Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK

55. KONGRES CESKEHO A SLOVENSKEHO SDRUZENI VC KANADE
Ve dnech 23. az 25. cervna 2003 probihal v Torontu 55. Kongres Ceskeho a Slovenskeho Sdruzeni v Kanade.
Kongres zapocal v patek 23. cervna v MacMillan Theatre (jedna z nejvetsich koncertnich sini v Torontu) v Edward Johnson Building, jez je rovnez domovem Faculty of Music, University of Toronto koncertem na tema: Hold rodne zemi. Rodne zemi nikoliv ve smyslu statniho utvaru ci politicke jednotky, jako spis kusu zeme, vonici domovem, nekdy jen chalupu, v niz jsme se narodili, jindy uzemi, obyvane od nepameti nasemi dvema kmeny ci chcete-li narody, risi Velkomoravskou, Ceskoslovenskou republiku ci dvojici soucasnych republik. Mezi pritomnymi byl velvyslanec Ceske Republiky, Vladimir Kotzy s choti, Jiri Parkmann, Vladimir Sal, Jan Buben a Tomas a Sonja Batovi.
V prvni casti programu, ktery pripravil Josef Cermak a uvadel Jan Rubes, vystoupili recitacemi clenove Noveho divadla Zdenka Novotna, Peter Hamvas, Majka Breinerova a Pavel Kral. Jana Fabianova, doprovazena Josefem Musilem zazpivala tri pisne, Blazen a dite, Barova lavice a slavnou pisnicku Karla Kryla Bratricku, zavirej vratka. Milan Ichniovsky zazpival, s vlastnim doprovodem, smes slovenskych pisni a Muzika na rohu (Jiri Grosman, Josef Musil, Lenka Novakova, Marie Frankova, Darren Moore, Tim Hamel, Tim Crease a Bohdan Turok) nas zavedli do ery Jaroslava Jezka, Jiriho Voskovce a Jana Wericha. Prvni cast programu zakoncil slovensky skladatel a pianista Peter Breiner, mezi jehoz uspechy patri koncert pred 70,000 posluchaci v Hong Kongu, vlastni skladbou, Sonatinou z "42 000 Sonatin pro klavir."
Druhou cast programu zahajil soubor Small Chamber Harmony (Zdenka Jarosova, Milan Bruner, Jaroslav Jarosil a Kevin Manaugh) skladbami J. A Planickeho, W.A. Mozarta a Bohuslava Martinu. Mlady montralsky barytonista Karel Ludvik nam svym programem (Dvorakovy Biblicke pisne, arie z Prodane nevesty a Rusalky) pripomnel mladeho Jana Rubese a celista Jaroslav Jarosil, doprovazeny Katherinou Sametzovou (v programu nespravne uvedenou jako "Malatzova") zahral vecne kouzelnou Dvorakovu Humoresku. V poslenim cisle programu vystoupil Antonin Kubalek brilantnim provedenim Dvorakovych Silutet a Obkrocakem, Ovsem a Medvedem ze Smetanovych Ceskych tancu.
Jan Rubes, pri prvnim pohledu na program, se pozastavil nad jeho delkou. A plnym pravem. Trval skoro tri hodiny. Ale i k memu prekvapeni, vetsina posluchacu se zdala byt ochotna poslouchat jeste dalsi pulhodinu (kdyby v jedenact nezavirali dvere).
Slysel jsem o koncertu hodne chvaly. i od muze, ktery nic lehce nechvali, Jerry Formanka. Nemylim ­ li se, nazval koncert skvelym. Rozhodne nejlepsi koncert ze vsech, s nimiz jsem mel kdy co spolecneho. Chtel bych znovu podekovat vsem umelcum za nadherne vykony. A nevim, jak podekovat lepe, nez opakovanim sveho podekovani na konci koncertu: "There are occasions when it is easy to cry. This evening was one of them. We were all in the presence of beauty. And beauty is one of the most precious gifts of heaven."
Vlastni kongresova zasedani se konala v Campbelove sini v Munkove centru pro mezinarodni studia v sobotu 24. a v nedeli 25. cervna. Dopoledniho sobotniho zasedani se zucatnili velvyslanec Vladimir Kotzy s choti, generalni konzul Jiri Parkman, kulturni atase Jan Buben a Vladimir Sal, Counsellor, byli pritomni po oba dny. Velvyslanec Kotzy ve svem projevu zrekapituloval uspechy sveho kanadskeho pusobeni: velmi dobre vztahy mezi vladami Ceske republiky a Kanady, ktere se mimo jine projevily vzajemnymi navstevami nejvyssich prestavitelu obou statu i nepoklesajicim poctem kanadskych navstevniku Ceske republiky (navzdory zavedeni viz), i to, ze je soucasne nejdele slouzicim a tudiz seniornim diplomatickym predstavitelem v Kanade. S uznanim hovoril o praci cestnych konzulu, zvlast podrobne mluvil o novem cestnem konzulu ve Vancouvru. Na druhe strane je pro neho zklamanim, ze se nepodarilo kanadskou vladu presvedcit, aby viza zrusila. Nejvetsim zklamanim vsak pro neho byl debakl s volbami do åeskeho parlamentu. Voleb, i v mistech jako je Ottawa nebo Montreal a kde jsou ceske zastupitelske urady a kde zije hodne krajanu, ucast na volbach byla nepatrna a financne tezko ospravedlnitelna. Ponevadz jeho kanadska tura se chyli ke konci, rozloucil se s delegaty za sebe i svoji pani.
Ale nez se rozloucil, oznamil, ze letosni cena Agit za zasluhy o Ceskou republiku byla letos udelena predsedovi Masarykova ustavu, Janu Travnickovi. Uznani veru zaslouzene. Uprimne blahopreji.
Za Munkovo Centrum pro mezinarodni studia shromadene oslovila vykonna reditelka Centra, Dr. Marketa Dolezel Evans. Dr. Evans vyslovila poteseni, ze Munkovo Centrum je hostitelem kongresu Sdruzeni, vzpomnela "hrde historie Sdruzeni, ktere vzniklo jako reakce proti mnichovske dohode". Pripomnela 7. duben 1939, kdy Kralovska kanadska jizdni policie a clenove Sokola a tehdejsi generalni konzul Frantisek Pavlasek zabranili zastupcum Hitlerova Nemecka prevzit cs. konzulat v Montrealu. Pripomnela I skutecnost, ze Kanada byla prvni zeme, ktera uznala Benesovu londynskou vladu a ze prvnim kanadskym velvyslancem u Benesovy vlady byl general Georges Philias Vanier, pozdejsi kanadsky generalni guverner. Hovorila o velike praci Karla Buzka a cinnosti Sdruzeni v udobi komunistickeho rezimu i po nem, o krajanech, kteri zalozili stipendia na torontske univerzite jako na priklad rodina Frastackych, pani Papeschova, Vlasta Scheybalova a jini.
Generalni konzul Jiri Parkman hovoril o praci konzulatu a specificky o novem zakonu o znovunabyti obcanstvi a o lhutach, ktere je nutne splnit. Je si zrejme plne vedom problemu komunity ve styku s velvyslanectvim i konzulatem a snazi se zlidstit jejich styk.
Prvni den zasedani skoncil volebnim aktem. Novym predsedou se stal Milos Suchma, ktery v teto funkci neni novackem. Zvlast dulezita je jeho znalost internetu a modernich komunikacnich prostredku. Zrusenim kancelare koncem cervna tato znalost nabyva mimoradne dulezitosti.
Velmi zdarily byl banket v hotelu Colony. Pri veceri hral s elanem jemu vlastnim Eda Vokurka, doprovazeny Milanem Bucilem. Po veceri byly udeleny ctyri Masarykjovy ceny: manzelum Kosackym, Zdence Mackove a Vlaste Waldaufove.
Zasedani v nedeli dopoledne bylo doplneno prednaskou plukovnika Bohumila Moravce o kanadskych dobrovolnicich ceskeho a slovenskeho puvodu v druhe svetove valce. Diky akci profesora Fice a plukovnika Moravce bude na Masaryktownu zasazena deska na pamet jejich obeti.
55. Kongres probihal v mistnostech starobyle elegantniho Munkova Centra pro mezinarodni studie, v prostredi slucujicim temer klasterni atmosferu s nejmodernejsimi komunikacnimi prostredky.
Josef Cermak
P.S. Nedavno vysla v Ceske republice anglicky psana kniha It All started with Prince Rupert. Jako pachatel jsem uvaden ja. Knizka de facto zacina Samovou risi a pokousi se zachytit historii nasich narodu v temer kazdem odvetvi, sportu, hudbe atd. Patricne se kaji. Do Kanady zatim doslo asi 60 vytisku, ktere byly na kongresu rozebrany. Rada lidi se dotazovala, jak lze knizku objednat. Musim potencinalni zajemce varovat, ze je v knize dost tiskovych chyb, ze kniha ma pres 350 stranek a pres dve ste fotografii. Asi se jedna varka korektur nekde ztratila. Za vsecko se omlouvam. Do 20. cervna lze knihu objednat u Anny Otypkove, 416/925-2241, a po 20. cervnu u Anny Otypkove na 4167412-0940.
***
Kongresove rezoluce
Vazeny pan PhDr. Vladimir Spidla
predseda vlady CR
Vazeny pane predsedo vlady,
delegati shromazdeni na 55. kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, konaneho ve dnech 23.-25. kvetna 2003 v Torontu, Vam zasilaji pozdrav s pranim uspechu ve Vasem zodpovednem uradu.
Nas kongres se ve svem jednani zabyval take soucasnym vyvojem v Ceske republice a konstatoval se znacnym znepokojenim, ze mnozi cesti obcane zijici v zahranici, ztratili sve ceske obcanstvi nabytim obcanstvi jine zeme. Ceska republika se tim ochuzuje o sve obcany a ztrata obcanstvi predstavuje vazne ohrozeni nasi krajanske komunity, nebot mlada generace, ktera je nejvice postizena a na niz zavisi budoucnost nasi krajanske cinnosti, oznacuje ztratu ceskeho obcanstvi za hlavni duvod, proc se odmita ucastnit naseho krajanskeho zivota. Pocet nove prichozich do Kanady je minimalni a nezapojeni se do ceske krajanske komunity z roztrpceni nad ztratou obcanstvi, ktera citelne zasahla prirozeny pocit sounalezitosti k rodne vlasti, muze ve svych dusledcich v nedaleke budoucnosti znamenat zanik krajanskych komunit ve svete.
Velice zavaznym problemem zustavaji rovnez i nadale trvajici stale nedostatky v oblasti spravedlnosti, jejichz pricinou je nedokonaly pravni rad Ceske republiky a nedodrzovani zakladnich obcanskych a politickych prav a svobod. Mezi ne patri take dosud nevyresene problemy restitucni.
Za znacnou prekazku vetsiho rozvoje vzajemnych styku mezi Kanadou a Ceskou republikou povazujeme povinnost viz pro kanadske navstevniky Ceske republiky. Tuto povinnost povazujeme za zcela neopodstatnenou a zadame proto, aby ji Ceska republika zrusila. Ve stejnem smyslu apelujeme take na kanadskou vladu, aby zrusila vizovou povinnost pro navstevniky z Ceske republiky.
Uprimne doufame, ze se cesti obcane vyjadri kladne v nastavajicim referendu pro vstup do Evropske Unie a ze clenstvi v Unii umozni Ceske republice, aby se konecne zcela oprostila od pretrvavajicich zbytku dedictvi komunistickeho rezimu a uspesne dokoncila vystavbu Ceske republiky jako demokratickeho a vsem svym obcanum spravedliveho statu.
CSSK - Blanka Rohnova-mitopredsedkyne, Milos Suchma-predseda, Radmila Locherova-generalni tajemnice.
***
Vazeny pan Ing. Mikulas Dzurinda, CSc. predseda vlady SR
Vazeny pan predseda,
dovolte, aby sme Vam zaslali nase srdecne pozdravy zo zasedania 55. kongresu Ceskeho a Slovenskeho zdruzenia v Kanade, ktore sa konalo v dnoch 23.-25. maja 2003 v Toronte.
Radi by sme Vam vyjadrili nase potesenie nad vysledkom referenda o vstupe Slovenska do Europskej Unie a verime, ze clenstvo v Unii bude pre Slovensko znamenat zrychleny hospodarsky rozvoj a uspesne dokoncenie vystavby demokratickej spolocnosti.
So zelanim vsetkeho dobreho Vam a Vasej krajine,
CSSK - Blanka Rohnova-mitopredsedkyne, Milos Suchma-predseda, Radmila Locherova-generalni tajemnice, dr. Horny, clen vykonneho vyboru
***
The Right Honourable Jean Chretien, P.C., M.P.
Prime Minister of Canada
Dear Prime Minister:
Delegates assembled at the 55th Congress of the Czech and Slovak Association of Canada held May 23 ­ 25, 2003 in Toronto, expressed their appreciation to Canada for being able to enjoy all the rights and freedoms guaranteed to citizens of this country; they also expressed their pride of the contribution made by Canadians of Czech and Slovak origin in the building of Canada as a prosperous, democratic and just society.
Our Congress noted with much satisfaction the continuously expanding and mutually beneficial commercial relations between Canada and the Czech Republic, as well as the continuing progress of political cooperation and cultural exchanges between the two countries. However, the delegates to the Congress also expressed serious concerns regarding the continuing requirement of entry visas for Czech and Slovak visitors to Canada. We believe that a review of this policy is overdue and we are certain that its result will confirm our conviction that no valid reasons exist for continuation of this policy. Your support for a review of this issue would be most appreciated.
Yours very truly,
CZECH AND SLOVAK ASSOCIATION OF CANADA
***
Z ostatnich odbocek
Odbocka v Calgary
porada piknik ve dnech 28. cervna do 1. cervence na pozemcich pana Zdenka Fisery u Radium Hot Springs v B.C. Na programu je kampovani, kopana a vecer zpivani pri taboraku a vylety do okoli. Podrobnosti naleznete na www.CZCANADA.com
***
V cervnu prijede do Kanady detsky pevecky sbor Rolnicka z Prahy. Jediny koncert ve Vancouveru se bude konat v patek 20. cervna 2003 v 19:30 v Evergreen Cultural Centre, Studio Theatre, 1205 Pinetree Way, Coquitam. Listky na cisle 604/927-6555.
***
Odbocka v Montrealu se bude opet stehovat - tentokrat do Misijniho domu na rohu Sherbrooke a West Broadway. Vsechny veci z puvodniho Misijniho domu na West Broadway jsou ted uskladneny ve sklepe noveho domu, ktery vyzaduje zakladni opravy. Prosime tedy nase krajany, aby se prihlasili na brigady, aby novy Misijni dum vypadal pekne a utulne. Prihlaste se predem, abychom vas mohli kontaktovat, na telefonech: Misa Fuchsova 514/737-8325, Alois Fogl 514/484-3213, Alena Valdstynova 514/488-1340.
***
Asociace Hostyn porada DETSKY TABOR pro deti od 7 do 14 let u St. Calixte, 100 km od Montrealu. Prvni turnus bude od 28. cervna do 12. cervence, druhy od 13. do 27. cervence. Cena je stejna jako vloni, 390 kanadskych dolaru za prvni dite a 340 kanadskych dolaru za kazde dalsi dite. Informace poda Stanislava Hlavova, Asociace Hostyn, 1683 rue de l'Eglise, Montreal, H4E 1G6, tel. vecer (514) 362-0155, email stania@sympatico.ca .
***
Comenius Institute-Montreal vas zve na veceri spojenou s prednaskou profesora Paula Peterse Kafka and Prague. Behem vecera budou ukazky z filmu Kafka's Prague. Setkani se kona v Club Sportif MAA, 2070 Peel Street, Montreal a to 10. cervna 2003, koktejl je v 18 hodin, vecere pak zacina v 18:30. Cena 30 dolaru pro cleny, 35 dolaru pro necleny. Rezervace e-mail: comenius.montreal@sympatico.ca do 7. cervna 2003.
***


CSSK- ustredi

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

 

Zpravy CSSK z 11. cervna 2002

Zpravy CSSK z 25. cervna 2002

Zpravy CSSK z 11. cervence 2002

Zpravy CSSK z 1. srpna 2002

Zpravy CSSK z 22. srpna 2002

Zpravy CSSK z 5. zari 2002

Zpravy CSSK z 19. zari 2002

Zpravy CSSK z 3.rijna 2002

Zpravy CSSK z 17.rijna 2002

Zpravy CSSK z 31.rijna 2002

Zpravy CSSK z 14.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 28.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 19 .prosincew 2002

Zpravy CSSK z 9. ledna 2003

Zpravy CSSK z 30 ledna 2003

Zpravy CSSK z 13 . unora 2003

Zpravy CSSK z 27 . unora 2003

Zpravy CSSK z 13. brezna 2003

Zpravy CSSK z 27. brezna 2003

Zpravy CSSK z 10. dubna 2003

Zpravy CSSK z 8. kvetna 2003

Zpravy CSSK z 22. kvetna 2003

 

Navrat na hlavni stranu