval v minulých dnech s nákazou koronavirem. Ve čtvrtek v Evropské lize v Hoffenheimu mu chybělo patnáct hráčů. Na Stínadlech se již na hřiště vrátil gólman Knobloch, Pešek, Jugas a Matoušek. Branky:16. Trubač - 14. Kačaraba, 24. Pešek.

Příbram-Ostrava 0:4 (0:0) O utkání rozhodl druhý poločas, kdy dvakrát skôroval Zajíc a po brance připojili Potočný a Kuzmanovič. Příbram se ocitla na dně tabulky.

Slovácko-Olomouc 0:0 Fotbalisté Olomouce remizovali v 7. kole první ligy na hřišti Slovácka bez branek. Vyrovnaný zápas nenabídl příliš mnoho šancí. Sigma natáhla sérii bez porážky v nejvyšší soutěži na pět zápasů a posunula se na třetí místo neúplné tabulky. Slovácko nezvítězilo ani ve třetím domácím utkání ligové sezony.

České Budějovice-Zlín 1:2 (1:0) Budějovice sice vedly v poločase brankou Javorka, ale Buchta a Drame otočili v druhém poločase skóre. Budějovice jsou tak nyní předposlední

Pardubice-Opava 1:0 (0:0) Pardubicím se ve Vršovickém Ďolíčku daří a vyhráli i nad Opavou brankou Tischlera z 67. minuty.

Jablonec-Brno 0:1 (0:0) První vítězství hostů v lize zařídil v 54. minutě Přichystal.

***

MLS

NY Red Buls Toronto FC 2:1 (2:0)

TFC skončilo regulerní sezónu prohrou v New Yorku, když domácí Red Buls skórovali dvakrát v prvním poločase v rozpětí dvou minut góly Barlowa a Whita, za Toronto snížil v 50. minutě Tsubasa Endo.


November 5, 2020

Evropská liga

Slavia-Nice 3:2 (2:1)

Slavia po vítězství nad Leverkusenem, zdolala i čtvrtý celek francouzské ligy. Nastoupila v kombinované sestavě, bez několika hráčů pozitivně testovaných na Corona virus: Kolář - Masopust, Hovorka (86. Křišťan), Zima, Oscar - Holeš - Sima, Ševčík, Lingr (69. Traoré), Olayinka - Kuchta (76. Tecl). Chyběli: Bořil, Malinský a Provod. Úvod patřil sice hostům, Dohlbergovu šanci však zneškodnil Kolář. V 16. minutě se pak podařilo Kúdelovi otevřít skóre. V 31. minutě sice Gouiri vyrovnal, ale těsně před koncem prvního poločasu Senegalec Sima dostal Slavii opět do vedení. Holešovu střelu sice brankář hostí Benitez vyrazil, ale Kuchta v 71. minutě zvýšil po akci Olayinky a Kuchty. V druhé minutě prodloužení sice Ndoye snížil na rozdíl jediné branky, ale Pražané si v prázdném Edenu již tři body pohlídali.

***

Glasgow Celtic-Sparta 1:4 (0:2)

Na hřišti glasgowského Celticu se vyznamenal Lukáš Juliš, který vstřelil tři branky, čtvrtou
branku zaznamenal Krejčí starší. Jediný gól domácích vstřelil v 65. minutě Griffiths. Trenér Kotál poslal na hřiště toto mužstvo: Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko (73. Lischka) - Vindheim, Krejčí mladší, Sáček (88: Dočkal), Karabec (74. Trávník), Polidar (79. Krejčí starší) - Karlsson (88. Plavšič), Juliš. Sparta se stala prvním týmem, který dobyl Celtic Park. I toto utkání se hrálo bez diváků.

***

Hofenheim-Liberec 5:0 (2:0)

Míč tahal na hřišti Hoffenheimu z branky pětkrát, přesto gólman Liberce Lukáš Hasalík hodnotil premiéru v Evropské lize jako krásnou. Dosud totiž chytal jen v ČFL. O té nejvyšší, natož evropských pohárech, dosud jen snil. A podobně na tom byla i řada jeho spoluhráčů, neboť Liberec hrál kvůli covidu-19 na hřišti lídra skupiny L ve výrazně oslabené sestavě a bodový zisk se od něj nečekal. „Když nebudu hledět na výsledek, byla to krásná premiéra v Evropské lize na krásném stadionu,“ přiznal devatenáctiletý Hasalík. Naději na zázrak sytili liberečtí jen dvacet minut. Pak hluboký obranný blok Liberce poprvé povolil a Severočeši ve výrazně ochromené sestavě na hřišti Hoffenheimu nakonec padli 0:5. Přesto po druhé vysoké prohře zůstávají v tabulce L na třetím místě. Branky: 22. a 29. Dabbur, 71. a 76. Adamjan, 59. Grillitsch. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.).

***

November 2, 2020

MLS

Toronto FC - Inter Miami 2:1 (0:1)

Toronto si uchovalo naději na první místo v základní soutěži a získání Supporters’ Shield, když dokázalo otočit skóre z prvního poločasu a Philadelphia prohrála v Columbu 1:2. Obě mužstva mají po 44 bodech. Philadelphia má výhodu lepšího skóre v závěrečném hodnocení a musela by ztratit body v posledním utkání proti New England, zatímco TFC by muselo vyhrát v New Yorku nad Red Bulls. Miami vedlo v Hartfordu brankou Matuldiho ze závěru prvního poločasu. V 55. minutě Akinola přesnou střelou k tyči vyrovnal. O vítězství Reds rozhodl šest minut před koncem normální hrací doby Poziuelo z penalty za faul Ben Sweata na Richie Laryea.

***



 

Výsledky slovenské ligy:

22. 11.: Slovan-Zlaté Morvce 2:1.

21. 11.: Nitra-Dunajská Streda 0:1, Žilina-Trenčín 2:0, Michalovce-Senica 0:1, Pohronie-Trnava 3:3,     Sereď-Ružomberok 0:0.

17. 11.: Senica-Sereď 2:2.

8. 11.: Nitra-Žilina 0:3.

7. 11.: Dunajská Streda-Pohronie 0:0, Michalovce-Slovan Bratislava 0:2, Ružomberok-Trnava 0:1, Zlaté Moravce-Trenčín 5:0,

1.11.: Sereď-Dunajská Streda odloženo, Trenčín-Ružomberok 3:1, Slovan Bratislava-Nitra 0:1

Lingr jako kdyby nemohl uvěřit, že vstřelil svou první branku v EL.

Lingrova střela míří do šibenice