Slovenská Fortuna liga

2021-03-21

24. kolo- Skupina o titul:

Trnava-Dunajská Streda 3:2

2021-03-20

24. kolo- Skupina o titul:

Slovan Bratislava-Žilina 2:2

Zlaté Moravce-Trenčín 1:0

24. kolo- Skupina o udržení:

Nitra-Pohronie 2:3

Ružomberok-Michalovce 2:0

Senica-Sereď 1:0

2021-03-14

23. kolo- Skupina o titul:

Trenčín-Slovan Bratislava 2:6

2021-03-13

Žílina-Trnava 2:1

Dunajská Streda-Zlaté Moravce 2:0

2021-03-13

23. kolo- Skupina o udržení

Michalovce-Nitra 1:1

Pohronie-Senica 3:0

Sereď-Ružomberok 1:0

2021-03-06

22. kolo:

Michalovce-Nitra 1:0

Senica-Pohronie 1:1

Slovan Bratislava-Dunajská Streda 3:1

Trenčín-Trnava 2:0

Zlaté Moravce-Sereď 1:0

Žilina-Ružomberok 3:2

Zajímavosti z kopané

Kvalifikace MS

2021-03-27

3. kolo:

Wales-Česko 1:0 (0:0) Ambice českého týmu po remíze s Belgií byly velmi vysoké, ale nakonec skončily u nejmenšího hráče na hřišti velšana Jamese, který přhlavičkoval české obránce a devět minut před koncem vstřelil jedinou branku utkání. Češi hráli od 48. minuty bez vyloučeného Schicka, který se dopustil zbytečného útočného faulu. V 77. minutě se však síly vyrovnaly, když po druhé žluté kartě šel pod sprchy Roberts. Když se zdálo, že jsou Češi z nejhoršího venku, přišel útok z levé strany a James rozhodl utkání. V závěru utkání měl ještě velkou šanci Česlůstka, ale jeho střelu zblokoval Rodon.

Slovensko-Rusko 2:1 (1:0) O senzační překvapení se postarali Slováci. Napravili tak nečekané remízy s Kyprem a Maltou Vedoucí branku Slovenska vstřelil v 38. minutě Škriniár. V 71. minutě Fernadez sice vyrovnal, ale o tři minuty později Mak pečetil vítězství Slovenska.

***

Kvalifikace MS

2021-03-27

2. kolo:

Česko-Belgie 1:1 (0:0) V Edenu dokázala česká reprezentace remízovat s Belgií, která je na prvním místě v žebříčku FIFA. Češi nejen, že dokázali být vyrovnaným soupeřem, ale dokonce měli blíže k vítězství. Ujali se vedení pěknou brankou, kterou vstřelil Provod v 50. minutě z pětadvaceti metrů do pravého dolního rohu Courtosovy branky. O deset minut později pak Lukaku prošel českou obranou a Vaclíkovi pod nohou vyrovnal na 1:1. Pak nejprve DeBruyne trefil levou tyč české branky, V nastavení pro změnu Bořil orazítkoval Břevno a v posledních vteřinách utkání pak Součkovu hlavičku odvrátil na roh Alderweireld. Sestavy: Česko: Vaclík - Coufal, Kúdela, Čelůstka, Bořil - Souček, Holeš - Provod (90. +4. Pekhat), Barák (78. Pavelka), Jankto (61. Masopust) - Krmenčík (78. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, De Bruyne, Dendoncker, Tielemans, Chadli (56. Foket) - Lukaku, Mertens (56. Trossard). Trenér: Martínez.

Slovensko-Malta 2:2 (0:2) Malta v posledních 13 venkovních kvalifikačních zápasech nedala ani gól, přesto se v Trnavě postarala o překvapení. Už v 16. minutě poslal outsidera do vedení povedenou ranou Gambin a o chvíli později zvýšil náskok prudkou hlavičkou Satariano.

Svěřenci Štefana Tarkoviče navíc přišli před přestávkou o sparťana Dávida Hanczka, který musel kvůli zranění vystřídat. Ve druhé půli sice stihli brzy vyrovnat po trefách střídajícího Strelce a Škriniara, rozhodující gól však už nepřidali.

***

2021-03-24

1. kolo:

Estonsko-Česko 2:6 (1:4) Hrálo se na neutrálním hřišti v polském Lublinu a za domácí tým nastoupila rezerva. Přesto se Estonci rychle dostali do vedení, když v 12. minutě skóroval Sappinen. To Čechy probralo a o šest minut později vyrovnal Schick. Po  prvé se hráči v dresech lipového květu dostali do vedení v 28. minutě Barákem. Následoval přirozený hattrick Součka. Šestou branku připojil v 56. minutě Jankto. Čtyři minuty před koncem upravil na konečných 2:6 Anier.

Kypr-Slovensko 0:0 V závěru utkání měl velkou příležitost Ivan Schranz. Slovensku chyběl Marek Hamšík. Od prohry Slovenska zachránil hosty brankář Dúbravka, který kryl dvě střely Pittase.

***

Česká Fortuna liga

2021-03-21

24. kolo:

České Budějovice-Sparta 0:0 Favorizovaná Sparta ztratila pod vedením trenéra Pavla Vrby poprvé body. V Budějovicích hrála pouze nerozhodně, když domácí třikrát Mešićem, Meszarosem a Bradnerem zazvonili o brankovou konstrukci.

Slavia-Opava 4:0 (1:0) Slávisté měli se Slezany více problémů než by se zdálo. V brance nastoupil opět osmnáctiletý Vágner, ale v 22. minutě unikal po levé straně Sima. Proti němu vystartoval hostující brankář Digaňa. Sima šel podrážkou dopředu a rozhodčí Cieslar mu ukázal žlutou kartu, kterou po zhlédnutí videa změnil na červenou. Opava se celý první poločas držela až v posledních vteřinách nastavení, zbytečně otálela s odkopem a po slávistickém autu Kuchta dotlačil míč do Opavské branky. Šest minut po přestávce Kulhánek fauloval Kuchtu. Následovala druhá žlutá karta a Stanciu bezpečně penaltu proměnil. V závěru Holeš a Oscar přidali po brance.

Slovácko-Ostrava 2:1 (2:0) Slovácko potvrdilo dobrou formu a v poločase vedlo brankami Daníčka a Kohúta. V druhém popločase si Domácí Šimko srazil do vlastní branky Juroškův centt.

Teplice-Bohemians 1:1 (0:0) Bohemians mohli získat tři body, protože se ujali v 65. minutě vedení po hlavičce Pulkraba. Teplice přidaly a osm minut před koncem Kodad rovněž hlavou srovnal skóre.

Česká Fortuna liga

2021-03-20

24. kolo:

Jablonec-Liberec 2:1 (1:0) V souboji o třetí místo v severočeském derby. Byl nakonec úspěšnější Jablonec, když v 17. minutě po výkopu brankáře Hanuše a akci Doležala a Jovoviče  skóroval Schranz. V 52. minutě Rabušic proměnil penaltu nařízenou za faul brankáře Hanuše. Téměř z přotiútoku a po rohovém kopu hlavou skóroval Kubista.

Karviná-Olomouc 0:1 (0:0) Jedinou branku vstřelil v 83. minutě Pablo Gonzáles.

Příbram-Brno 1:1 (0:1) Zápas o záchranu nenašel vítěze. Brno sice vedlo brankou Texla z 27. minuty, ale Voltr po přestávce vyrovnal.


Česká Fortuna liga

2021-03-19

24. kolo:

Pardubice-Mladá Boleslav 2:2 (1:0)  Pardubice v Ďolíčku dvakrát vedli, Boleslav dokázala dvakrát srovnat skóre. Nejprve vedly Pardubice gólem Tischlera, ale v druhém poločase Ladra z penalty vyrovnal. Druhou branku Pardubic dal v 74. minutě Česlůstka, ale Takács devět minut před koncem opět vyrovnal.

****


Slavia ve čtvrtfinále Evropské ligy

2021-03-18

Glasgow Rangers-Slavia 0:2 (0:1) Klíčovým momentem byla zřejmě 14. minuta, kdy po přesném centru Bořila z levé strany Olayinka hlavou překonal domácího brankáře McGregora. V závěru prvního poločasu byl na hranici šestnáctky faulován Sima, ale izraelský rozhodčí Grinfeid penaltu ani trestný kop neodpískal. V druhém poločase, pak střídající Roof v 62. minutě srazil Ondřeje Koláře, který se zlomeninou čelní kosti a otřesem mozku  musel hřiště opustit na nosítkách. Roof dostal po zásluze červenou kartu. Do branky nastoupil osmnáctiletý Vágner, který v zápětí kryl i první střelu na branku. Pojistku postupu zaznamenal Stanciu z trestného kopu v 74. minutě. V závěru utkání došlo ke slovní přestřelce mezi Kúdelou a Kamarou vzplály emoce. Finský reprezentant černé pleti tvrdí, že ho Kúdela rasisticky urážel, Kúdela to však odmítá. Utkání mělo dohru i v tunelu ze stadionu. Slavia se utká ve čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem. První zápas se hraje v Londýně.

***

Česká Fortuna liga

2021-03-14

23. kolo:

Mladá Boleslav-Slavia 0:3 (0:2) O vítězství Slavie se postaral v prvém poločase střelec Stanciu. Nejprve z trestného kopu, pak slalomem až do branky. Třetí gól dal z penalty v 82. minutě Hilál.

Bohemians-Karviná 2:0 (1:0) Skóre otevřel již v 3. minutě Němec Schumacher, který po sezóně v Čechách končí. Druhý gól dal až v závěru veterán Bartek. Vítězství znamenalo pro Klokany, že přeskočili v tabulce právě Karvinou a jsou dvanáctí.

Brno-Jablonec 1:2 (0:1) Jedinou branku domácích vstřelil až za stavu 0:2 v 90. minutě Filla.

2021-03-13

23. kolo:

Ostrava-Příbram 5:0 (2:0) O debakl Příbrami se postarali Ndefe, Holzer,Tetour, Šašinka a Pokorný. Jedná se o nejvyšší výhru Baníku po čtrnácti letech.

Zlín-České Budějovice 3:0 (1:0) Vedoucí branku ševců zaznamenal v 28. minutě Potočný. Vítězství potvrdili v druhém poločase Dramé a Simerský.

Opava-Pardubice 1:0 (1:0) Jedinou branku domácích dal v poslední minutě prvého poločasu Smola z penalty.   

2021-03-12

23. kolo:

Liberec-Teplice 2:1 (0:1) Až do 77. minuty vedly Teplice 1:0 vlastní brankou Sadílka. V závěru pak Rabušic a Rondič otočili skóre.

***

Evropská liga

2021-03-11

Slavia-Glasgow Rangers 1:1 (1:1) Utkání začalo pro Slavii dobře. Již v 7. minutě se dostal na levé straně k míči Peter Olayinka. Přesně nahrál rumunskému reprezentantu Nico Stanciuovi, který zakroutil míč do pravé šibenice McGregorovy branky. Další střelu Provoda pro změnu z právé strany skotský brankář zlikvidoval. První půlhodina patřila jasně Slavii. Pak dvakrát obrana Slavie zazmatkovala. První chybu stačil ještě Ondřej Kolář odvrátit. Při druhé syn slavného rumunského fotbalisty Hagi zachytil míč na brankové čáře a jeho nahrávku Helander poslal do domácí branky. V druhém poločase si pak obě mužstva vypracovala po jedné šanci a dvakrát se zaskvěli brankáři. Nejprve Kolář vytáhl Kentův padáček na roh. Těsně před koncem chytil Masopustovu hlavičku na brankové čáře McGregor. Odveta se hraje za týden v Glasgowě. Branky: 7. Stanciu - 36. Helander. Rozhodčí: Hategan - Marinescu, Gheorghe (všichni Rum.) - Di Bello (video, It.). ŽK: Masopust - Barišič, Davis.

Slavia: Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš - Sima, Provod, Stanciu (76. Lingr), Olayinka (46. Masopust) - Kuchta (72. Oscar). Trenér: Trpišovský.

Rangers: McGregor - Patterson, Goldson, Helander, Barišič - Kamara (88. Zungu), Davis, Aribo (82. Roofe) - Hagi (62. Arfield), Morelos, Kent. Trenér: Gerrard.

***

Česká Fortuna liga

2021-03-09

21. kolo (dohrávka):

Sparta-Příbram 4:0 (2:0) Po čtvrté za sebou dovedl Pavel Vrba své svěřence k vítězství. Tentokrát neměla Sparta s předposlední Příbramí problémy. Utkání bylo nerozhodné do 33. minuty, kdy skóroval Ladislav Krejčí II. Do poločasu pak Kozák zvýšil na 2:0. Příbram o opticky přijatelný výsledek přišla v závěru, kdy Karabec dal třetí branku. V závěru Hanouskův centr na Hložka srazil do vlastní branky příbramský Mezera.

2021-03-07

22. kolo:

Slavia-Ostrava 2:1 (2:0) Již ve třetí minutě uviděl ostravský Fillo červenou kartu, když z nepochopitelného důvodu zasáhl do obličeje Slávistu Bořila. Po dalších pěti minutách využil přesilovku skvělou ránou z dvaceti metrů do šibenice Masopust. Dalši nešťastný okamžik pro Baník přišel po půlhodině hry. Míč se odrazil Ndefemu od těla na ruku a Stanciu penaltu proměnil. Baník se však nevzdal a po  přestávce si stopér Kačaraba poslal míč do vlastní branky. V druhé polovině předvedl několik skvělých zákroků ostravský brankář Laštůvka a v posledních vteřinách prodloužní měl velkou šandi Tetour, ale jeho střela šla těsně vedle Kolářovy branky.

České Budějovice-Mladá Boleslav 1:3 (0:1) Hosté vedli od 17. minty Maškem. Náhradní brankář Šeda, který vystřídal zraněného boleslavského brankáře Diviše chytil penaltu. Jihočechům se sice podařilo v 84. Minutě vyrovnat, v závěru Šimek a Douděra zajistili Mladé Boleslavi vítězství.

Karviná-Brno 1:1 (1:0) Vedoucí branku vstřelil domácí Tavares, Brnu zachránil bod v 66. minutě Pernica

2021-03-06

22. kolo:

Plzeň-Olomouc 1:0 (0:0) Fotbalová Plzeň nabírá dech, sobotní výhra 1:0 nad Olomoucí je v lize třetí v řadě. Včetně úterního triumfu nad Hradcem Králové v osmifinále MOL Cupu čtvrtá. Duel se Sigmou rozhodl ve druhém poločase útočník Jean-David Beauguel.

Zlín-Bohemians 0:0 Nejzajímavějsí moment přišel jedenáct minut před koncem, kdy domácí Simerský z penalty přestřelil LeGiangovu branku.

Teplice-Opava 3:1 (1:1) V souboji klubů z druhé poloviny tabulky zvítězily díky zlepšenému výkonu v druhé půlce Teplice brankami Moulise, Kodada a Mareše. Jedinou branku Slezanů dal v závěru prvého poločasu Nešický.

Příbram-Liberec 0:2 (0:0) O utkání rozhodla jediná minuta v druhém poločase, kdy Pešek a Sadílek vstřelili po brance.

Utkání Jablonec-Sparta bylo odloženo


Minulý měsíc

Livesport.cz

 

Sparta proti Příbrami po čtvrté za sebou zvítězila

Vedoucí branka v utkání Slavia-Glasgow Rangers, kterou vstřelil Stanciu.

Faul Roofeho na Koláře

Foto:Andres Milligan Reuters

Něco z historie

Večer 11. listopadu 1959 nastoupil československý mistr ČH Bratislava na Ibrox proti  favorizovanému Glasgow Rangers. Narozdíl od utkání proti Slavii bylo tehdy v hledišti 80000 diváků. První zápas se hrál v Glasgowě při umělém osvětlení, což bylo pro československého mistra nevýhodou. V bouřlivém prostředí vstřelil hned v 1. minutě McMillan vedoucí branku Rangers a s Bratislavčany to nevypadalo dobře. Tehdy ještě utkání nepřenášela televize a tak se rozhlasoví posluchači ptali s jakým přídělem svěřenci Karola Bórhyho odjedou, jenže Adolf Scherer a Milan Dolínský byli jiného názoru a československý mistr šel v 26. minutě do vedení. V pekle Ibroxu zapracovaly nervy a švýcarský rozhodčí Daniel Mellet vyloučil v závěru prvého poločasu Štefana Matláka a za chvíli potom při vyrovnávací brance Alexe Scotta odnesli ze hřiště, podobně jako letos Ondřeje Koláře, s rozpáranou hlavou i brankáře Františka Hlavatého. Jelikož se tehdy nesmělo střídat, šel do branky útočník Dezider Cimra. Hlavatý se vrátil do branky v druhém poločase s ovázanou hlavou. Byl to však kanonýr Adolf Scherer, který v 68. minutě dostal hráče pozdějšího Interu Bratislava do vedení. Nepamatuji se, kdo byl tehdy u mikrofonu československého rozhlasu, jestli Oskar Mana nebo Gabo Zelenay, ale tehdy jsme u rozhlasových přijímačů nedýchali. Zdůraznil, že není pověrčivý, když mu někdo radil, aby to nezakřikl a když tvrdil, že náš mistr sahá po vítězství. O pět minut později již nesahal, protože Wilson vyrovnal a v poslední minutě Millar zaznamenal vítěznou branku Jezdců. Rangers tehdy zvítězili 4:3. Po tomto statečném výkonu všichni očekávali že domácí před 60000 diváky na Tehelnom poli vyhrají a postoupí do dalšího kola. V Bratislavě se však hrálo, jako v Praze letos nerozhodně 1:1, a postoupili Rangers, ale na utkání na Ibrox se ani po šedesáti letech nezapomíná.

Aleš Březina – Toronto

***