Navrat na hlavni stranu

Zpravy CSSK

Informacni a imigracni stredisko CSSK
uzavira svoji kancelar na
740 Spadina Ave., Toronto, Ontario M5S 2J2
dnem 30. cervna 2003
Pres leto budou navstevni hodiny
kazdou sobotu od 10 do 12 hodin v budove kostela sv. Vaclava, 496 Gladstone Ave.. (Krizovatka Bloor St. W. a Dufferin St.).
Postovni adresa je:
P. O. Box 564, Bloor St. W., Toronto, On. M8X 2Y8
Telefonni cislo a fax zustavaji stejne.

Tel.: 416/925-2241, fax: 416/925-1940
Od 1. cervence bude mit CSSK nasledujici E-mailove adresy:
Ustredi: ustredi@cssk.ca
Torontska odbocka CSSK: Toronto@cssk.ca
Webova adresa CSSK:
www.cssk.ca
nebo www.cssk.satellite1-416.com

***
Zpravy CSSK
Otazka dvojiho obcanstvi
Vazeni poslanci, poslankyne, pani senatorko, pane senatore,
po delsi dobu nase organizace pozadovala sdeleni terminu na predlozeni zmen k Zakonu 40, ktery ve 3. cteni se bude projednavat v utery 24. 6. Teprve pan senator Martin Mejstrik mne e-mailem v patek 20. 6. sdelil velice blizky termin a take doporuceni na nektere poslance a poslankyne, kteri by nase navrhy mohli podporit.
4. 6. 2003 jsme odeslali rezoluci z naseho 55. kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade ministerskemu predsedovi V. Spidlovi, kde adresujeme nektera nase doporuceni, vcetne tech, tykajicich se Zakona 40. S potesenim konstatujeme, ze Zakon 40 odstranil status bezdomovectvi.
Zasadni zmenu, kterou po dlouhou dobu v zakone pozadujeme je §17 (1) zakona, ktery i v navrhu zmeny zakona rika, ze "Statni obcan Ceske republiky pozbyva statni obcanstvi Ceske republiky dnem, kdy na zaklade vyslovneho projevu vule dobrovolne nabyde cizi statni obcanstvi."
Jak vite, rada Cechu zijicich v zahranici ma dvoji obcanstvi, tedy ceske a cizi, napr. kanadske. Dvoji obcanstvi nebylo a neni umozneno ceskym obcanum, kteri prisli a prichazeji do cizi zeme v podstate po obdobi po 17. 11. 1989, a to z ruznych duvodu, tak jak je to v demokraticke spolecnosti obvykle.
Domnivame se, ze uzakoneni pozbyti ceskeho obcanstvi nabytim ciziho, i kdyz vyslovnym projevem vule zadatele, je velmi kratkozraky pohled. Pro opak je rada duvodu, napr.:
- mnoho Cechu, kteri prisli do cizi zeme z ruznych duvodu musi z existencnich duvodu mit obcanstvi cizi zeme, protoze by napr. nemohli ziskat zamestnani, ktere cizi obcanstvi pozaduje;
- melo by byt dano na projevu vule ceskeho obcana, zda chce pozadat o pozbyti ceskeho obcanstvi (tyto situace byly napr. v dobe valky nebo nesvobody, kdy obcan mohl byt perzekuovan);
- je diskriminacni, aby jedna skupina Cechu mohla mit dvoji obcanstvi a jina nikoliv;
- je absurdni, aby nekdo pozbyl obcanstvi rodne zeme tim, ze zije v jine zemi;
- velka vetsina zemi ve svete vcetne Kanady, USA, Australie a zemi EU respektuje dvoji obcanstvi, protoze toto prispiva k prospechu jejich obcanu, kontaktu a spolupraci se zemi puvodu;
- i kdyz zatim pozadavek jednoho obcanstvi neni v rozporu s EU, trend v EU je ve prospech dvojiho obcanstvi a v EU se problemem dvojiho obcanstvi zabyva komise;
- Ceska republika by se nemela zbavovat svych obcanu a snizovat si tak svoji populaci, protoze tito obcane mohou drive ci pozdeji byt pro ni uzitecni, at jiz v cizine nebo v Ceske republice;
- pozbytim ceskeho obcanstvi se ochuzuji ceske komunity v zahranici, ktere ke svemu preziti potrebuji obcany ceskeho puvodu.
Vazeni poslanci a senatori, chteli bychom Vas timto laskave pozadat, abyste nase doporuceni a duvody podporili a tlumocili v diskusi 3. cteni zmen Zakona 40, ktere podle informaci senatora M. Mejstrika zacina v utery 24. 6.
Na okraj k teto absurdite:
V Podvyboru snemovny Parlamentu pro styk s krajany jsou na listine sedmi poslancu dva komuniste: posl. Jitka Gruntova a posl. Miloslav Ransdorf. Rovnez tak v Stale komisi Senatu pro krajany zijici v zahranici je z jedenacti senatoru jeden komunista, senator Jaroslav Doubrava.
Uvedomujeme si, ze v Ceske republice uplynula prilis kratka doba k tomu, aby lide nevolili stale komunisty. Muzeme Vas vsak ubezpecit, ze zde z nas nikdo komunisty nevoli, protoze to byli oni, kteri nas donutili opustit nasi rodnou vlast a zabavili nase majetky.
Chteli bychom Vas tedy pozadat, abyste je jmenem nas pozadali o vystoupeni z Komise a Podvyboru, ktere se zabyvaji krajanskou tematikou. Doufejme, ze v sobe naleznou dostatek sebereflexe a pokory, aby z techto organu vystoupili. Dekujeme Vam.
S pratelskym pozdravem
Milos Suchma - predseda
Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade

***
Vazeny pane,
odpovidam vam v zastoupeni pani poslankyne Fischerove:
Vase podnety ke zmene zakona jsme obdrzeli od pani senatorky Seitlove pred jednanim Peticniho vyboru parlamentu, ktery byl pro zakon o nabyvani a pozbyvani ceskeho obcanstvi vyborem garancnim. Pani poslankyne Fischerova prednesla a pokusila se prosadit vsechny relevantni podnety, ktere k zakonu dostala (tedy i moznost dvojiho obcanstve).
Peticni vybor k tomuto zakonu zasedal dvakrat. V zaverecnem hlasovani prijal pouze jeden pozmenovaci navrh, a to jeste v jeho mekci podobe: Pani poslankyne nasledne prednesla v ramci druheho cteni podpurny projev pro pozmenovaci navrh Peticniho vyboru a jeste jeden pozmenovaci navrh, ktery se tykal zavazneho problemu osvojencu: Oba pozmenovaci navrhy nasledne snemovna podporila a prijala novelu zakona v jejich zneni. Dle naseho odhadu to bylo maximum, ceho bylo v soucasnem politickem klimatu mozno dosahnout, a i toto stalo obrovske usili a pokladame to za stesti. Zakon nyni postupuje do senatu. Na zaver mi zbyva konstatovat, ze myslenka dvojiho obcanstvi je bohuzel v tuto chvili pro naprostou vetsinu ceskych politiku i uredniku statni spravy prilis "revolucni", ale ze ji pri dalsi vhodne prilezitosti opet zvedneme.
Se srdecnym pozdravem
Monika Satavova- asistentka

CSSK

CSSK- Edmonton

CSSK - Montreal

CSSK - Calgary

 

 

Zpravy CSSK z 17.rijna 2002

Zpravy CSSK z 31.rijna 2002

Zpravy CSSK z 14.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 28.listopadu 2002

Zpravy CSSK z 19 .prosincew 2002

Zpravy CSSK z 9. ledna 2003

Zpravy CSSK z 30 ledna 2003

Zpravy CSSK z 13 . unora 2003

Zpravy CSSK z 27 . unora 2003

Zpravy CSSK z 13. brezna 2003

Zpravy CSSK z 27. brezna 2003

Zpravy CSSK z 10. dubna 2003

Zpravy CSSK z 8. kvetna 2003

Zpravy CSSK z 22. kvetna 2003

Zpravy CSSK z 5. cervna 2003

Zpravy CSSK z 19. cervna 2003

 

Navrat na hlavni stranu